pirmdiena, 2014. gada 12. maijs

Maori Bay Sauvignon Blanc

Šodien lielajā Maximā smirdēja vēl trakāk, kā parasti. Bija tāda sajūta, ka apkure uzgriezta uz "maximālo", piena produktu ledusskapis nobeidzies un puse piena produktu uzrūguši vai pārsprāguši un viena no tām pusdzīvajām zivīm, kas ik pa laikam izlec no akvārija, nevienam neredzot paripojusi zem plaukta, nosprāgusi un tur jau pāris nedēļas pūst. Izskatījās, ka es biju vienīgais, kam šī smaka šķieta kaut kas neierasts. Veikala darbinieki un pastāvīgie apmeklētāji laikam lēnām pieraduši un pat neievēro smakas paaugstināšanos. Vienmēr esmu ievērojis, ka tajā konkrētajā veikalā nedaudz smird, bet šodien jau bija par traku. Pieliku soli, paskatījos, nofočēju un skrēju ārā.


Maori Bay Sauvignon Blanc

Valsts - Jaunzēlande
Alkohols - 11%
Vīnogu šķirne - Sauvignon Blanc
Vīns - Balts, Sauss

Šo vīnu ražo jau pieminētā mitoloģiskā Vācu kompānija Export Union, takā diemžēl nekāda stāsta aiz šīs pudeles būt nevar. Īpašas raizes gan tas manī nerada, jo viņu iepriekšējais vīns bija gana labs un Jaunzēlandē vairums vīndaru strādā ar ievērojamām ambīcijām. Sakarā ar to, pat šāds par lētu naudu pārpirkts vīns var izrādīties labs. Turklāt, šis ir vienīgais scenārijs, kad mēs varam iegādāties Jaunzēlandes vīnu par kaut cik pieņemamu cenu. Uz pudeles rakstīts, ka šis vīns nācis no Hawke's Bay, kas atrodas Jaunzēlandes Ziemeļu salā. Un lai neviens nepadomātu ko nevajag, protams rakstīts, ka šis vīns ir tāds pats, kā visiem ierastais tipiskais Marlborough vīns no Dienvidu salas. Maori Bay ir Hawke's Bay segvārds, par Maori sauc etniskos polinēziešus, kas 13.gs emigrēja uz jaunatklāto Jaunzēlandi. Un nejauciet, runa neiet par mauriem.


Export Union rakta, ka vīns ir augļains ar ananāsu, ērkšķogu un nātru aromātu. Tautieši pārtulkojuši pietiekami precīzi. Viss izņemot augļains izklausās pēc tipiska Marlborough sauvignon blanc. Smaržā sajūtu zaļu zāli, citronus un nātres. Smarža piesātināta, skābena un salīdzinoši vienkārša, vismaz Jaunzēlandei. Garšā sajūtu citronu, ērkšķogas un zaļus ābolus. Garša ir spēcīga un svaigi zaļa ar izteiktu skābumu, noteikti pasniegt atdzesētu. Pēcgaršā sajūtu greipfrūtu, citronu un zaļu zāli. Pēcgarša noturīga, skāba ar vieglu rūgtumiņu. Vīns diezgan viduvējs. Ja sauvignon blanc cienītāji vēl varētu mēģināt šo izbaudīt, tad pārējie šo skābulīti izlies podā. Vīns ir ļoti specifisks un piemērots šaurai auditorijai. Taču baidos, ka šī auditorija būs vīlusies Maori Bay.


Maori Bay ir pietiekami labi izplatīts, vairumā lielveikalu, gan smirdīgos, gan parastos šo vīnu var atrast. Grimstošais kuģis Iki bija vienīgais kur šis vīns nebija, bet viņiem jau gandrīz nekā nav. Ar katru reizi, kad meklēju vīnus Iki, ar vien vairāk pārņem tāda sajūta, ka viņi apzināti izvēlas tos negaršīgākos un nesaprotami dārgākos vīnus, lai viņu pircēji pat neskatās uz vīniem un atgriežas pie ierastajiem bonusiem un hektoriem. Vīnu atradu veikalos Rimi, Maxima, Prisma un Spirits and wine.


Prisma - 8.52
Rimi - 9.46 (6.99 akcija)
Maxima - 9.46
Spirits and wine - 7.26

Cena 7-10 eiro ir laba Jaunzēlandes sauvignon blanc, pat šādā viduvējā izpildījuma. Vai ir vērts iegādāties šo vīnu? Es patiesībā nezinu, droši vien nē. Ja tev patīk sauvignon blanc un tu gribi sevi palutināt, piemaksā pāris eiro, aizej uz normālu vīnu veikalu un nopērc kaut ko superīgu. Ja tu gribi garšīgu vīnu un negribi pārmaksāt, nav grūti atrast lielisku chardonnay ceru eiro robežās pat lielveikalā. Tikko sapratu, ka jau apgājis gads kopš kritizēju sliktus pirkumus un izceļu labus, nekautrējies palasi manus vecos rakstus un atradīsi savu ideālo garšīgo un lēto vīnu.

Garša - viduvēja
Pielietojums - Esmu dzirdējis, ka no sauvignon blanc sanāk laba marināde cūkgaļai
Cena - laba
Pieejamība - laba

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru