svētdiena, 2014. gada 30. marts

Foot of Africa Chenin Blanc

Šādu neizteiksmīgu, nepievilcīgu un visādā citā veidā neinteresantu pudelīti uzgāju blandoties pa vīna bodi. Sākumā iedomājos par to kāds stulbs vīns, neviens tādu droši vien pat nepamana, kur nu vēl nopērk. Bet vēlāk padomāju par to, ka kāds vīndaris taču šo vīnu ir izveidojis, varbūt viņš neko nejēdz no dizaina un mārketinga. Bet ja viņš neko nejēgtu arī no vīna, tad jau viņam šajā biznesā nav ko darīt. Vīns arī nebija pārlieku lēts, tā nu es nolēmu noriskēt un noprovēt šīs vienkāršas pudeles sastāvu.


Foot of Africa Chenin Blanc

Valsts - DAR
Alkohols - 13.5%
Vīnogu šķirne - Chenin Blanc
Vīns - Balts, sauss

Varbūt šoreiz būšu trāpījis desmitniekā, jo vīna nams Kleine Zalze, kas atbildīgs par šo vīnu ir tiešām ievērības cienīgs. Ja mājas lapā rakstītajam var ticēt var neticēt, tad pāri par 100 apbalvojumiem pēdējo trīs gadu laikā nav joka lieta. Ja tādi mārketinga magnāti, kā J.P.Chenet medaļas saviem mēsliem var vienkārši nopirkt, citiem atliek tikai darināt lieliskus vīnus. Šis nams savus vīnus ražo ievērojot vecās pasaules tradīcijas. Viņu rīcībā ir pasaules slavens vīndaris Johans Jūberts, kurš nav bez saviem apbalvojumiem. Izskatās cerīgi, jāķeras klāt garšošanai.


Ražotājs daiļrunīgi apraksta savu vīnu, laims, guava un krams. Tautieši noslinkojuši un uzrakstījuši, ka tas ir vīns. Nu paldies man jau likās, ka šņabis tagad gurķīšus noliekam malā. Smaržā sajūtu citronu, mauriņu, citronzāli un vieglus persikus. Smarža maiga, rotaļīgi salda un skābena, pilnīgi gribās trīs reizes pasmaržot pirms likt pie lūpām. Garšā sajūtu persikus, saldo krējumu un zaļus bumbierus. Garša krēmīga, izteikti augļaina, ar ozolkoka pieskaņu un vieglu saldumiņu. Pēcgaršā sajūtu citrona miziņu, laimu un zaļus ābolus. Pēcgarša noturīga ar vieglu rūgtuma pieskaņu. Ļoti labi, kaut gan šis ir Kleine Zalze lētākais vīns. Superīgs aromāts, lieliska garša, vienīgais pie pēcgaršas nedaudz jāpiestrādā. Kopumā es šo vīnu vērtēju, kā ļoti garšīgu.

Kā jau minēju sākumā, mārketings šitiem vājš, tādēļ arī nevienā lielveikalā šo vīnu neatradīsiet. Toties vīndaris visu naudu un uzmanību pievērš sava vīna kvalitātei un garšai, tieši tas ko mēs vēlamies. Vīnu atradu veikalos Bez uzcenojuma un Spirits and wine.

Spirits and wine - 5.26
Bez uzcenojuma - 4.25

Cena 4-5 eiro ir vairāk, kā atbilstoša šim vīnam, jo tas izrādās ir ļoti garšīgs. Ja sanāk pabūt kādā no šīm bodēm noteikti pievērsiet uzmanību šim chenin blanc. Tikai atgādinu, šis ir chenin blanc un vēl pie tam no DAR, pilnīgi absolūti noteikti pasniegt aukstu!

Garša - ļoti laba
Pielietojums - Karsta, saulaina vasaras nedēļas nogale, ieteicams zaļumos.
Cena - atbilstoša
Pieejamība - slikta

svētdiena, 2014. gada 16. marts

El Emperador Merlot

Sveiciens visiem šīs sezonas ziemas otrajā mēģinājumā mūs apsaldēt. Pirmais bija pilnīga izgāšanās, bet ziema jau nav vakarējā, mēģinās vēlreiz. Līdz ar sniega segu, parādās vēlme pēc sarkanvīna. Nekad nevajag sev atteikt, ir tāds teiciens. Es gan uzskatu, ka ir atsevišķi cilvēki un gadījumi kad vajag, piemēram, slepkavām, izvarotājiem vai Putinam. Šis gan nav tāds gadījums.


El Emperador Merlot

Valsts - Čīle
Alkohols - 12.5%
Vīnogu šķirne - Merlot
Vīns - Sarkans, sauss

Izskatās, ka šim vīnam nav konkrēta ražotāja, jo nespēju atrast pilnīgi nekādu informāciju. Vīns pudelē pildīts firmā ar vācisku nosaukumu, kura it kā atrodas Francijā. Par firmu arī neko lādzīgu nevaru atrast. Shēma saprotama, firma iepērk no Čīles random vīnu, kaut kur Vācijā vai vienalga kur sapilda pudelēs, izdomā nosaukumu un tirgo, kā autentisku Čīles produktu. Nav pat svarīgi kas audzē vīnogas, vai kāds ir nosaukums, galvenais lai tas cilvēkiem asociējas ar ko īpašu. Diez vai kāds pirks vīnu ar nosaukumu "Čīles parastais".


Firma saka, ka vīnam ir sarkano ogu aromāts ar intensīvu augļu garšu. Letiņi pārtulkojuši, kā sarkano augļu aromāts un piesātinātu krāsu. Izskatās, ka tulkotājs sāka tulkot un tad, kad saprata, ka iebraucis auzās vienkārši piedomāja nobeigumu un fuck it, neies jau pārrakstīt. Smaržā sajūtu žāvētas plūmes, upenes un granātābolus. Smarža piesātināta, skābena un viegli asa. Garšā sajūtu upenes, kazenes un alkoholu. Garša piesātināta un jūtami alkoholiska, kaut gan vīnam ir tikai 12.5%. Pēcgaršā sajūtu upenes, upenes un upenes. Pēcgarša pilnīgi atgādina par carmenere, savelkoša un noturīga. Garša ir ok, vīns ir smagnējs, kā jau merlot, bet izpildījums ir diezgan sakarīgs.


Esmu nedaudz vīlies, biju gaidīji, ka firma šo mākslīgi izveidoto vīnu ieliks visos iespējamos veikalos. Kā tad savādāk vīnu, kura pašizmaksa ir 0.07 eiro padarīt par pārdotāko pasaulē? Noteikti, ne ieliekot vīnu 2 veikalos un gaidot ziemassvētkus. Vīnu atradu veikalos Prisma un Spirits and wine.

Spirits and wine - 4.95 (akcija 3.96)
Prisma - 5.83 (akcija 4.45)

Cena no 4-7 eiro ir it kā ok, bet zinot firmas shēmu varētu būt stipri zemāk. Arī garša nav nekas īpašs, tāpēc neredzu jēgu par šo mākslīgo brendu maksāt 7 eiro.

Garša - Ok
Pielietojums - Kad nejauši sanāk uzcept kotletes, vai patīk smagnēji merlot
Cena - sālīta
Pieejamība - slikta

ceturtdiena, 2014. gada 13. marts

3 Blind Moose Chardonnay

Saule mijās ar labu garastāvokli, nu vismaz man. Šajā saulainajā dienā sagribējās nopirkt kaut ko interesantu un varbūt nedaudz komisku. Kad ieraudzīju šo pudeli uzreiz sapratu, ka tas ir tas ko gribu šodien. Šī pudele jau pati par sevi ir joks. Trīs aļņi ar saulesbrillēm dzer vīnu, nopietni? Desmit no desmit par noformējumu, vienkārši lieliski. Protams, jāpatur prātā, ja vīns ir negaršīgs tas viss alnim zem astes. Nu ko to mēs tūlīt uzzināsim.


3 Blind Moose Chardonnay

Valsts - ASV, Kalifornija, Lodi ieleja
Alkohols - 13%
Vīnogu šķirne - Chardonnay
Vīns - Balts, sauss

Trīs aklo aļņu vīnu darina vīnā namā Turner Road Vintners, vīndaris un nama direktors ar 20 gadu pieredzi vīna industrijā Džefs Kasavans. Diemžēl tā arī ir visa informācija ko atradu par šo foršo pudeli, jo mājas lapas viņiem nav. Varbūt tā arī labāk, kāpēc ieguldīt naudu mārketingā, ja var ieguldīt kvalitātē. Kā nekā garša uzrunās cilvēkus labāk, kā reklāmas triki, sapņu pasaulē. Realitātē vīns var garšot pēc kanāla ūdens, bet ar labu mārketingu tas tā pat var būt pirktākais vīns visā pasaulē. Citēju uzrakstu uz pudeles: Patiesībā aļņi nav akli. Tāpat kā mēs, tie skaidri redz to ka darināt un izbaidīt lielisku vīnu vajadzētu būt jautri. Saulesbrilles nav nepieciešamas.


Aļņi saka priekšā, ka vīnam ir ābolu, citrusu un ozolkoka nianses. Letiņi šoreiz noslinkojuši un uzrakstījusi tikai to, ka vīns ir no ASV un ir balts. Smaržā sajūtu salda ābola miziņas, sūnas, citrona sulu un treknus persikus. Smarža augļaina, saldskāba un viegli trekna. Garšā sajūtu vēl treknākus sulīgus persikus, nu tādus kad iekožoties visa mute, rokas un krekls ir sulā, vaniļu un saldo krējumu. Garša pilnmiesīga, izteikti augļaina un viegli saldena. Pēcgaršā sajūtu jāņogas, negatavas ērkšķogas un citrona miziņu. Pēcgarša noturīga, viegli rūgtena un smagnēja. Ja smarža un garša ir spēcīga, bet tajā pašā laikā rotaļīga, pēcgarša ir vienkārši smagnēja. Vīns ir ļoti garšīgs, trīs aklie aļņi pārbaudi ir izturējuši godam.


Kā jau varētu noprast, ja aļņi ar mārketingu nenodarbojas, vīns būs jāpameklē. Par laimi šo vīnu var nopirkt abos 2013. gada labākajos veikalos. Vīnu atradu veikalos Bez uzcenojuma un Prisma.


Bez uzcenojuma - 6.29
Prisma - 7.69 (akcija 6.29)

Lai gan cena ap 6+ eiro ir nedaudz virs mana ierastā cenu sliekšņa vīnuholismam, tā ir apmierinoša šim vīnam. Prismā trīs aklo aļņu vīns nestāv plauktā, bet gan uz akciju izvietojumiem. Es domāju, ka tas saistīts ar to, ka vīns ir 2011. gada un lai cik garšīgs tas nebūtu, izskatās, ka tas jāizdzer šogad, jo pēc tam tas būs jau zaudējis savu burvību. Ārā ir fantastisks pavasaris un priekšā karsta un superīga vasara, tā kā aiziet baudām dzīvi, šogad plānā trīs akli aļņi.

Garša - ļoti laba
Pielietojums - Kad ārā labs laiks un prātā labs garastāvoklis, ļauj saulei iespīdēt arī savā glāzē.
Cena - apmierinoša
Pieejamība - slikta

sestdiena, 2014. gada 8. marts

Patriarche Heritage Demi Sec

Šodien par godu vispasaules sieviešu dienai, jānoprovē kāds dzirkstošais vīns. Sievietes esot visu problēmu cēlonis un risinājums. Par to katrs pats var spriest, bet jāatzīst, ka dārgās dāmas nepārprotami pelnījušas sev izrādīto uzmanību. Jāatzīst, ka jau vēsturiski Latvijas tirgus pārbāzts ar dažādiem Latvijā, Lietuvā un Krievijā ražotiem vīnu saturošiem gāzētiem dzērieniem, ko vairums atļaujas saukt par šapjiem. Smieklīgi, kā dzērienu ko likums neļauj pat saukt par vīnu, mēs saucam par kaut ko tik dižciltīgu, kā šampanieti. Tāds nu ir mūsu padomju laika mantojums, stulbums un aprobežotība. Tieši tā, tādi mēsli, kā sveckoe, bosca vai, piemēram, alita nav pat vīni, bet gan sagāzēti dievs vien zina kādi sūdi. Viņu noslēpums ir tajā, ka caur cukuru un gāzi neviens nejūt ko viņš dzer.


Patriarche Heritage Demi Sec

Valsts - Francija
Alkohols - 11%
Vīnogu šķirne - Ugni Blanc un citas
Vīns - Dzirkstošs, pussauss

 Vīnu darina franču uzņēmums Patriarche Pere et Fils, jeb patriarhs tēvs un dēls. To dibinājis francis vārdā Žanis Batists Patriarhs 1780. gadā. Viņu lapā pa lielam arī nekas vairāk nav rakstīts. Kāpēc šis produkts ir dzirkstošais vīns, bet sveckoe nav? Nu pirmkārt tas pirms kļuva dzirkstošs bija vīns. Vīns ir raudzēta vīnogu sula, vēlams ar nosakāmu šķirni un izcelsmi. Otrkārt šis vīns ar otrreizējās raudzēšanas vai sliktākajā gadījumā CO2 pievienošanas palīdzību iegūst burbuļus. Nav nemaz tik sarežģīti. Kādas briesmu lietas notiek bosca cehā, ja viņiem uz pudelēm jāraksta vīnu saturošs gāzēts dzēriens? Viennozīmīgi nekas labs.


Žaņa 230 gadus vecais uzņēmums nebūt nav pretimnākošs ar informāciju. Arī Letiņi neko vairāk par izsmalcināts un burvīgs negrib atklāt. Smaržā sajūtu vieglas un spirgstošas cidonijas un nedaudz zemi. Smarža izteikti skābena ar maigu saldumiņa pieskaņu. Garšā sajūtu persikus, apelsīnus un C vitamīnu. Garša skābena un viegli salda. Pēcgaršā sajūtu cidonijas un citrona miziņu. Pēcgarša īsa, skābena un viegli rūgtena. Pa lielam šis dzirkstošais vīns ir garšīgs, bet nekas atmiņā paliekošs. Vismaz dzerot šādu produktu nav jābaidās no rīta pamosties ar dzeltenām acīm.


Diezgan reti sastopams vīns, bet vismaz vienā lielveikalu tīkla to atradu. Vīnu atradu veikalos Maxima, Bez uzcenojuma, Spirits and wine un Eirovīns.


Maxima -6.05
Spirits and Wine - 5.68
Bez uzcenojuma - 3.83
Eirovīns - 5.71(Viņu mājaslapā gan cena norādīta latos)

Šo vīnu izplata vīnu veikalu tīkls Eirovīns, bet citā veikalā šis vīns ir krietni lētāks. Ja godīgi nebūtu pircis šo vīnu, ja nebūtu tik pievilcīga cena, par 6 eiro var nopirkt galvas tiesu labākus burbuļus. Līdz 4 eiro, cena ir laba.

Garša - laba
Pielietojums - Ja gribi kādu apsveikt un negribi viņu noindēt ar sveckoe.
Cena - no labas līdz sālītai
Pieejamība - vidēja

P.S. Šodien nedaudz sašutu, sociālie tīkli pārbāzti ar bildēm kur vīrieši apsveic savas vistuvākās dāmas ar augstāk pieminētajiem mēsliem un viņas vēl pasaka paldies. Tāpēc arī tāda viegli izglītojoša tematika. Godīgi, tu savai sievietei nopērc lētāko iespējamo sūdu ar burbuļiem ķeksīša pēc, kā lētai ielasmeitai? Nesaprotu arī dāmas, kas internetā ieliek bildi, kas parāda, ka viņas vīrietis ir žīds un viņas vēl pasaka paldies. Nav jau jātērē bagātība, bet visam ir savas robežas. Konkrētie gadījumi nopirktu "šampi" arī par 0.50 eiro, ja lietuvieši tādu sūdu uztaisīs.

trešdiena, 2014. gada 5. marts

Gato Negro Cabernet Sauvignon

Šodien gribās kaut ko rēcīgu un, cerams, garšīgu. Atminos, kā novembrī aprakstīju vienu smieklīgu pudeli ar trieku ķērušu kaķi uz etiķetes un man šis vīns esot pat paticis. Ko tur daudz domāt, jānoprovē arī sarkanais. No manis apmeklēto veikalu saraksta tiek izsvītrots Super Netto, jo vienīgais man tuvais geto nesen aizklopēts ciet. Bija jau arī viens izcili pretīgs zaņķis, man prieks par to, ka tur vairs nebūs jāiet.


Gato Negro Cabernet Sauvignon

Valsts - Čīle
Alkohols - 13.5%
Vīnogu šķirne - Cabernet Sauvignon
Vīns - Sarkans, sauss

Ķerto kaķi nedzeru pirmo reizi, par vīna namu var izlasīt šeit: Gato Negro Chardonnay. Ja neņem vērā kaķi un debīlo nosaukumu, šis ir standarta jaunās pasaules klišejas vīns. Čīle, visiem zināmā lēto vīnu zeme. Cabernet Sauvignon, vispopulārākā sarkanā vīnoga visā pasaulē. Lēts un garšīgs, ja vīns tāds nebūtu jaunās pasaules vīnus vispār neviens nepirktu. Tātad vienīgais, kas šo vīnu atšķir no citiem līdzīgiem vīniem, kuru, starp citu, netrūkst, ir kaķis, kas, protams, nekādi uz vīna kvalitāti neatspoguļojas. Es domāju, ka šī atšķirības zīme ir ļoti gudrs gājiens, jo cilvēkiem vienmēr vieglāk atcerēties kādus pazīstamus tēlus, nekā nosaukumus svešvalodās, kurus vairums neprot pat izrunāt. Tādā veidā šis citādi parastais vīns var sev nodrošināt pastāvīgus pircējus. Neskaitāmas reizes esmu redzējis pircējus vīna nodaļā izmisīgi skenējot vīna plauktus, cerībā atrast nu to īsto garšīgo vīnu, kura nosaukumu nevar atcerēties.


Ražotājs izceļ upeņu aromātu un augļainu sarkanu ogu garšu. Tautieši uzrakstījuši nedaudz savādāk, bet doma līdzīga. Smaržā sajūtu upenes un grauzdējumu. Smarža izteikta, augļaina un viegli piparota. Garšā sajūtu kazenes, upenes un melnos piparus. Garšā izteikts meža ogu saldums ar atspirdzinošu pipariņu. Pēcgaršā sajūtu mellenes, upenes un melno šokolādi. Pēcgarša noturīga, viegli rūgta, salda un skābena, lielisks balanss. Kā jau iepriekš pieminēju, vīns ir klišejiski garšīgs. Kas ir labi, jo lēts un garšīgs ir tieši tas ko vēlamies.


Tā pat kā baltais brālis, šis vīns nopērkams gandrīz katrā bodē, kas vēl nav aizvērusies. Atradu vīnu veikalos Maxima, Rimi, Prisma, Iki, Bez uzcenojuma un Spirits and wine.


Maxima - 4.82
Rimi - 4.97
Spirits and Wine - 4.48
Prisma - 4.97
Bez uzcenojuma -4.25
Iki - 5.11

Eiro ieviešana šī vīna cenu nav negatīvi ietekmējusi. Tas vēl joprojām ir salīdzinoši lēts. Iki jau kārtējo reizi pierāda, savu vietu kā sūdīgākais veikals kur iegādāties vīnu. Tieši kāds ir viņu attaisnojums dārgākajai cenai? Viņi izīrē telpas kādā prestižā vietā? Viņi saviem bezpajumtnieku paskata darbiniekiem maksā lielākas algas? Iki vispār ir ekskluzīvs veikals un nevajag te daudz dirsties, savādāk aizvedīs uz mežu? Godīgi sakot man nav ne jausmas.

Garša - laba
Pielietojums - Ja ir vajadzīgs lēts, bet garšīgs sarkanvīns, ko iegādāties vairākkārt.
Cena - atbilstoša
Pieejamība - ļoti laba