pirmdiena, 2014. gada 6. janvāris

Calvet Carte D'Or

Siltākais janvāris pēdējos gados. Šodien pat saulīte uzspīdēja un mierīgi varēju doties garā pastaigā, pat cimdus nevajadzēja. Pēc pagājušās pusgadu ilgās ziemas šis ir neviltoti patīkams pārsteigums. Ziema tā pa īstam vēl nav sākusies, bet jau tāda sajūta, ka nāk pavasaris, jeb meklēšanās laiks. Varu pačukstēt priekšā, ka pareizā vīna izvēle stipri palielina tavu iespēju atrasties. Šodien apskatīšu lētu un saldu vīnu, tieši kā mūsu sabiedrībai patīk.


Valsts - Francija
Alkohols - 10.5%
Vīnogu šķirne - Sauvignon blanc, semillon, ugni blanc, colombard
Vīns - Balts, pussalds

Par Calvet jau esam runājuši, tāpēc apskatīsim tuvāk pašu vīnu. Carte D'Or tulkojumā no franču valodas nozīmē zelta kārts, laikam. Nekādas atzīmes par izcelsmi vai kvalitāti nav, izņemot to ka tas esot franču vīns. Arī gads nav norādīts, tāpēc ja redzat šo vīnu izvēlieties pudeli ar visgaišāko saturu, tie oranžīgie būs jau veci. Interesants četru vīnogu salikums, es to sauktu par Sauvignon & Co. Nekas vairāk arī par šo brīnumu nav atrodams, ja nebūtu norādītas vīnogu šķirnes, tad jau sāktu smirdēt pēc sūdiem, tas ir zirdziņvīna.


Nedz ražotājs, nedz tautieši nav pacentušies aprakstīt vīna garšu, abi tikai piezīmē to ka vīns jāpasniedz stipri auksts, 4-5C, kas ir dramatiski maz patiesībā. Mans ledusskapis diemžēl nav tik auksts tāpēc pēc novērtēšanas pāriešu visam vēlreiz pāri ar pāris ledus gabaliņiem vīnā. Smaržā sajūtu aprikozes, ābeļu lapas un vieglas cidonijas. Smarža viegli skābena, samtaini krēmiga un vispārīgi patīkama. Garšā sajūtu ābolus, kaltētus persikus un medu. Garša piesātināta, salda un viegli skābena. Pēcgaršā sajūtu mandarīna miziņu, pastāvējušus ābolus un saldenu citronu. Pēcgaršā parādās tāds lēts rūgtums, smarža un garša daudz labāka par pēcgaršu. Pa lielam vīns ir apmierinošs, it sevišķi ja patīk lēts+salds.


Ar ledu smarža paliek daudz svaigāka un citrusaināka, kas ir labi. Garša paliek maigāka un neizteiksmīgāka, bet tas nav obligāti slikti. Pēcgarša arī paliek ciešama, vēl joprojām nedaudz rūgtumiņš, bet jau daudz ciešamāks. Vīns palika garšīgāks ar ledu, bet tam pazūd daļa salduma. Ja gribās nedaudz saldāku, dzeriet šo vīnu siltāku.


Šajā bildē var redzēt to par ko runāju iepriekš, viena pudele ir izteikti gaišāka par pārējām. Izvēlieties gaišāko pudeli, jo pārējās visdrīzāk ir vecas. Biju pārliecināts, ka šādu vīnu atradīšu visur, bet kaut kā sanāca nošaut greizi, jo tas bija tikai vienā lielveikalā un tajā pašā izķerts. Vīnu atradu veikalos Bez uzcenojuma, Maxima un Spirits and wine.

Spirits and Wine - 4.67 (3.83 akcija)
Bez uzcenojuma - 3.26
Maxima - 5.48

Ja kāds vēl neiebrauca cenas norādītas eiro nevis latos. Cena no 3-6 eiro ir neskaidra. Par 3.26 tas ir ļoti labs pirkums, bet pirkt šo vīnu par nepilniem 6 eiro ir vienkārši stulbi. Bet tajā pašā laikā cilvēki uzticīgi turpina pirk zirdziņvīnu un citus sūdus par neadekvātām cenām, tāpēc nebrīnos ka Maxima uzskrūvējusi cenu. Nemaz nerunājot par to, ka absolūti visas pudeles bija izpirktas. Mīļie cilvēki, vajag domāt ar galvu vai vismaz lasīt anonīmo, es šeit nesu upuri lai jūs varētu ietaupīt naudu un galvassāpes!

Garša -  pieņemama (laba ar ledu)
Pielietojums - vidējai latvieša pirkums, jeb lēts+salds
Cena - apmierinoša
Pieejamība - slikta

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru