trešdiena, 2014. gada 8. janvāris

Jaume Serra Cristalino Semi-Seco

Zinu ka šo dzērienu būtu produktīvāk apskatīt pirms jaunā gada, bet sakarā ar to ka puse Rīgas iedzīvotāju 12. janvārī svinēs tā saucamo veco jauno gadu, neesmu daudz nokavējis. Turklāt man šodien gribās sevi iepriecināt ar kaut ko garšīgu.


Valsts - Spānija
Alkohols - 11.5%
Vīnogu šķirne - Xarel-lo, Macabeo, Parellada
Vīns - Dzirkstošs, pussauss

Vīna darītava Jaume Serra pēdējā gadsimta laikā izgājusi cauri sarežģītam īpašnieku labirintam. 1943. gadā Dons Jaume Serra dibināja uzņēmumu un nosauca to savā vārdā, cik oriģināli. 1975. gadā Rato ģimene pārpirka Jaume Serra vīna namu. Un 1997. gadā to atkal pārpirka Garcia Carrion ģimene, ā un pa vidam vīna nams vēl tika pārcelts uz citu vietu. Bet kuram gan tas viss interesē? Daudz interesantāks man šķiet pats produkts. Šis spāņu dzirkstošais vīns ir tā saucamā Cava, kas nozīmē ka tas gatavots pēc tradicionālās metodes tāpat kā īstie franču šampanieši, jeb vīns ir dabīgi sagāzēts taisni pudelē kurā tas tiek pārdots. Patiesībā vienīgās trīs lietas, kas atšķir Cava no šampanieša ir tas, ka Cava izmanto citas vīnogu šķirnes, iztur vīnu uz nogulsnēm tikai gadu un tas maksā desmit reizes mazāk kā šampanietis. Izklausās labi vai ne? Nezinu kā jūs, bet es esmu patīkami satraucies!


Ražotājs apgalvo, ka šī Cava ir augļaina un samtaina. Letiņi tikai apraksta, kā tas ir gatavots, kas protams ir svarīgi, bet es piemēram gribētu arī zināt, kā tas garšo. To es protams tūlīt uzzināšu. Smaržā sajūtu šampinjonus, zaļus ābolus un vieglu citronu. Smarža maiga, samtaina ar vieglu salduma pieskaņu. Garšā sajūtu persikus, cidonijas un superīgus smalkus burbuļus. Garša samtaina, piesātināta, viegli saldena un apburbuļojoša. Pēcgaršā sajūtu cidonijas un citrona miziņu. Pēcgarša viegli rūgtena, noturīga un saldena. Esmu sajūsmā par šo Cava. Nespēju noticēt, ka par 2,99Ls var iegādāties tik kvalitatīvu laimi pudelē. Šis vīns ir ļoti garšīgs un neredzu iemeslu pirkt šampanieti par 30Ls, ja par to pašu naudu var iegādāties desmit šādus Cava un iepriecināt visus savus tuviniekus. Atvainojos par cenu atspoguļošanu latos, laikam esmu nedaudz pieķēries mūsu bijušajai nacionālajai valūtai, turpmāk centīšos izmantot eiro.


Bija patīkami šo vīnu atrast Rimi un Prismā, bet baidos ka tas arī viss no lielveikaliem. Labi, ka divos no lētajiem veikaliem var iegādāties šo laimi pudelē. Neredzu kāpēc piegādātājs nespēj šo garšīgo un lēto vīnu ieviest visos iespējamos veikalos, jebkuram patērētājam atliek tikai vienu reizi to nogaršot lai būtu uzķēries uz mūžu. Vīnu atradu veikalos Prisma, Rimi, Veikals X.O un Spirits and wine.


Spirits and Wine - 5.12
Veikals X.O - 4.13 (akcija)
Prisma - 4.25 (akcija)
Rimi - 3.99 (akcija)

Cena no 4-5 eiro ir pieņemama, ņemot vērā, ka mēs vēlamies lētu vīnu. Garšas ziņā par šo laimi varētu maksāt arī 10 eiro. Katrā ziņā pat ja nav akcija, lētajos veikalos šo vīnu var iegādāties par 5 eiro, kas ir ļoti pieņemami.

Garša -  ļoti laba
Pielietojums - jebkurā brīdī kad vēlies sevi vai kādu citu iepriecināt
Cena - laba
Pieejamība - vidēja

P.S. Un pavisam piemirsu, s novim godam mazafakas!

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru