pirmdiena, 2014. gada 27. janvāris

shitlist un top3 2013

2013.gads bija pietiekami interesants lai veiktu nelielu apkopojumu. Šodien izcelšu trīs labākos un trīs sūdīgākos 2013.gadā recenzētos vīnus. Manā topā nozīme būs ne tikai garšai bet arī cenai, jo mēs nekādā gadījumā negribam pārmaksāt. Pačukstēšu arī vienu veikalu kurā pēc vīna iet nav jēgas un vienu kur vienmēr kaut kas labs un lēts atrodams.

3. Labākais pirkums
Šeit nācās izšķirties starp trīs vīniem, galu galā šis gods tiek vīnam ar labāko cenu. Un trešās vietas ieguvējs ir... Isla Negra Cabernet Sauvignon Merlot! Labākā cena 2.39Ls (akcija) veikalā Bez uzcenojuma. Apveicu utt.


3. Sūdīgākais pirkums
Šeit atkal bija grūti izšķirties starp diviem vīniem, atkal noteicošā bija cena. Un ar domu, ka varēja jau būt arī sliktāk, jo ir vēl otrā un pirmā vieta shitlistā, apsveicu... J.P. Chenet Colombard Chardonnay! Labākā cena 2.89Ls veikalā Prisma.



2. Labākais pirkums
Šī godpilnā vieta viennozīmīgi iet pašam lētākajam garšīgajam vīnam. Un tas ir... Fuego Austral Chardonnay! Labākā cena 1.99Ls (akcija) veikalā Bez uzcenojuma.



2. Sūdīgākais pirkums
Arī otro vietu neieguva spāņu eiswein, pēdējā brīdī izlēmu, ka saldums ir kaut kas vairāk par pelnu garšu vai nekādu garšu. Sakarā ar šo lēmumu kaunpilnā otrā vieta pienākas... Joey Brown White! Labākā cena 2.49 (akcija) veikalā Prisma.



1. Labākais pirkums
Domāju, ka gada labākajam vīnam jābūt ļoti garšīgam un salīdzinoši lētam. Šeit nācās izvēlēties starp divien vīniem no kuriem izvēlējos lētāko. 2013. gada labākais pirkums ir... Donini Pinot Grigio Garganega! Labākā cena 2.81Ls veikalā X.O.



1. Sūdīgākais pirkums
Šeit nebija divu domu, neviens cits vīns nespēja būt tik pretīgs, ka šis produkts... Lavel Blanc Red! Kauns un negods, novēlu ražotājam bankrotēt! Labākā cena 3.09Ls veikalos Super Netto un Maxima.


Par labāko veikalu runājot, jāizšķiras starp Prisma un Bez uzcenojuma. Akcijas cenas abiem ir lieliskas. Bez uzcenojuma ir stipri labākas bāzes cenas, bet Prismā ir desmit reizes lielāka izvēle. Un es par labāko veikalu kur iegādāties lētus garšīgus vīnus nosaucu... lielveikalu Prisma! Apsveicu utt.

Sliktākā vīnu veikala kauns viennozīmīgi tiek piešķirts Iki. Maza un debīla vīnu izvēle, nesaprotams vīnu izkārtojums un neizskaidrojami augstas cenas atsevišķiem vīniem. Booo, kauns!

ceturtdiena, 2014. gada 23. janvāris

Daos Cabernet Sauvignon

Tikai pateicoties šodienas saulītei, staigājot pa veikaliem, nenosalu ragā. Baidos ja būs mīnus 20C un snigs sniegs anonīmais paņems atvaļinājumu. Domāju ka ar šodienas vīnu būšu trāpījis desmitniekā, kā Amors ar savu bultu tieši jūsu sirdī. Lēts, salds, sarkans un uz akciju! Man šķiet, ka pērkot šādu vīnu garšai pat nav nozīmes, bet ja nu izrādāds garšīgs, ko tad?


Valsts - Moldova
Alkohols - 12%
Vīnogu šķirne - Cabernet Sauvignon
Vīns - Sarkans, pussalds

Iedomājoties par vīnu no Moldovas uzreiz nāk prātā ņirdzoši pusčigāni, kas ar netīrām rokām šaurā kambarī brūvē dziru. Paldies dievam šis ražotājs Vinaria Bostavan nevarētu būt tālāk no maniem aizspriedumiem. Vīna nams dibināts 2002. gadā ar 20000000$ starta kapitālu, kas ir iespaidīgi. Šobrīd tas ir līderis Moldovas vīnu eksportā ar vērā ņemamiem panākumiem arī vietējā tirgū. Acīmredzot investoriem galva strādā. Bet vai vīns ir kas vairāk par lēts, salds un sarkans, tūlīt noskaidrosim.


Ražotājs veselu eseju uzrakstījis par šo vīnu. Garšā esot jāsajūt mellenes un safrāns. Letiņiem normāls feils sanācis tulkojumā: "Medium sarkans pussalds vīns". Medium sarkans izklausās tieši laikā! Smaržā sajūtu upenes, arbūzu, marmelādi un melnos piparus. Smarža salda, sildoša un viegli piparota. Garšā sajūtu mellenes, kazenes un upenes. Garša salda, viegla, meža ogu mikslis. Pēcgaršā sajūtu upenes, saldu melnu tēju un cukurotu greipfrūtu. Pēcgarša noturīga, savelkoša un rūgten salda. Jāatzīst, ka šis vīns patiesībā ir garšīgs, kas man ir pārsteigums. Biju gatavojies kaut kādām zirdziņvīnam līdzīgām šausmām, bet vīnam nav ne vainas.


Pārsteidzoši labi izplatīts vīns, Rimi bija vienīgais lielveikals kurā šo pudeli neatradu. Lēts, sarkans, salds, uz akciju un nopērkams gandrīz visur, letiņa sapnis. Vīnu atradu veikalos Prisma, Maxima, Iki, Bez uzcenojuma, Spirits and wine un Veikals X.O


Spirits and Wine - 3.98
Veikals X.O - 3.68
Prisma - 3.24 (akcija)
Maxima - 4.25
Iki - 4.82
Bez uzcenojuma - 3.26

Cena no 3-5 eiro ir ok. 3 ir super, 5 ir uz robežas. Pa lielam ja neejat uz Iki, kur starp citu pēc vīna iet ir muļķīgi, tad cena visur ir apmierinoša. kopumā esmu patīkami pārsteigts par šo produktu, ļoti labi.

Garša -  laba
Pielietojums - seko saviem sapņiem
Cena - laba
Pieejamība - ļoti laba

trešdiena, 2014. gada 8. janvāris

Jaume Serra Cristalino Semi-Seco

Zinu ka šo dzērienu būtu produktīvāk apskatīt pirms jaunā gada, bet sakarā ar to ka puse Rīgas iedzīvotāju 12. janvārī svinēs tā saucamo veco jauno gadu, neesmu daudz nokavējis. Turklāt man šodien gribās sevi iepriecināt ar kaut ko garšīgu.


Valsts - Spānija
Alkohols - 11.5%
Vīnogu šķirne - Xarel-lo, Macabeo, Parellada
Vīns - Dzirkstošs, pussauss

Vīna darītava Jaume Serra pēdējā gadsimta laikā izgājusi cauri sarežģītam īpašnieku labirintam. 1943. gadā Dons Jaume Serra dibināja uzņēmumu un nosauca to savā vārdā, cik oriģināli. 1975. gadā Rato ģimene pārpirka Jaume Serra vīna namu. Un 1997. gadā to atkal pārpirka Garcia Carrion ģimene, ā un pa vidam vīna nams vēl tika pārcelts uz citu vietu. Bet kuram gan tas viss interesē? Daudz interesantāks man šķiet pats produkts. Šis spāņu dzirkstošais vīns ir tā saucamā Cava, kas nozīmē ka tas gatavots pēc tradicionālās metodes tāpat kā īstie franču šampanieši, jeb vīns ir dabīgi sagāzēts taisni pudelē kurā tas tiek pārdots. Patiesībā vienīgās trīs lietas, kas atšķir Cava no šampanieša ir tas, ka Cava izmanto citas vīnogu šķirnes, iztur vīnu uz nogulsnēm tikai gadu un tas maksā desmit reizes mazāk kā šampanietis. Izklausās labi vai ne? Nezinu kā jūs, bet es esmu patīkami satraucies!


Ražotājs apgalvo, ka šī Cava ir augļaina un samtaina. Letiņi tikai apraksta, kā tas ir gatavots, kas protams ir svarīgi, bet es piemēram gribētu arī zināt, kā tas garšo. To es protams tūlīt uzzināšu. Smaržā sajūtu šampinjonus, zaļus ābolus un vieglu citronu. Smarža maiga, samtaina ar vieglu salduma pieskaņu. Garšā sajūtu persikus, cidonijas un superīgus smalkus burbuļus. Garša samtaina, piesātināta, viegli saldena un apburbuļojoša. Pēcgaršā sajūtu cidonijas un citrona miziņu. Pēcgarša viegli rūgtena, noturīga un saldena. Esmu sajūsmā par šo Cava. Nespēju noticēt, ka par 2,99Ls var iegādāties tik kvalitatīvu laimi pudelē. Šis vīns ir ļoti garšīgs un neredzu iemeslu pirkt šampanieti par 30Ls, ja par to pašu naudu var iegādāties desmit šādus Cava un iepriecināt visus savus tuviniekus. Atvainojos par cenu atspoguļošanu latos, laikam esmu nedaudz pieķēries mūsu bijušajai nacionālajai valūtai, turpmāk centīšos izmantot eiro.


Bija patīkami šo vīnu atrast Rimi un Prismā, bet baidos ka tas arī viss no lielveikaliem. Labi, ka divos no lētajiem veikaliem var iegādāties šo laimi pudelē. Neredzu kāpēc piegādātājs nespēj šo garšīgo un lēto vīnu ieviest visos iespējamos veikalos, jebkuram patērētājam atliek tikai vienu reizi to nogaršot lai būtu uzķēries uz mūžu. Vīnu atradu veikalos Prisma, Rimi, Veikals X.O un Spirits and wine.


Spirits and Wine - 5.12
Veikals X.O - 4.13 (akcija)
Prisma - 4.25 (akcija)
Rimi - 3.99 (akcija)

Cena no 4-5 eiro ir pieņemama, ņemot vērā, ka mēs vēlamies lētu vīnu. Garšas ziņā par šo laimi varētu maksāt arī 10 eiro. Katrā ziņā pat ja nav akcija, lētajos veikalos šo vīnu var iegādāties par 5 eiro, kas ir ļoti pieņemami.

Garša -  ļoti laba
Pielietojums - jebkurā brīdī kad vēlies sevi vai kādu citu iepriecināt
Cena - laba
Pieejamība - vidēja

P.S. Un pavisam piemirsu, s novim godam mazafakas!

pirmdiena, 2014. gada 6. janvāris

Calvet Carte D'Or

Siltākais janvāris pēdējos gados. Šodien pat saulīte uzspīdēja un mierīgi varēju doties garā pastaigā, pat cimdus nevajadzēja. Pēc pagājušās pusgadu ilgās ziemas šis ir neviltoti patīkams pārsteigums. Ziema tā pa īstam vēl nav sākusies, bet jau tāda sajūta, ka nāk pavasaris, jeb meklēšanās laiks. Varu pačukstēt priekšā, ka pareizā vīna izvēle stipri palielina tavu iespēju atrasties. Šodien apskatīšu lētu un saldu vīnu, tieši kā mūsu sabiedrībai patīk.


Valsts - Francija
Alkohols - 10.5%
Vīnogu šķirne - Sauvignon blanc, semillon, ugni blanc, colombard
Vīns - Balts, pussalds

Par Calvet jau esam runājuši, tāpēc apskatīsim tuvāk pašu vīnu. Carte D'Or tulkojumā no franču valodas nozīmē zelta kārts, laikam. Nekādas atzīmes par izcelsmi vai kvalitāti nav, izņemot to ka tas esot franču vīns. Arī gads nav norādīts, tāpēc ja redzat šo vīnu izvēlieties pudeli ar visgaišāko saturu, tie oranžīgie būs jau veci. Interesants četru vīnogu salikums, es to sauktu par Sauvignon & Co. Nekas vairāk arī par šo brīnumu nav atrodams, ja nebūtu norādītas vīnogu šķirnes, tad jau sāktu smirdēt pēc sūdiem, tas ir zirdziņvīna.


Nedz ražotājs, nedz tautieši nav pacentušies aprakstīt vīna garšu, abi tikai piezīmē to ka vīns jāpasniedz stipri auksts, 4-5C, kas ir dramatiski maz patiesībā. Mans ledusskapis diemžēl nav tik auksts tāpēc pēc novērtēšanas pāriešu visam vēlreiz pāri ar pāris ledus gabaliņiem vīnā. Smaržā sajūtu aprikozes, ābeļu lapas un vieglas cidonijas. Smarža viegli skābena, samtaini krēmiga un vispārīgi patīkama. Garšā sajūtu ābolus, kaltētus persikus un medu. Garša piesātināta, salda un viegli skābena. Pēcgaršā sajūtu mandarīna miziņu, pastāvējušus ābolus un saldenu citronu. Pēcgaršā parādās tāds lēts rūgtums, smarža un garša daudz labāka par pēcgaršu. Pa lielam vīns ir apmierinošs, it sevišķi ja patīk lēts+salds.


Ar ledu smarža paliek daudz svaigāka un citrusaināka, kas ir labi. Garša paliek maigāka un neizteiksmīgāka, bet tas nav obligāti slikti. Pēcgarša arī paliek ciešama, vēl joprojām nedaudz rūgtumiņš, bet jau daudz ciešamāks. Vīns palika garšīgāks ar ledu, bet tam pazūd daļa salduma. Ja gribās nedaudz saldāku, dzeriet šo vīnu siltāku.


Šajā bildē var redzēt to par ko runāju iepriekš, viena pudele ir izteikti gaišāka par pārējām. Izvēlieties gaišāko pudeli, jo pārējās visdrīzāk ir vecas. Biju pārliecināts, ka šādu vīnu atradīšu visur, bet kaut kā sanāca nošaut greizi, jo tas bija tikai vienā lielveikalā un tajā pašā izķerts. Vīnu atradu veikalos Bez uzcenojuma, Maxima un Spirits and wine.

Spirits and Wine - 4.67 (3.83 akcija)
Bez uzcenojuma - 3.26
Maxima - 5.48

Ja kāds vēl neiebrauca cenas norādītas eiro nevis latos. Cena no 3-6 eiro ir neskaidra. Par 3.26 tas ir ļoti labs pirkums, bet pirkt šo vīnu par nepilniem 6 eiro ir vienkārši stulbi. Bet tajā pašā laikā cilvēki uzticīgi turpina pirk zirdziņvīnu un citus sūdus par neadekvātām cenām, tāpēc nebrīnos ka Maxima uzskrūvējusi cenu. Nemaz nerunājot par to, ka absolūti visas pudeles bija izpirktas. Mīļie cilvēki, vajag domāt ar galvu vai vismaz lasīt anonīmo, es šeit nesu upuri lai jūs varētu ietaupīt naudu un galvassāpes!

Garša -  pieņemama (laba ar ledu)
Pielietojums - vidējai latvieša pirkums, jeb lēts+salds
Cena - apmierinoša
Pieejamība - slikta

sestdiena, 2014. gada 4. janvāris

Laimīgu jauno gadu & shit

Jaunais gads Latvijā ir laiks kad saldi dzirkstošies vīni tiek izdzerti vairāk kā ūdens un statistiski skatoties visi Latvijas iedzīvotāji ir ierēbuši. It kā nav jau nekāda starpība, šajās dienās pa lielam nekas mūsu dzīvēs nemainās, bet neies jau sūdzēties par iemeslu pielieties.

Šis svētku laiks ir bijis dikti aizņemts tāpēc nav bijusi iespēja neko uzrakstīt. Par savu pašbrūvēto vīnu arī esmu galīgi aizmirsis. Neuztraucieties, nevienā bedrē neesmu iekritis, sākot ar šodienu atkal aktīvi recenzēšu vīnu plauktus. Pēc lasītāju lūguma šogad atgriezīšos pie jau recenzētiem brendiem, izskatīšu arī citus viņu vīnus.


Ir pagājis vairāk kā mēnesis kopš sāku raudzēt vīnogu sulu, precīzi 39 dienas. Ņēmu vērā arī Vēbera padomu un nomainīju marles vāciņu pret plastikāta maisiņu, man mājās nebija gumijas cimda. Ko tur daudz jāgaršo vien kas tur būs sanācis. Vīns nav pavisam dzidrs, bet nav arī ļoti duļķains. Smaržo pēc vīnogu cukura, pīrādziņu rauga un sūdīga chianti riserva. Smarža nav pārāk vilinoša. Garšā un pēcgaršā dominē skābums, varbūt viegli augļainas notis, diezgan nepatīkami. Karoče nekas labs nesanāca, domāju ka piegāžot cukuru sanāktu plus mīnus zirdziņvīns.


Kopumā 2013. ir bijis veiksmīgs gads, esmu ieguvis daudzus lasītājus un ceru iegūt vēl vairāk jaunajā 2014. gadā. Laimīgu visiem jauno gadu gaidiet pārsteigumus no anonīmā!