svētdiena, 2014. gada 10. augusts

Douglas Green Cabernet Sauvignon Merlot

Nesen atvērās jauna šmigas bode, kas gandrīz sanāk man pa ceļam. Ziņkārības pēc iegāju apskatīties, ko tad šie piedāvā. Šaurs veikaliņš ar skolnieku, kas piestrādā vasaras brīvlaikā par kasieri. Pietiekami neinteresants sortiments, viss jau zināms un kaut kur redzēts. Akcijas cenas sakarīgas, pārējais līdzīgi, kā lielveikalos. Vairāk, gan tur neiešu, jo viņi nepiedāvā neko stipri atšķirīgāku, vai lētāku, kā citi un gājiens tur pieliek vēl papildus minūtes 40 pie manas pastaigas. Žēl, ka viņu mājaslapā nav produktu kataloga, tikai smukas bildītes un padebīli ar Google pārtulkoti tekstiņi no wikipēdijas. Jautājums Alko Outlet, kāda nozīme jūsu mājaslapai, ja tur nav nekādas saturīgas informācijas un produktu kataloga? Piemēram, bonaparts ir spirtu saturošs dzēriens, nevis brendijs, patērētāju tiesībsargi par šito varētu paņemt priekšā. Nu izskatās, ka nekas jauns vai inovatīvs šitiem nav padomā, šāda veikala pastāvēšana absolūti neko nemaina.


Douglas Green Cabernet Sauvignon Merlot

Valsts - DĀR
Alkohols - 13.5%
Vīnogu šķirne - Cabernet Sauvignon un Merlot
Vīns - Sarkans, sauss

Vīna nams Douglas Green, kas nosaukts sava dibinātāja vārdā, teicās pēc ekselences jau kopš 1942. gada. Bla bla bla... Visi šie vīna nami saka vienu un to pašu tikai vārdi samainīti vietām un gadskaitļi atšķiras. Interesanti, ka šis nams uzsāka savu biznesu otrā pasaules kara laikā. Pašā Dienvidāfrikā, gan karadarbība nenotika, bet šīs valsts karavīri iesaistījās kaujās Eiropā. Varbūt tieši fakts, ka vairumā vīna valstu notika aktīvs slaktiņš ļāva šim DĀR namam uzplaukt, gandrīz kā monopola apstākļus. Starp citu, man ir bijusi iespēja pačatot ar šī vīna nama pārstāvi, Mario. Saliekot kopā vārdus vīns un Mario, uzreiz nāk prātā itāļi, bet nekā šis Mario bija melns, kā ogle.


Elegants ražotāja apraksts: Augļains upeņu un ķiršu aromāts ar pikantu garšvielu noskaņu. Sulīga vasaras ogu garša ar vielām ozolkoka un garšvielu notīm. Ar ko Letiņi brutāli atbild: Buķete ir bagāta ar ķiršu un upeņu aromātu notīm. Jebkurā gadījumā, es tiešām ceru sajust šos ķiršu un upeņu aromātus. Smaržā sajūtu saldu piedegušu ievārījumu, saldus ķiršus un vieglas upenes. Izteiksmīga, salda, ievārījuma un ogu smarža. Garšā sajūtu ķiršus, čili piparus, upenes un pikantas garšvielas. Piesātināta, skāba, salda un pikanta garša. Pēcgaršā sajūtu, upeņu miziņas, kafiju un melno šokolādi. Noturīga, izteikti rūgtena pēcgarša. Ļoti vienkāršs un tiešs vīns. Garšas nianses nav daudz, bet esošās ir izteiksmīgas un tīras. Šis vīns ir garšīgs, it sevišķi, ja jums patīk piesātināti, bet ne biezi vīni.


Varbūt visiem veikaliem beidzot pieriebies Latvijas lielākās alkoholisko dzērienu izplatītājs SPI Distributions, jo viņu vīns bija atrodams tikai un vienīgi vienā veikalā. Sveiciens spī, get your shit together. Vīnu atradu tikai veikalā Alko outlet.

Alko outlet - 6.25 (4.99 akcija)

5-6 eiro ir pieņemama cena šim vīnam. Jāņem vērā, ka šis vīns ir diezgan specifisks un varētu negaršot visiem. Katrā gadījumā arī par 6.25 šis ir labs pirkums.

Garša - Laba
Pielietojums - Kad negribas nedz shiraz, nedz tempranillo
Cena - Laba
Pieejamība - Ļoti slikta

pirmdiena, 2014. gada 21. jūlijs

Smart Grass Hopper Gruner Veltliner

Pēdējos mēnešus kritiski reti sanāk apskatīt ekonomisko vīnu sadaļu, sorry. Pagaidām vēl zāles pret vīnuholismu vēl nav izdomātas, tādēļ es nekur nepazudīšu. Šodien Rimi lielveikalā biju liecinieks nepatīkamai situācijai. Mazs puika sēdēja uz soliņa veikala telpās un viņam pieglūnēja kāda no psihiatriskās klīnikas izbēgusi sieviete. Dāma puikam bāza sejā vienu no savam netīrajām ķeselēm un kaut ko krieviski murmināja par to, ka puikam jānes viņas maisiņš. Izskatījās, ka zēns krieviski nesaprot ne vārda, bet viņa tikai vicina savu maisu un vāvuļo. Puika nobijās un strauji devās projām, bet ķertā viņam sekoja un kādu laiku nu jau bļaustījās cik neaudzināts un ļauns viņš esot. Es kā vienmēr cenšos palikt anonīms un šitādos konfliktos neiesaistos, bet kādu laiku viņiem pasekoju lai pārliecinātos, ka dāma neuzbrūk bērnam. Paldies dievam, ķertā dāma ātri nogura un nomierinājās.


Smart Grass Hopper Gruner Veltliner

Valsts - Ungārija
Alkohols - 11.5%
Vīnogu šķirne - Gruner Veltliner
Vīns - Balts, sauss

Šodien internets ir skops informācijas ziņā. Tik vien uzraku, ka šis ir viens no diviem vīnu nama Danubiana produktiem. Šo vīnu ražo Ungārijā, bet pudelēs pilda Vācijā. Tas gan šādas cenas un maza apjoma vīnam nav grēks. Vācijā pudeļošana un loģistika ir daudz lētāka un galu galā tas samazina galējo cenu un kvalitāte ciešs tikai nedaudz. Šis nav viens no Vācu negocientu izdzimteņiem, kur īpaši apmācīti čigānu tirgoņi meklē lētākos vīnus lai Vācijā radītu mākslīgus brendus. Šoreiz maza vīnu darītava vienkārši cenšas lieki nesadārdzināt gala produktu.


Vīna apraksts vārds vārdā pārtulkots, vienīgais izskatās, ka tas darīts ar Google tulkotāju, vai ko tamlīdzīgu. Par pašu vīnu gan teikts tikai bagātīgs augļu vīns. Lai neradītu apmulsumu, šis nav augļu vīns, šis ir normāls vīns ar noteiktu vīnogu šķirni. Gruner veltliner starp citu ir izcila Austriešu vīnoga ar pasakaini vieglu, vasaras raksturu. Maiga, viegli saldena un augļaina smarža, var sajust cidonijas, marmelādi un pirtsslotas. Izteikti skābena, augļaina un viegli saldena garša, var sajust citronus, melones un ābolus. Noturīga, bet viegla skābenrūgtena pēcgarša, var sajust saldu greipfrūtu un arbūzu. Lai gan šis nav tipisks gruner veltliner, vīns ir ļoti garšīgs. Vasarīgu vīnu cienītājiem un jebkuram kurš vēlas iegādāties lētu un pārsteidzoši garšīgu baltvīnu, šis vīns ir tieši laikā.


Kā jau ierasts, labu, izskatīgu un lētu vīnu izplata kāds āshols kurš nespēj savu produktu iestarpināt lielveikalu sortimentā. Varbūt esmu pārāk skarbs, varbūt lielveikali nevēlas lētus un garšīgus vīnus, kas konkurētu ar zirdziņvīniem & shit. Nevienam nav noslēpums, ka tīra mārketinga vīniem līdz nāk nauda un lielveikali nav ieinteresēti, ka tā aiziet kaut kur citur. Vīnu atradu veikalos Bez uzcenojuma un Spirits and wine.

Bez uzcenojuma - 3.62 (akcija)
Spirits and wine - 5.56

Dramatiska cenu atšķirība, ņemot vērā, ka abi šie veikali ir outlet tipa. Vienīgais, ko šajā gadījuma var vainot ir izplatītājs, vajag sakārtot cenas saviem produktiem. Tā vai citādāk, līdz 4 eiro, šis ir superīgs pirkums, līdz 6 eiro pieņemams.

Garša - Ļoti laba
Pielietojums - V A S A R A
Cena - Laba
Pieejamība - Slikta

pirmdiena, 2014. gada 30. jūnijs

Barton & Guestier Rose D'Anjou

Šodien beidzot atradu laiku vecajam labajam vīnuholismam. Negribas riskēt ar kaut kādiem šaubīgiem vīniem, kuru vienīgā pievilcība varētu būt cena. Tāpēc jau pa ceļam uz veikalu biju izdomājis ņemt kādu no drošiem vīniem. Riesling, Rose D'Anjou vai ,piemēram, Primitivo pat viszemākajā cenu līmenī šie vārdi nekad nepievils. Tā patiesībā arī ir visa garšīga vīna izvēles māksla, atcerēties vārdus, gan labos, gan sliktos. Vairums patērētāju neatceras vīna nosaukumu pat ja tas ir bijis labākais vīns ever. Neskaitāmas reizes esmu redzējis pircējus, kas skanē vīna plauktus, cenšoties vizuāli atpazīt etiķeti. Tā vietā lai atcerētos viena konkrēta vīna etiķetes izskatu, ir vērts pierakstīt daudzos vārdus uz pudeles un pēc izslēgšanas metodes atrast kurš no viņiem ir tas labais. Šodienas vīna vārdi piemēram: "Barton & Guestier" un "Rose D'Anjou". Ja jums tiešām garšo šis vīns, vārdi Barton & Guestier, jums neko nenozīmēs, jo šis ir vienīgais viņu rozā vīns. Loģiski sanāk, ka vārdi Rose D'Anjou ir labi vārdi. Es pat neiespringšu lasot lekcijas, ko šie vārdi nozīmē, bet tos ir vērts atcerēties, jo atrodot šos vārdus uz jebkuras pudeles jūs zināt ar ko jums ir darīšana. Protams, tas vienmēr nav 100% droši, bet ja vārdi jums liek vilties, jūs vienmēr varat atrast jaunus vārdus. Tā var būt valsts, reģions vai vīnogu šķirne kāda starpība, galvenais, ka jums garšo.


Barton & Guestier Rose D'Anjou

Valsts - Francija
Alkohols - 10.5%
Vīnogu šķirne - Grolleau, Cabernet Franc
Vīns - Rozā, jeb sārtvīns, pussalds

Par ražotāju jau runājam šeit. Rose D'Anjou ir pussalds rozā vīns no vidus Luāras. Nekas izteikti interesants, izņemot to, ka šos vīnus saprot arī pārējā pasaule. Franču vīni un it sevišķi Luāras vīni ir radīti izteiktā Franču stilā, kas patiesībā daudziem nemaz neiet pie sirds. Vēl nav izdevies sastapt vīnu dzērāju, kam no visas sirds negaršotu Rose D'Anjou. Un šie vīni nemaz nav dārgi, tāpēc aicinu visus iepazīt šos vārdus.


Ražotājs vāvuļo par saldiem sarkaniem augļiem ar vieglu piparu noti. Izplatītājs neatpaliek ar: "Vīnam piemīt pikants ogu aromāts". Viegli skābens aromāts, var sajust zemenes un ķiršu kompotu. Vasarīga, augļaina, viegli saldena garša, zemenes, avenes, saldi āboli un ķirši. Garšo pēc kārtīga vasaras punša. Īsa, maigi skābena pēcgarša, atgādina zemenes, zemenes un zemenes. Kā jau biju gaidījis, šis vīns ir ļoti garšīgs, piemērots vasarai, žēl tikai, ka vasaras vēl nav. Ja nav žēl eiro, tad iesaku tirdziņā vai no kāda tantuka iegādāties zemenes klāt šim vīnam, debešķīga kombinācija.


Pietiekami labi izplatīts vīns. Pateicoties cītīgam izplatītāju darbam, šo vīnu nav grūti atrast vairumā veikalu. Izņēmums, protams, ir bārenītis Iki, kura vīnu sortiments izskatās pēc trieku ķēruša, pusakla bezpajumtnieka gara darba. Es varētu saderēt, ka manu piemājas atkritumu urnu iemītnieki varētu sastādīt labāku sortimentu, kā Iki. Vīnu atradu veikalos Bez uzcenojuma, Spirits and wine, Rimi, Prisma un Maxima.


Prisma - 7.61
Rimi - 6.29
Maxima - 7.88
Bez uzcenojuma - 5.39
Spirits and wine - 5.49

cena 5-8 eiro ir pieņemama, jo vīns ir ļoti garšīgs. Neļaujiet gan Rimi zaļajai vardei sevi samulsināt ar uzrakstu "laba cena", citviet šo vīnu var iegādāties gandrīz par eiro lētāk. Manuprāt, līdz 6.50 eiro, šis ir labs un līdz 7.50 saprātīgs pirkums.

Garša - Ļoti laba
Pielietojums - Tas brīdis, kad tev vienalga vai tu gribi baltu vai sarkanu vīnu, galvenais lai tas ir garšīgs.
Cena - Pieņemama
Pieejamība - Laba

pirmdiena, 2014. gada 9. jūnijs

Carlo Rossi California Red

Kāds lasītājs palūdza recenzēt viņa iecienīto baltvīnu Carlo Rossi. Lai neveiksmes gadījumā nesanāktu galīgi sagraut sava lasītāja sapņus, tomēr izvēlējos sarkano Karlo. Nu kad tas ir ticis pateikts, mēs varam sākt. Uz pudeles nav norādīts nedz gads, nedz vīnogu šķirne, tik vien kā sarkans vīns no ASV. Labi, pilnībā saprotu, štatos viņi šitādus sauc par "jug wine", kas nozīmē lēts sūdiņš ko izkapāt kopā ar saviem lauķiem. Bet kādā sakarā visos veikalos par šito prasa 5 faking eiro? Tas jau paliek tā nedaudz aizdomīgi. Cenšoties internetā atrast kādu konkrētāku informāciju par Karlo, atklājās, ka to izplata Altia Latvia, tie paši sūdabrāļi, kas izplata zirdziņvīnu. Viņu mājaslapā uzspiežot uz sadaļas vīni, atvērās zirdziņvīna reklāma, kur pieminēti kaut kādi apbalvojumi un citādi cildinātas, šīs šausmas. Es jums parādītu screenshot, bet negribu lai jums jāvemj. Pidarasiem, kas uzrakstījuši šo tekstu un pasnieguši jebkāda veida apbalvojumus lavel blanc, vajag publiski pakārties garā gumijas vadā. Nē nopietni, dariet to, neatlieciet uz rītdienu to ko var izdarīt jau šodien! Un pats skaistākais ir tas, ka nav jāšausta sevi par to vai tas būs pareizi vai nē, jūs jau ziniet, ka tā ir vienīgā izeja. Droši, visi gaida!


Carlo Rossi California Red

Valsts - ASV
Alkohols - 11.5%
Vīnogu šķirne - ?
Vīns - Sarkans, pussauss

Charles "Carlo" Rossi bija vīnu tirgonis Kalifornijas vīna kombainā E & J Gallo Winery. Viņš uzņēmās slavenās TV reklāmās, kur viņš vienmēr teica, ka viņam patīk runāt par savu vīnu, bet viņš labprātāk to dzertu. Tas viss, protams, bija fufelis, jo šis vīriņš nebija vīndaris, bet gan prasmīgs pārdevējs. Viņu galvenā devīze ir: "ja nevari sajust atšķirību garšā, tad kāpēc maksāt vairāk?" Šeit gan es varētu piebilst to, ka pie mums šis vīns maksā 5 eiro, par šo naudu un lētāk var nopirkt tiešām garšīgus vīnus ar zināmu izcelsmi un gadu, un shit. Ā un uz pudeles rakstīts "For Canada only", laikam kontrabanda!


Karlo raksta, ka vīns esot maigs ar baigajiem aromātiem un garšām. Sūdabrāļi pārtulkojuši, ka vīns esot izcils viegls un baudāms. Patiesības mirklis, varbūt pat izrādīsies garšīgs, bet visdrīzāk jau, ka nē. Aromātā sajūtu mellenes, kazenes un "ķieģelīša" garoziņu. Aromāts maigs, augļains ar izteiktu saldumu un skābumu, tik tālu pat ļoti labi. Garšā sajūtu vieglas upenes, kazenes un sulīgus saldus ķiršus. Garša salda un piesātināta, viegls skābums un vēl vieglāks piparots rūgtums. Pēcgaršā sajūtu vieglu kafiju, ķiršu ķīseli un melnos piparus. Pēcgarša, salda, viegli piparota ar patīkamu, bet nepietiekamu skābumu. Fak, šis vīns ir tiešām garšīgs. Esmu patīkami pārsteigts. Tas gan ir pietiekami saldāks un vieglāks, kā vidējais sarkanvīns, bet šādā kārstā laikā tas par ir labāk.


Ļoti labi izplatīts vīns, atradu to gandrīz visur kur gāju. Par labo izplatību protams nebrīnos, ja jau šeit iesaistīti tādi cilvēkēdāji, kā Gallo un Altia. Bet vismaz vienreiz mūžā šie alkatīgie vēmekļmaisi būs izdarījuši kaut ko pareizi, garšīgs un visur nopērkams vīns. Vīnu atradu veikalos Prisma, Maxima, Rimi, Iki un Spirits and wine.


Prisma - 4.97
Rimi - 4.97
Maxima - 4.91
Iki - 5.11
Spirits and wine - 4.52

Cena 5 eiro ir gandrīz pieņemama. Ja būtu četri eiro, tas būtu atbilstoši, šādas kvalitātes vīnam un garšai. šeit atkal ar savu debīlismu izceļas Iki, nahui pie viņiem šis vīns ir dārgāks nekā visos citos veikalos. Kas Iki mums ir kaut kāds ekskluzīvais veikals, vienīgais kur jūs apkalpos pusbomži un neveiksminieki? Nekā nebija, vēl ir Maxima un Super Netto un katrs otrais veikals mikrorajonos.

Garša - Ļoti laba
Pielietojums - Vasara, laba kompānija, bez uzpūtīgiem vīnziņiem un bārbekjū
Cena - bišķiņ sālīta
Pieejamība - Ļoti laba

pirmdiena, 2014. gada 12. maijs

Maori Bay Sauvignon Blanc

Šodien lielajā Maximā smirdēja vēl trakāk, kā parasti. Bija tāda sajūta, ka apkure uzgriezta uz "maximālo", piena produktu ledusskapis nobeidzies un puse piena produktu uzrūguši vai pārsprāguši un viena no tām pusdzīvajām zivīm, kas ik pa laikam izlec no akvārija, nevienam neredzot paripojusi zem plaukta, nosprāgusi un tur jau pāris nedēļas pūst. Izskatījās, ka es biju vienīgais, kam šī smaka šķieta kaut kas neierasts. Veikala darbinieki un pastāvīgie apmeklētāji laikam lēnām pieraduši un pat neievēro smakas paaugstināšanos. Vienmēr esmu ievērojis, ka tajā konkrētajā veikalā nedaudz smird, bet šodien jau bija par traku. Pieliku soli, paskatījos, nofočēju un skrēju ārā.


Maori Bay Sauvignon Blanc

Valsts - Jaunzēlande
Alkohols - 11%
Vīnogu šķirne - Sauvignon Blanc
Vīns - Balts, Sauss

Šo vīnu ražo jau pieminētā mitoloģiskā Vācu kompānija Export Union, takā diemžēl nekāda stāsta aiz šīs pudeles būt nevar. Īpašas raizes gan tas manī nerada, jo viņu iepriekšējais vīns bija gana labs un Jaunzēlandē vairums vīndaru strādā ar ievērojamām ambīcijām. Sakarā ar to, pat šāds par lētu naudu pārpirkts vīns var izrādīties labs. Turklāt, šis ir vienīgais scenārijs, kad mēs varam iegādāties Jaunzēlandes vīnu par kaut cik pieņemamu cenu. Uz pudeles rakstīts, ka šis vīns nācis no Hawke's Bay, kas atrodas Jaunzēlandes Ziemeļu salā. Un lai neviens nepadomātu ko nevajag, protams rakstīts, ka šis vīns ir tāds pats, kā visiem ierastais tipiskais Marlborough vīns no Dienvidu salas. Maori Bay ir Hawke's Bay segvārds, par Maori sauc etniskos polinēziešus, kas 13.gs emigrēja uz jaunatklāto Jaunzēlandi. Un nejauciet, runa neiet par mauriem.


Export Union rakta, ka vīns ir augļains ar ananāsu, ērkšķogu un nātru aromātu. Tautieši pārtulkojuši pietiekami precīzi. Viss izņemot augļains izklausās pēc tipiska Marlborough sauvignon blanc. Smaržā sajūtu zaļu zāli, citronus un nātres. Smarža piesātināta, skābena un salīdzinoši vienkārša, vismaz Jaunzēlandei. Garšā sajūtu citronu, ērkšķogas un zaļus ābolus. Garša ir spēcīga un svaigi zaļa ar izteiktu skābumu, noteikti pasniegt atdzesētu. Pēcgaršā sajūtu greipfrūtu, citronu un zaļu zāli. Pēcgarša noturīga, skāba ar vieglu rūgtumiņu. Vīns diezgan viduvējs. Ja sauvignon blanc cienītāji vēl varētu mēģināt šo izbaudīt, tad pārējie šo skābulīti izlies podā. Vīns ir ļoti specifisks un piemērots šaurai auditorijai. Taču baidos, ka šī auditorija būs vīlusies Maori Bay.


Maori Bay ir pietiekami labi izplatīts, vairumā lielveikalu, gan smirdīgos, gan parastos šo vīnu var atrast. Grimstošais kuģis Iki bija vienīgais kur šis vīns nebija, bet viņiem jau gandrīz nekā nav. Ar katru reizi, kad meklēju vīnus Iki, ar vien vairāk pārņem tāda sajūta, ka viņi apzināti izvēlas tos negaršīgākos un nesaprotami dārgākos vīnus, lai viņu pircēji pat neskatās uz vīniem un atgriežas pie ierastajiem bonusiem un hektoriem. Vīnu atradu veikalos Rimi, Maxima, Prisma un Spirits and wine.


Prisma - 8.52
Rimi - 9.46 (6.99 akcija)
Maxima - 9.46
Spirits and wine - 7.26

Cena 7-10 eiro ir laba Jaunzēlandes sauvignon blanc, pat šādā viduvējā izpildījuma. Vai ir vērts iegādāties šo vīnu? Es patiesībā nezinu, droši vien nē. Ja tev patīk sauvignon blanc un tu gribi sevi palutināt, piemaksā pāris eiro, aizej uz normālu vīnu veikalu un nopērc kaut ko superīgu. Ja tu gribi garšīgu vīnu un negribi pārmaksāt, nav grūti atrast lielisku chardonnay ceru eiro robežās pat lielveikalā. Tikko sapratu, ka jau apgājis gads kopš kritizēju sliktus pirkumus un izceļu labus, nekautrējies palasi manus vecos rakstus un atradīsi savu ideālo garšīgo un lēto vīnu.

Garša - viduvēja
Pielietojums - Esmu dzirdējis, ka no sauvignon blanc sanāk laba marināde cūkgaļai
Cena - laba
Pieejamība - laba

svētdiena, 2014. gada 4. maijs

Eagle Creek Zinfandel

Pirmkārt, apsveicu visus svētkos, gan tos kam nākas šodien strādāt, gan tos, kas cenšas izbaudīt šo saulaini vēso pavasara brīvdienu. Otrkārt, man jāatvainojas maniem lasītājiem par to, ka mēnesi neesmu neko uzrakstījis. Dažādu apsvērumu un tīri cilvēcīga slinkuma dēļ visu aprīli esmu nolažojis. Nav tā, ka esmu bijis iekritis bedrē, tādēļ padalīšos ar aprīļa pieredzi veikalos. Kādā no mazajām Maximām iegādājos dzirgstošo vīnu, kurš acīm redzot tur bija kādu ilgāku laiku "izturēts". Noņemot folliju no korķīša atklājās diezgan rēcīgs skats, ap pudeles kakliņu bija apvīti zirnekļu tīkli. Ļoti jāuzmanās pērkot vīnus šādos mazos sūdainos veikalos, kur vidējais pirkums ir 2L alus. Pastāv liela iespēja, ka vīna pudele tur jau gadiem gaida savu pircēju. Tad vēl Iki bija viena skumji rēcīga epizode. Īsi pirms desmitiem vakarā, alkohola nodaļā ieklenderēja viena kārtīgi pielikusies bomzene. Viņa acīm redzot atvilkās pēc kārtējā "bonusa", skaidras redzes un līdzsvara trūkuma rezultātā, bomzene sniedzoties pēc pudeles ievēlās plauktā ar "brūnajiem". Sagāzās kaudze ar pudelēm samts, bonus un komandors, dažas arī sašķīda. Veikalā bija maz apmeklētāju, arī apsargs jau bija devies mājās, bet tie daži, kas šo graciozo skatu pieredzēja, nenovēršot skatienu, vēroja, kas notiks tālāk. No pudeļu, brūnā un stiklu lausku kaudzes iznira bomzene ar bonusu rokā un nepārprotami apmierinātu skatienu sejā. It kā nekas nebūtu noticis, smaidošā "sieviete" devās uz kases pusi norēķināties par savu dziru, un vēlāk iekrist kādā grāvī vai miskastē kur pavadīt šo galvu reibinošo nakti.


Eagle Creek Zinfandel

Valsts - ASV, Kalifornija
Alkohols - 13%
Vīnogu šķirne - Zinfandel
Vīns - Sarkans, sauss

Šo vīnu pudelēs pilda Vācijā, vīna nams Peter Mertes Weinkeller. Interesanti ir tas, ka Pētera vīna pagrabs nav kaut kāda jocīga komerciāla starpnieku firma, kas rada mākslīgus brendus konkrētām patērētāju valstīm. Šis nams patiesībā paši audzē un pārdot sēriju ar lieliskiem vācu vīniem. Viņu filozofija jau no 1924. gada ir bijusi tendēta uz to, ka pašiem jāaudzē, jāpilda pudelēs un jāpārdod. Tādējādi samazinot risku uz visādām negocientu blēdībām. Viņi apgalvo, ka paši audzē arī šo Kalifornijas vīnu, ko gan es stipri apšaubu. Nevajadzīgi lielas investīcijas nepieciešamas lai savu citādi stabilo vīna biznesu paplašinātu ārpus sava kontinenta robežām. Turklāt runa iet par 4 eiro vīnu, ļoģiskāk būtu iepirkt random vīnu no jau esošajiem Kalifornijas vīndariem, nobrendot to ar kādu debīlu dzīvnieku uz etiķetes un tirgot stulbajiem austrum-eiropiešiem, kā to dara visi pārējie. Es nesaku, ka tas nav iespējāms, bet vienkārši maz ticams. Un šis nosaukums Eagle Creek, jeb ērgļa pieteka, var būt attiecināms uz vismaz 35 vietām ASV, tapēc mani māc šaubas, ka tam ir kaut mazākais sakars ar vīnadārziem kuros audzētas vīnogas šim vīnam. Vecās pasaules vīna namiem nav jāizdomā nosaukumi saviem vīniem. Vīna dārzu un muižu vārdi ir zināmi jau gatsimtiem ilgi un visa vīnogu audzēšanai derīgā zeme jau sen ir apsaimniekota. Toties jaunās pasaules vīna kultūra tikai attīstās un izdomāt nosaukumu vīnam kurš radīts nekurienes vidū var būt sarežģīts uzdevums. ASV vīna dārzi atrodas laukos, tālu prom no pārapdzīvotajām pilsētām. Daudzās filmās redzētie redneki, kas šauj melnos un stājas civillaulībā ar māsīcām nav tālu no patiesības.


Pēteris šo vīnu raksturo, kā maigu samptainu vīnu ar augļainu garšu. Letiņi neiespringst, samtains augļu aromāts ar svaigu augļu garšu. Nu ja, tuti fruti ar astoņdesmito drēbēm. Kad ielēju pirmo glāzi, mani momentāli samulsināja vīna krāsa. Tik gaiša un caurspīdīga gandrīz, kā pinot noir. Pirmā doma, ka maitas atšķaidījuši ar ūdeni, jo zinfandels parasti ir pietiekami tumšs. Smaržā sajūtu vieglas plūmes, vieglu tabaku un šķidru kompotu. Smarža ļoti viegla, augļaina un vispārīgi neizteiksmīga. Garšā sajūtu vēlā rudens ābolus, skābos ķiršus un plūmju ievārījumu. Garša viegla, salden skāba un viegli ūdeņaina. Pēcgaršā sajūtu, viegli grauzdētu kafiju, kožļājamo tabaku, melleņu džemu un svaigas cidonijas. Pēcgarša īsa, dūmakaina, viegli rūgtena un salda. Ja smarža un garša tiešām liek domāt par to, ka vīns ir atšķaidīts, tad vismaz pēcgarša parāda zinfandel raksturu. Vīns ir neinteresants un ūdeņains, bet brīnumainā kārtā nav negaršīgs. Šitādu 4 eiro, 13% brīnumu var kapāt jebkurš, kurš grib kaut cik classy paaugstināt alkohola līmeni savās asinīs. Ja gribi piekapāties un tev patīk sarkanvīns, šitas derēs, patīk baltvīns, šitas derēs, vispār nepatīk vīns, ej dirst.


Iemesls kapēc es izvēlējos šo vīnu ir redzams bildē. Milzīgs uzraksts "jaunums", laba cena un viegli saprotama etiķete. Dotajā brīdī šis vīns pieejams tikai divos veikalos, kas nav grēks, jo vīns nav nekas īpašs. Es gan uzskatu, ka ar šo varētu aizvietot daudzus labāk izplatītus mēslus. Iki bija divi citi Eagle Creek vīni, bet nebija zinfandel, kas ir protams debīli, jo tieši zinfandel ir tas ar ko mums asociējas Kalifornijas vīni. Kāda jēga tirgot kārtējo cabernet sauvignon, kurš visdrīzāk ir tikpat ūdeņains, kā šitas brīnums. Bet nu par Iki cietpauriem es jau sen vairs neesmu šokā. Vīnu atradu veikalos Prisma un Spirits and wine.

Spirits and wine - 4.48
Bez uzcenojuma - 3.99 (akcija)

Cena 4 eiro ir atbilstoši laba. Vīns ir neizteiksmīgs, bet tajā pašā laikā ir tālu no negaršīga. Ja nekas labāks nav pa kabatais, šitas ir ok pirkums. Nemaz nerunājot par to, ka es šādam vīnam redzu vesalu mērķauditorijas nišu. Tas nav negaršīgs, ir lēts, ir grādīgs un ir viegls kā ūdens, kaste Eagle Creek un 3-diennieks garantēts.

Garša - nav slikta
Pielietojums - Jebkura situācija, kad tev neizbēgami jāuzņem alkohols, bet negribās iespringt
Cena - laba
Pieejamība - slikta

svētdiena, 2014. gada 30. marts

Foot of Africa Chenin Blanc

Šādu neizteiksmīgu, nepievilcīgu un visādā citā veidā neinteresantu pudelīti uzgāju blandoties pa vīna bodi. Sākumā iedomājos par to kāds stulbs vīns, neviens tādu droši vien pat nepamana, kur nu vēl nopērk. Bet vēlāk padomāju par to, ka kāds vīndaris taču šo vīnu ir izveidojis, varbūt viņš neko nejēdz no dizaina un mārketinga. Bet ja viņš neko nejēgtu arī no vīna, tad jau viņam šajā biznesā nav ko darīt. Vīns arī nebija pārlieku lēts, tā nu es nolēmu noriskēt un noprovēt šīs vienkāršas pudeles sastāvu.


Foot of Africa Chenin Blanc

Valsts - DAR
Alkohols - 13.5%
Vīnogu šķirne - Chenin Blanc
Vīns - Balts, sauss

Varbūt šoreiz būšu trāpījis desmitniekā, jo vīna nams Kleine Zalze, kas atbildīgs par šo vīnu ir tiešām ievērības cienīgs. Ja mājas lapā rakstītajam var ticēt var neticēt, tad pāri par 100 apbalvojumiem pēdējo trīs gadu laikā nav joka lieta. Ja tādi mārketinga magnāti, kā J.P.Chenet medaļas saviem mēsliem var vienkārši nopirkt, citiem atliek tikai darināt lieliskus vīnus. Šis nams savus vīnus ražo ievērojot vecās pasaules tradīcijas. Viņu rīcībā ir pasaules slavens vīndaris Johans Jūberts, kurš nav bez saviem apbalvojumiem. Izskatās cerīgi, jāķeras klāt garšošanai.


Ražotājs daiļrunīgi apraksta savu vīnu, laims, guava un krams. Tautieši noslinkojuši un uzrakstījuši, ka tas ir vīns. Nu paldies man jau likās, ka šņabis tagad gurķīšus noliekam malā. Smaržā sajūtu citronu, mauriņu, citronzāli un vieglus persikus. Smarža maiga, rotaļīgi salda un skābena, pilnīgi gribās trīs reizes pasmaržot pirms likt pie lūpām. Garšā sajūtu persikus, saldo krējumu un zaļus bumbierus. Garša krēmīga, izteikti augļaina, ar ozolkoka pieskaņu un vieglu saldumiņu. Pēcgaršā sajūtu citrona miziņu, laimu un zaļus ābolus. Pēcgarša noturīga ar vieglu rūgtuma pieskaņu. Ļoti labi, kaut gan šis ir Kleine Zalze lētākais vīns. Superīgs aromāts, lieliska garša, vienīgais pie pēcgaršas nedaudz jāpiestrādā. Kopumā es šo vīnu vērtēju, kā ļoti garšīgu.

Kā jau minēju sākumā, mārketings šitiem vājš, tādēļ arī nevienā lielveikalā šo vīnu neatradīsiet. Toties vīndaris visu naudu un uzmanību pievērš sava vīna kvalitātei un garšai, tieši tas ko mēs vēlamies. Vīnu atradu veikalos Bez uzcenojuma un Spirits and wine.

Spirits and wine - 5.26
Bez uzcenojuma - 4.25

Cena 4-5 eiro ir vairāk, kā atbilstoša šim vīnam, jo tas izrādās ir ļoti garšīgs. Ja sanāk pabūt kādā no šīm bodēm noteikti pievērsiet uzmanību šim chenin blanc. Tikai atgādinu, šis ir chenin blanc un vēl pie tam no DAR, pilnīgi absolūti noteikti pasniegt aukstu!

Garša - ļoti laba
Pielietojums - Karsta, saulaina vasaras nedēļas nogale, ieteicams zaļumos.
Cena - atbilstoša
Pieejamība - slikta

svētdiena, 2014. gada 16. marts

El Emperador Merlot

Sveiciens visiem šīs sezonas ziemas otrajā mēģinājumā mūs apsaldēt. Pirmais bija pilnīga izgāšanās, bet ziema jau nav vakarējā, mēģinās vēlreiz. Līdz ar sniega segu, parādās vēlme pēc sarkanvīna. Nekad nevajag sev atteikt, ir tāds teiciens. Es gan uzskatu, ka ir atsevišķi cilvēki un gadījumi kad vajag, piemēram, slepkavām, izvarotājiem vai Putinam. Šis gan nav tāds gadījums.


El Emperador Merlot

Valsts - Čīle
Alkohols - 12.5%
Vīnogu šķirne - Merlot
Vīns - Sarkans, sauss

Izskatās, ka šim vīnam nav konkrēta ražotāja, jo nespēju atrast pilnīgi nekādu informāciju. Vīns pudelē pildīts firmā ar vācisku nosaukumu, kura it kā atrodas Francijā. Par firmu arī neko lādzīgu nevaru atrast. Shēma saprotama, firma iepērk no Čīles random vīnu, kaut kur Vācijā vai vienalga kur sapilda pudelēs, izdomā nosaukumu un tirgo, kā autentisku Čīles produktu. Nav pat svarīgi kas audzē vīnogas, vai kāds ir nosaukums, galvenais lai tas cilvēkiem asociējas ar ko īpašu. Diez vai kāds pirks vīnu ar nosaukumu "Čīles parastais".


Firma saka, ka vīnam ir sarkano ogu aromāts ar intensīvu augļu garšu. Letiņi pārtulkojuši, kā sarkano augļu aromāts un piesātinātu krāsu. Izskatās, ka tulkotājs sāka tulkot un tad, kad saprata, ka iebraucis auzās vienkārši piedomāja nobeigumu un fuck it, neies jau pārrakstīt. Smaržā sajūtu žāvētas plūmes, upenes un granātābolus. Smarža piesātināta, skābena un viegli asa. Garšā sajūtu upenes, kazenes un alkoholu. Garša piesātināta un jūtami alkoholiska, kaut gan vīnam ir tikai 12.5%. Pēcgaršā sajūtu upenes, upenes un upenes. Pēcgarša pilnīgi atgādina par carmenere, savelkoša un noturīga. Garša ir ok, vīns ir smagnējs, kā jau merlot, bet izpildījums ir diezgan sakarīgs.


Esmu nedaudz vīlies, biju gaidīji, ka firma šo mākslīgi izveidoto vīnu ieliks visos iespējamos veikalos. Kā tad savādāk vīnu, kura pašizmaksa ir 0.07 eiro padarīt par pārdotāko pasaulē? Noteikti, ne ieliekot vīnu 2 veikalos un gaidot ziemassvētkus. Vīnu atradu veikalos Prisma un Spirits and wine.

Spirits and wine - 4.95 (akcija 3.96)
Prisma - 5.83 (akcija 4.45)

Cena no 4-7 eiro ir it kā ok, bet zinot firmas shēmu varētu būt stipri zemāk. Arī garša nav nekas īpašs, tāpēc neredzu jēgu par šo mākslīgo brendu maksāt 7 eiro.

Garša - Ok
Pielietojums - Kad nejauši sanāk uzcept kotletes, vai patīk smagnēji merlot
Cena - sālīta
Pieejamība - slikta

ceturtdiena, 2014. gada 13. marts

3 Blind Moose Chardonnay

Saule mijās ar labu garastāvokli, nu vismaz man. Šajā saulainajā dienā sagribējās nopirkt kaut ko interesantu un varbūt nedaudz komisku. Kad ieraudzīju šo pudeli uzreiz sapratu, ka tas ir tas ko gribu šodien. Šī pudele jau pati par sevi ir joks. Trīs aļņi ar saulesbrillēm dzer vīnu, nopietni? Desmit no desmit par noformējumu, vienkārši lieliski. Protams, jāpatur prātā, ja vīns ir negaršīgs tas viss alnim zem astes. Nu ko to mēs tūlīt uzzināsim.


3 Blind Moose Chardonnay

Valsts - ASV, Kalifornija, Lodi ieleja
Alkohols - 13%
Vīnogu šķirne - Chardonnay
Vīns - Balts, sauss

Trīs aklo aļņu vīnu darina vīnā namā Turner Road Vintners, vīndaris un nama direktors ar 20 gadu pieredzi vīna industrijā Džefs Kasavans. Diemžēl tā arī ir visa informācija ko atradu par šo foršo pudeli, jo mājas lapas viņiem nav. Varbūt tā arī labāk, kāpēc ieguldīt naudu mārketingā, ja var ieguldīt kvalitātē. Kā nekā garša uzrunās cilvēkus labāk, kā reklāmas triki, sapņu pasaulē. Realitātē vīns var garšot pēc kanāla ūdens, bet ar labu mārketingu tas tā pat var būt pirktākais vīns visā pasaulē. Citēju uzrakstu uz pudeles: Patiesībā aļņi nav akli. Tāpat kā mēs, tie skaidri redz to ka darināt un izbaidīt lielisku vīnu vajadzētu būt jautri. Saulesbrilles nav nepieciešamas.


Aļņi saka priekšā, ka vīnam ir ābolu, citrusu un ozolkoka nianses. Letiņi šoreiz noslinkojuši un uzrakstījusi tikai to, ka vīns ir no ASV un ir balts. Smaržā sajūtu salda ābola miziņas, sūnas, citrona sulu un treknus persikus. Smarža augļaina, saldskāba un viegli trekna. Garšā sajūtu vēl treknākus sulīgus persikus, nu tādus kad iekožoties visa mute, rokas un krekls ir sulā, vaniļu un saldo krējumu. Garša pilnmiesīga, izteikti augļaina un viegli saldena. Pēcgaršā sajūtu jāņogas, negatavas ērkšķogas un citrona miziņu. Pēcgarša noturīga, viegli rūgtena un smagnēja. Ja smarža un garša ir spēcīga, bet tajā pašā laikā rotaļīga, pēcgarša ir vienkārši smagnēja. Vīns ir ļoti garšīgs, trīs aklie aļņi pārbaudi ir izturējuši godam.


Kā jau varētu noprast, ja aļņi ar mārketingu nenodarbojas, vīns būs jāpameklē. Par laimi šo vīnu var nopirkt abos 2013. gada labākajos veikalos. Vīnu atradu veikalos Bez uzcenojuma un Prisma.


Bez uzcenojuma - 6.29
Prisma - 7.69 (akcija 6.29)

Lai gan cena ap 6+ eiro ir nedaudz virs mana ierastā cenu sliekšņa vīnuholismam, tā ir apmierinoša šim vīnam. Prismā trīs aklo aļņu vīns nestāv plauktā, bet gan uz akciju izvietojumiem. Es domāju, ka tas saistīts ar to, ka vīns ir 2011. gada un lai cik garšīgs tas nebūtu, izskatās, ka tas jāizdzer šogad, jo pēc tam tas būs jau zaudējis savu burvību. Ārā ir fantastisks pavasaris un priekšā karsta un superīga vasara, tā kā aiziet baudām dzīvi, šogad plānā trīs akli aļņi.

Garša - ļoti laba
Pielietojums - Kad ārā labs laiks un prātā labs garastāvoklis, ļauj saulei iespīdēt arī savā glāzē.
Cena - apmierinoša
Pieejamība - slikta

sestdiena, 2014. gada 8. marts

Patriarche Heritage Demi Sec

Šodien par godu vispasaules sieviešu dienai, jānoprovē kāds dzirkstošais vīns. Sievietes esot visu problēmu cēlonis un risinājums. Par to katrs pats var spriest, bet jāatzīst, ka dārgās dāmas nepārprotami pelnījušas sev izrādīto uzmanību. Jāatzīst, ka jau vēsturiski Latvijas tirgus pārbāzts ar dažādiem Latvijā, Lietuvā un Krievijā ražotiem vīnu saturošiem gāzētiem dzērieniem, ko vairums atļaujas saukt par šapjiem. Smieklīgi, kā dzērienu ko likums neļauj pat saukt par vīnu, mēs saucam par kaut ko tik dižciltīgu, kā šampanieti. Tāds nu ir mūsu padomju laika mantojums, stulbums un aprobežotība. Tieši tā, tādi mēsli, kā sveckoe, bosca vai, piemēram, alita nav pat vīni, bet gan sagāzēti dievs vien zina kādi sūdi. Viņu noslēpums ir tajā, ka caur cukuru un gāzi neviens nejūt ko viņš dzer.


Patriarche Heritage Demi Sec

Valsts - Francija
Alkohols - 11%
Vīnogu šķirne - Ugni Blanc un citas
Vīns - Dzirkstošs, pussauss

 Vīnu darina franču uzņēmums Patriarche Pere et Fils, jeb patriarhs tēvs un dēls. To dibinājis francis vārdā Žanis Batists Patriarhs 1780. gadā. Viņu lapā pa lielam arī nekas vairāk nav rakstīts. Kāpēc šis produkts ir dzirkstošais vīns, bet sveckoe nav? Nu pirmkārt tas pirms kļuva dzirkstošs bija vīns. Vīns ir raudzēta vīnogu sula, vēlams ar nosakāmu šķirni un izcelsmi. Otrkārt šis vīns ar otrreizējās raudzēšanas vai sliktākajā gadījumā CO2 pievienošanas palīdzību iegūst burbuļus. Nav nemaz tik sarežģīti. Kādas briesmu lietas notiek bosca cehā, ja viņiem uz pudelēm jāraksta vīnu saturošs gāzēts dzēriens? Viennozīmīgi nekas labs.


Žaņa 230 gadus vecais uzņēmums nebūt nav pretimnākošs ar informāciju. Arī Letiņi neko vairāk par izsmalcināts un burvīgs negrib atklāt. Smaržā sajūtu vieglas un spirgstošas cidonijas un nedaudz zemi. Smarža izteikti skābena ar maigu saldumiņa pieskaņu. Garšā sajūtu persikus, apelsīnus un C vitamīnu. Garša skābena un viegli salda. Pēcgaršā sajūtu cidonijas un citrona miziņu. Pēcgarša īsa, skābena un viegli rūgtena. Pa lielam šis dzirkstošais vīns ir garšīgs, bet nekas atmiņā paliekošs. Vismaz dzerot šādu produktu nav jābaidās no rīta pamosties ar dzeltenām acīm.


Diezgan reti sastopams vīns, bet vismaz vienā lielveikalu tīkla to atradu. Vīnu atradu veikalos Maxima, Bez uzcenojuma, Spirits and wine un Eirovīns.


Maxima -6.05
Spirits and Wine - 5.68
Bez uzcenojuma - 3.83
Eirovīns - 5.71(Viņu mājaslapā gan cena norādīta latos)

Šo vīnu izplata vīnu veikalu tīkls Eirovīns, bet citā veikalā šis vīns ir krietni lētāks. Ja godīgi nebūtu pircis šo vīnu, ja nebūtu tik pievilcīga cena, par 6 eiro var nopirkt galvas tiesu labākus burbuļus. Līdz 4 eiro, cena ir laba.

Garša - laba
Pielietojums - Ja gribi kādu apsveikt un negribi viņu noindēt ar sveckoe.
Cena - no labas līdz sālītai
Pieejamība - vidēja

P.S. Šodien nedaudz sašutu, sociālie tīkli pārbāzti ar bildēm kur vīrieši apsveic savas vistuvākās dāmas ar augstāk pieminētajiem mēsliem un viņas vēl pasaka paldies. Tāpēc arī tāda viegli izglītojoša tematika. Godīgi, tu savai sievietei nopērc lētāko iespējamo sūdu ar burbuļiem ķeksīša pēc, kā lētai ielasmeitai? Nesaprotu arī dāmas, kas internetā ieliek bildi, kas parāda, ka viņas vīrietis ir žīds un viņas vēl pasaka paldies. Nav jau jātērē bagātība, bet visam ir savas robežas. Konkrētie gadījumi nopirktu "šampi" arī par 0.50 eiro, ja lietuvieši tādu sūdu uztaisīs.

trešdiena, 2014. gada 5. marts

Gato Negro Cabernet Sauvignon

Šodien gribās kaut ko rēcīgu un, cerams, garšīgu. Atminos, kā novembrī aprakstīju vienu smieklīgu pudeli ar trieku ķērušu kaķi uz etiķetes un man šis vīns esot pat paticis. Ko tur daudz domāt, jānoprovē arī sarkanais. No manis apmeklēto veikalu saraksta tiek izsvītrots Super Netto, jo vienīgais man tuvais geto nesen aizklopēts ciet. Bija jau arī viens izcili pretīgs zaņķis, man prieks par to, ka tur vairs nebūs jāiet.


Gato Negro Cabernet Sauvignon

Valsts - Čīle
Alkohols - 13.5%
Vīnogu šķirne - Cabernet Sauvignon
Vīns - Sarkans, sauss

Ķerto kaķi nedzeru pirmo reizi, par vīna namu var izlasīt šeit: Gato Negro Chardonnay. Ja neņem vērā kaķi un debīlo nosaukumu, šis ir standarta jaunās pasaules klišejas vīns. Čīle, visiem zināmā lēto vīnu zeme. Cabernet Sauvignon, vispopulārākā sarkanā vīnoga visā pasaulē. Lēts un garšīgs, ja vīns tāds nebūtu jaunās pasaules vīnus vispār neviens nepirktu. Tātad vienīgais, kas šo vīnu atšķir no citiem līdzīgiem vīniem, kuru, starp citu, netrūkst, ir kaķis, kas, protams, nekādi uz vīna kvalitāti neatspoguļojas. Es domāju, ka šī atšķirības zīme ir ļoti gudrs gājiens, jo cilvēkiem vienmēr vieglāk atcerēties kādus pazīstamus tēlus, nekā nosaukumus svešvalodās, kurus vairums neprot pat izrunāt. Tādā veidā šis citādi parastais vīns var sev nodrošināt pastāvīgus pircējus. Neskaitāmas reizes esmu redzējis pircējus vīna nodaļā izmisīgi skenējot vīna plauktus, cerībā atrast nu to īsto garšīgo vīnu, kura nosaukumu nevar atcerēties.


Ražotājs izceļ upeņu aromātu un augļainu sarkanu ogu garšu. Tautieši uzrakstījuši nedaudz savādāk, bet doma līdzīga. Smaržā sajūtu upenes un grauzdējumu. Smarža izteikta, augļaina un viegli piparota. Garšā sajūtu kazenes, upenes un melnos piparus. Garšā izteikts meža ogu saldums ar atspirdzinošu pipariņu. Pēcgaršā sajūtu mellenes, upenes un melno šokolādi. Pēcgarša noturīga, viegli rūgta, salda un skābena, lielisks balanss. Kā jau iepriekš pieminēju, vīns ir klišejiski garšīgs. Kas ir labi, jo lēts un garšīgs ir tieši tas ko vēlamies.


Tā pat kā baltais brālis, šis vīns nopērkams gandrīz katrā bodē, kas vēl nav aizvērusies. Atradu vīnu veikalos Maxima, Rimi, Prisma, Iki, Bez uzcenojuma un Spirits and wine.


Maxima - 4.82
Rimi - 4.97
Spirits and Wine - 4.48
Prisma - 4.97
Bez uzcenojuma -4.25
Iki - 5.11

Eiro ieviešana šī vīna cenu nav negatīvi ietekmējusi. Tas vēl joprojām ir salīdzinoši lēts. Iki jau kārtējo reizi pierāda, savu vietu kā sūdīgākais veikals kur iegādāties vīnu. Tieši kāds ir viņu attaisnojums dārgākajai cenai? Viņi izīrē telpas kādā prestižā vietā? Viņi saviem bezpajumtnieku paskata darbiniekiem maksā lielākas algas? Iki vispār ir ekskluzīvs veikals un nevajag te daudz dirsties, savādāk aizvedīs uz mežu? Godīgi sakot man nav ne jausmas.

Garša - laba
Pielietojums - Ja ir vajadzīgs lēts, bet garšīgs sarkanvīns, ko iegādāties vairākkārt.
Cena - atbilstoša
Pieejamība - ļoti laba

piektdiena, 2014. gada 21. februāris

Fox Grove Shiraz Cabernet

Man par laimi ziema beidzās tā īsti pat nesākusies. Kā pēdējās ziemas pazīmes šur tur palikušas vien pelēkmelnas mikro kupenas. Es vienmēr esmu prātojis, kā šīs atbaidošās sniega, dubļu un ledus čupiņas spēj izdzīvot pat līdz vēlam pavasarim. Šodien ieraudzīju pievilcīgu pudeli par ļoti pievilcīgu cenu un lieta darīta.


Fox Grove Shiraz Cabernet

Valsts - Austrālija
Alkohols - 13.5%
Vīnogu šķirne - Shiraz un Cabernet Sauvignon
Vīns - Sarkans, sauss

Fox Grove, jeb lapsu birzs ir mākslīgi radīts brends, kas pieder milzīgai franču kompānijai GCF. Les Grands Chais de France, kas aptuvenā tulkojumā no franču valodas būtu lieliskie vīndari no Francijas, iepērk austrāļu vīnu, izdomā pievilcīgu brendu un tirgo to, kā kaut ko īpašu. Protams, ka Austrālijā tāda vīna nav un protams, ka tam nav nekāda saistība ar lapsu birzi. Varu pačukstēt par to, ka GCF ir atbildīgs par mēslaino J.P.Chenet, kas automātiski vieš neuzticību pārējiem šo neliešu produktiem. Protams, nav vajadzības pirms laika norakstīt šo vīnu, arī alkatīgam mērkaķu baram var nejauši izdoties garšīgs vīns.


Nedz ražotājs, nedz izplatītājs pat necenšas raksturot šo vīnu. Ar katru mirkli samazinās cerība, ka šis vīns varētu būt garšīgs. Smaržā sajūtu ķiršus, avenes un pārvārītu ķiršu kompotu. Smarža maiga, augļaina un viegli saldena. Garšā sajūtu upenes, avenes un ķiršus. Garšā augļains, viegli saldens ogu salikums. Pēcgaršā sajūtu sulīgus ķiršus, upenes un jāņogu ievārījumu. Pēcgarša īsa, viegli skābena un vilinoša. Kā jau iepriekš minēju, pat garīgi atpalikušu mērkaķu bandai var paveikties, vīns ir patiešām garšīgs un ļoti viegli dzerams. Aromāts gan tā īsti atvērās kādu pusstundu pēc pudeles atvēršanas, tāpēc esiet pacietīgi.


Pirmais veikals, kurā šo vīnu ieraudzīju bija arī vienīgais kur to var nopirkt. Arī konkrētajā veikalā šo vīnu redzu pirmo reizi, tāpēc pieļauju, ka tas varētu būt jaunums Latvijā, laiks rādīs. Katrā ziņā vīns ir lēts un garšīgs, neredzu problēmu ieplānot iegriezties konkrētā veikalā. Vīnu atradu veikalā Bez uzcenojuma.

Bez uzcenojuma - 3.89

Cena ap 4 eiro ir ļoti laba ņemot vērā, ka vīns ir patiešām garšīgs. Žēl, ka to vēl nevar iegādāties lielveikalā kopā ar maizi un desu, bet mums lēnām jāsāk mācīties pēc vīna doties uz vīna veikaliem. Varbūt Bez uzcenojuma nav tas labākais piemērs vīna veikalam, bet ja runa iet par garšīgiem un lētiem vīniem, šeit var atrast īstas pērles. Protams, var arī smagi iegrābties, jo viņi tirgo visu pēc kārtas un lielākā daļa ir mēsli.

Garša -  laba
Pielietojums - Jebkurā kompānijā izņemot pašpasludinātos pussaldo vīnu dzērājus.
Cena - ļoti laba
Pieejamība - ļoti slikta

trešdiena, 2014. gada 12. februāris

Gran Castillo Tempranillo Rose

Neizbēgami tuvojas visu mīlētāju un senākās profesijas diena, jeb svētā Valentīna diena. Šogad tā necerēti iekritusi piektdienā, kas garantē vīna patēriņa pieaugumu, jo nav jāuztraucas par to, ka nākamajā dienā jāiet uz darbu. Aiz skumjām varēs pielikties mūžīgie vientuļnieki, iesildīt savas pusītes varēs vienas nakts mīlnieki un arī visi pārējie bezrūpīgi varēs tukšot vīna glāzes. Šoreiz jautājums nav par to vai un cik daudz dzert, vienīgais jautājums ir ko dzert. Kā būtu ar saldu rozā vīnu? Izklausās atbilstoši Vaļeras dienai Latvijā.


Gran Castillo Tempranillo Rose

Valsts - Spānija
Alkohols - 11.5%
Vīnogu šķirne - Tempranillo
Vīns - Rozā, pussalds

Par mitoloģisko ražotāju jau runājām iepriekš: Gran Castillo Family Selection Shiraz. Nav liels pārsteigums, ka šajā rosē ir izmantotas tieši tempranillo šķirnes vīnogas. Tempranillo ir vīnogu šķirne ko patērētāji nereti asociē ar Spāniju, jo tā ir pamat vīnoga slavenajos Rioja sarkanvīnos. Paši spāņi to uzskata par savu dižciltīgo vīnogu. Lai gan tempranillo ir diezgan neitrāls raksturs un ar sevi asociētās rakstura īpašības tas pārsvarā iegūst no ozolkoka, tam esot vieglas plūmju un zemeņu nianses.


Ražotājs neko par savu vīnu nevar pateikt, tik vien, ka tas esot brīnumu pilns. Letiņu anotācija: "Spānijas pussalds vīns. Kvalitatīvs vīns." Un viss, neko vairāk viņi par savu produktu nespēj uzrakstīt, vai tiešām šis vīns ir tik pretīgs? Smaržā sajūtu avenes un vieglu zemeņu-ķiršu kompotu. Smarža viegla, augļaina un saldena. Garšā sajūtu neko, izņemot saldu alkoholisku sulu. Garša pārspīlēti salda un neinteresanta. Pēcgaršā sajūtu ķiršus, zemenes un citrona miziņu. Pēcgarša augļaina, saldena ar neuzmācīgu rūgtumiņu. Vīns ir ciešams, tas nav negaršīgs, bet nav arī nekas ko kāds varētu izbaudīt. Lieliski, ja vajag vienkārši pielikties.


Visos veikalos, kuros iegriezos šis vīns bija, pilnīgi visos. Super Netto gandrīz neatradu šo vīnu, es vēl cenšos izšķirties tieši ar kādu garīgo atpalicību slimo cilvēks, kurš tur izkārto vīnus. Super Netto vīna plaukts aizņem aptuveni divus metrus, kas ir nenormāli maz. Nespēju aptvert kā tik skaitliski maz vīna pudeles var tik debīli un mulsinoši izkārtot. Sarkanais Gran Castillo atrodas pa labi augšā, baltais pa kreisi apakšā, bet rozā citā plauktā pie stiprajiem, pat bildē redzams, ka blakus stāv balzāms. Varbūt tā ir kaut kāda mistiska bezpajumtnieku loģika, ko cilvēks, kas nedzīvo kartona kastē zem tilta vienkārši nesaprot. Katrs veikals jau izkārto vīnus savai mērķauditorijai. Vīnu atradu veikalos Prisma, Maxima, Rimi, Super Netto, Iki, Bez uzcenojuma un Spirits and wine.


Maxima - 6.05
Rimi - 6.05
Spirits and Wine - 4.25 (akcija 3.99)
Prisma - 5.68 (akcija 3.95)
Bez uzcenojuma - 4.19
Super Netto - 5.96 (akcija 3.89)
Iki - 6.05

Cena no 4-6 eiro ir sālīta. Šādam vīnam vajadzētu maksāt 3-4 eiro, tas būtu pieņemami. Bet sakarā ar to, ka vīns ir nopērkams visur un tam acīmredzot bieži ir akcijas, atliek tikai atrast kur to var iegādāties par akcijas cenu. Katrā ziņā priekš vienkārši pielikties var pirkt arī lētākus vīnus.

Garša - ciešama
Pielietojums - Aiz skumjām aizliet mūli 14. februārī
Cena - sālīta
Pieejamība - ļoti laba

svētdiena, 2014. gada 9. februāris

Fuego Austral Cabernet Sauvignon

Pēdējā ierakstā izcēlu pagājušā gada labākos un sliktākos pirkumus. Otrs labākais pirkums un vislētākais vīns bija Fuego Austral Chardonnay. Šodien pārbaudīšu vai šī vīna sarkanais brālis ir tikpat labs. Ja arī tas izrādīsies sūds pēdējais, vismaz cena būs atbilstoši zema.


Fuego Austral Cabernet Sauvignon

Valsts - Čīle
Alkohols - 13%
Vīnogu šķirne - Cabernet Sauvignon
Vīns - Sarkans, sauss

Par ražotāju jau runājām šajā rakstā: Fuego Austral Chardonnay. Šim vīnam ir visas normāla vīna pazīmes. Ir norādīts, gan ražas gads, gan valsts un reģions, gan vīnogu šķirne. Un šis vīns ir no tālās Dienvidamerikas, nevis no Vācijas vai kādas citas tuvas Eiropas valsts. Un tas vēl joprojām maksā 3.12 eiro. Protams, uz pudeles nav attēlots kāds konkrētas krāsas dzīvnieks, bet tomēr liek aizdomāties, cik patiesībā maksā vīns ko liekam uz galda. Lielā mērā tieši pieprasījums nosaka cenu un tā ir mūsu pašu muļķība, kas pie vainas tajā, ka mums par pilnīgiem mēsliem liek maksāt 4-5 eiro. Ja visi kā traki pirktu Fuego šaubos, ka cena ilgi paliktu 3-5 eiro robežās.


Ražotājs tik ļoti aizrāvies ar pasakām par Uguns Zemi, īpaši neiespringst paša vīna raksturošanā. Letiņi uzķēruši mellenes un upenes aromātā. Smaržā sajūtu mellenes, meža zemenes un marmelādi. Smarža piesātināta, sabalansēta un viegli saldena. Garšā sajūtu vieglas upenes, kazenes un mellenes. Garša piesātināta, asa un augļaina. Noteikti ieteiktu šim vīnam piemeklēt kādu sieru, vai papildināt savas pusdienas ar šo vīnu. Pēcgaršā sajūtu upenes, ķiršus un vieglu kafiju. Mani patiesībā vairs nepārsteidz tas, ka šis vīns ir garšīgs. Ne velti baltais Fuego ieguva vietu uz goda pjedestāla. Tikai atgādinu, ka šis vīns ir salīdzinoši ass, kā garšīgs pliķis pa seju. Es protams dzeru tāpat, bet netrenētām mutēm vēlreiz iesaku piekombinēt kādas uzkodas.


Patīkams pārsteigums ir tas, ka Fuego šobrīd ir drusciņ labāk izplatīts nekā pēdējā reizē kad gāju izlūkos. Diviem veikaliem, kuros to varēja iegādāties līdz šim ir pievienojies Super Netto. Zinu, ka visi šie ir tā saucamie lētie veikali, bet ja mēs uz turieni ejam pēc vīna nevis pēc veciem salātiem un varam izturēt smaku, tad viss ok. Vīnu atradu veikalos Maxima, Bez uzcenojuma un Super Netto.


Maxima - 4.82
Bez uzcenojuma - 3.12
Super Netto - 5.11

Cena no 3-5 eiro ir atbilstoša, bet jocīga. Neredzu iemeslu piemaksāt 2 eiro, ja var taču vienreiz aizbraukt uz veikalu Bez uzcenojuma un nopirkt kaut vai kasti šī vīna par 3 eiro par pudeli. Interesanti arī tas, ka bomžu veikalā Super Netto Fuego ir visdārgākā cena. Katrā gadīdījumā arī 5 eiro ir pieņemama cena ņemot vērā vīna garšu.

Garša - laba
Pielietojums - Papildinājums sātīgām ne veģetāriešu pusdienām(ar gaļu, daudz gaļas)
Cena - laba
Pieejamība - viduvēja

pirmdiena, 2014. gada 27. janvāris

shitlist un top3 2013

2013.gads bija pietiekami interesants lai veiktu nelielu apkopojumu. Šodien izcelšu trīs labākos un trīs sūdīgākos 2013.gadā recenzētos vīnus. Manā topā nozīme būs ne tikai garšai bet arī cenai, jo mēs nekādā gadījumā negribam pārmaksāt. Pačukstēšu arī vienu veikalu kurā pēc vīna iet nav jēgas un vienu kur vienmēr kaut kas labs un lēts atrodams.

3. Labākais pirkums
Šeit nācās izšķirties starp trīs vīniem, galu galā šis gods tiek vīnam ar labāko cenu. Un trešās vietas ieguvējs ir... Isla Negra Cabernet Sauvignon Merlot! Labākā cena 2.39Ls (akcija) veikalā Bez uzcenojuma. Apveicu utt.


3. Sūdīgākais pirkums
Šeit atkal bija grūti izšķirties starp diviem vīniem, atkal noteicošā bija cena. Un ar domu, ka varēja jau būt arī sliktāk, jo ir vēl otrā un pirmā vieta shitlistā, apsveicu... J.P. Chenet Colombard Chardonnay! Labākā cena 2.89Ls veikalā Prisma.



2. Labākais pirkums
Šī godpilnā vieta viennozīmīgi iet pašam lētākajam garšīgajam vīnam. Un tas ir... Fuego Austral Chardonnay! Labākā cena 1.99Ls (akcija) veikalā Bez uzcenojuma.



2. Sūdīgākais pirkums
Arī otro vietu neieguva spāņu eiswein, pēdējā brīdī izlēmu, ka saldums ir kaut kas vairāk par pelnu garšu vai nekādu garšu. Sakarā ar šo lēmumu kaunpilnā otrā vieta pienākas... Joey Brown White! Labākā cena 2.49 (akcija) veikalā Prisma.



1. Labākais pirkums
Domāju, ka gada labākajam vīnam jābūt ļoti garšīgam un salīdzinoši lētam. Šeit nācās izvēlēties starp divien vīniem no kuriem izvēlējos lētāko. 2013. gada labākais pirkums ir... Donini Pinot Grigio Garganega! Labākā cena 2.81Ls veikalā X.O.



1. Sūdīgākais pirkums
Šeit nebija divu domu, neviens cits vīns nespēja būt tik pretīgs, ka šis produkts... Lavel Blanc Red! Kauns un negods, novēlu ražotājam bankrotēt! Labākā cena 3.09Ls veikalos Super Netto un Maxima.


Par labāko veikalu runājot, jāizšķiras starp Prisma un Bez uzcenojuma. Akcijas cenas abiem ir lieliskas. Bez uzcenojuma ir stipri labākas bāzes cenas, bet Prismā ir desmit reizes lielāka izvēle. Un es par labāko veikalu kur iegādāties lētus garšīgus vīnus nosaucu... lielveikalu Prisma! Apsveicu utt.

Sliktākā vīnu veikala kauns viennozīmīgi tiek piešķirts Iki. Maza un debīla vīnu izvēle, nesaprotams vīnu izkārtojums un neizskaidrojami augstas cenas atsevišķiem vīniem. Booo, kauns!