sestdiena, 2013. gada 31. augusts

Barton & Guestier Sauvignon Blanc Reserve

Vēl lielāku stereotipu grūti iedomāties. Stāv smukā rindiņā 5 vienāda veidola pudeles. Katrai sava vīnogu šķirne. Liels franču vīna ražotājs. Un mazs uzrakstiņš "reserve" uzspiets uz pudeles. Liek aizdomāties, vai kāds vispār šos vīnus pērk par norādīto cenu, pudele nemaksā 3 latus. Parastā situācijā es nepirktu, bet šoreiz vienkārši nespēju atturēties, pārāk liela ziņkāre. Kas zina, varbūt būšu kļūdījies un šis vīns tomēr izrādīsies labs.

Barton & Guestier Sauvignon Blanc Reserve

Valsts - Francija
Alkohols - 11.5%
Vīnogu šķirne - Sauvignon blanc
Vīns - Balts, sauss

1725. gadā īrs vārdā Tomass Bārtons uzsāka franču vīnu tirdzniecību. Pēc nepilna gadsimta, 1802. gadā viņa mazdēls kopā ar franci Danielu Gustēru radīja Barton & Guestier kompāniju, jeb B&G. Interesanti, ka šo 288 gadu laikā nevienam, šīs kompānijas īpašniekam, nav bijusi vajadzība, vai vēlme audzēt vīnogulājus un taisīt vīnu. Lai, gan B&G apgalvo, ka pieskata savus 250 vīndarus katrā vīna pagatavošanas solī, viņi paši vīnus tikai tirgo. Tirdzniecība B&G padodas ļoti labi, viņu vīnus var sastapt 130 pasaules valstīs.
Ražotājs izceļ, ka vīns ir svaigs un kraukšķīgs ar ziedu smaržu un citrusu garšu. Latvieši saīsinājušu, citrusaugu aromāts un svaiga garša. Varbūt man arī sekotu cilvēki no 130 pasaules valstīm, ja es vīnu tā raksturotu. Smaržā sajūtu samtainus persikus un vieglu pavisam gatavu bumbieri. Smarža samtaina, viegli krēmīga un sildoša. Garšā sajūtu negatavas ogas, jāņogas un citronu. Garša, pretēji smaržai, svaiga un izteikti skābena. Pēcgaršā sajūtu citrona miziņu, greipfrūtu, un negatavus ābolus. Pēcgarša nedaudz rūgtena un viegli skābena. Lai gan aromāts vīnam ir izcils, garša un pēcgarša pieviļ. Konkrētās vīnogas mīļiem šī būs standarta sauvignon blanc pieredze, nekas mazāk un diemžēl nekas vairāk. Atzīšos, esmu dzēris, 2010.gada šo pašu vīnu un tas bija ļoti labs, šis 2012. gada eksemplārs ir ļoti viduvējs. Sakarā ar to, ka šāds sauvignon blanc ir jādzer svaigs, vainu var tikai novelt uz sliktu ražu. Vīns ir viduvējs.
Izskatās, ka izplatītājs kaunās no par šo konkrēto vīnu. Visos veikalos, kuros iegriezos, atradu šīs sērijas chardonnay un cabernet sauvignon, bet sauvignon blanc bija tikai 3 veikalos. Vīnu atradu veikalos Spirits and wine, Veikals X.O un Rimi.

Spirits and Wine - 4.20
Veikals X.O - 4.21
Rimi - 5.55

Cena no 4-6Ls, ir teiksim tā, sālīti. Par 2010.gada pudeli, bez problēmām, atdotu 4Ls. Par šo vīnu vairāk, kā 3Ls maksāt būtu grēks. Atliek tikai pateikt paldies vīnuholiķim, kurš jūs vienmēr informēs par labiem un sliktiem pirkumiem!

Garša -  viduvēja (sauvignon blanc cienītāji vēl varētu pieciest)
Pielietojums - Marinādē (ja tā padomā, ļoti laba baltvīna marināde gaļai sanāktu, jo vīns ir dikti skābs)
Cena - neatbilstoši dārga
Pieejamība - slikta

P.S. izvēlējos šo vīnu, jo man tas patika iepriekš, ļoti vīlos ar 2012.gada versiju.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru