piektdiena, 2014. gada 21. februāris

Fox Grove Shiraz Cabernet

Man par laimi ziema beidzās tā īsti pat nesākusies. Kā pēdējās ziemas pazīmes šur tur palikušas vien pelēkmelnas mikro kupenas. Es vienmēr esmu prātojis, kā šīs atbaidošās sniega, dubļu un ledus čupiņas spēj izdzīvot pat līdz vēlam pavasarim. Šodien ieraudzīju pievilcīgu pudeli par ļoti pievilcīgu cenu un lieta darīta.


Fox Grove Shiraz Cabernet

Valsts - Austrālija
Alkohols - 13.5%
Vīnogu šķirne - Shiraz un Cabernet Sauvignon
Vīns - Sarkans, sauss

Fox Grove, jeb lapsu birzs ir mākslīgi radīts brends, kas pieder milzīgai franču kompānijai GCF. Les Grands Chais de France, kas aptuvenā tulkojumā no franču valodas būtu lieliskie vīndari no Francijas, iepērk austrāļu vīnu, izdomā pievilcīgu brendu un tirgo to, kā kaut ko īpašu. Protams, ka Austrālijā tāda vīna nav un protams, ka tam nav nekāda saistība ar lapsu birzi. Varu pačukstēt par to, ka GCF ir atbildīgs par mēslaino J.P.Chenet, kas automātiski vieš neuzticību pārējiem šo neliešu produktiem. Protams, nav vajadzības pirms laika norakstīt šo vīnu, arī alkatīgam mērkaķu baram var nejauši izdoties garšīgs vīns.


Nedz ražotājs, nedz izplatītājs pat necenšas raksturot šo vīnu. Ar katru mirkli samazinās cerība, ka šis vīns varētu būt garšīgs. Smaržā sajūtu ķiršus, avenes un pārvārītu ķiršu kompotu. Smarža maiga, augļaina un viegli saldena. Garšā sajūtu upenes, avenes un ķiršus. Garšā augļains, viegli saldens ogu salikums. Pēcgaršā sajūtu sulīgus ķiršus, upenes un jāņogu ievārījumu. Pēcgarša īsa, viegli skābena un vilinoša. Kā jau iepriekš minēju, pat garīgi atpalikušu mērkaķu bandai var paveikties, vīns ir patiešām garšīgs un ļoti viegli dzerams. Aromāts gan tā īsti atvērās kādu pusstundu pēc pudeles atvēršanas, tāpēc esiet pacietīgi.


Pirmais veikals, kurā šo vīnu ieraudzīju bija arī vienīgais kur to var nopirkt. Arī konkrētajā veikalā šo vīnu redzu pirmo reizi, tāpēc pieļauju, ka tas varētu būt jaunums Latvijā, laiks rādīs. Katrā ziņā vīns ir lēts un garšīgs, neredzu problēmu ieplānot iegriezties konkrētā veikalā. Vīnu atradu veikalā Bez uzcenojuma.

Bez uzcenojuma - 3.89

Cena ap 4 eiro ir ļoti laba ņemot vērā, ka vīns ir patiešām garšīgs. Žēl, ka to vēl nevar iegādāties lielveikalā kopā ar maizi un desu, bet mums lēnām jāsāk mācīties pēc vīna doties uz vīna veikaliem. Varbūt Bez uzcenojuma nav tas labākais piemērs vīna veikalam, bet ja runa iet par garšīgiem un lētiem vīniem, šeit var atrast īstas pērles. Protams, var arī smagi iegrābties, jo viņi tirgo visu pēc kārtas un lielākā daļa ir mēsli.

Garša -  laba
Pielietojums - Jebkurā kompānijā izņemot pašpasludinātos pussaldo vīnu dzērājus.
Cena - ļoti laba
Pieejamība - ļoti slikta

trešdiena, 2014. gada 12. februāris

Gran Castillo Tempranillo Rose

Neizbēgami tuvojas visu mīlētāju un senākās profesijas diena, jeb svētā Valentīna diena. Šogad tā necerēti iekritusi piektdienā, kas garantē vīna patēriņa pieaugumu, jo nav jāuztraucas par to, ka nākamajā dienā jāiet uz darbu. Aiz skumjām varēs pielikties mūžīgie vientuļnieki, iesildīt savas pusītes varēs vienas nakts mīlnieki un arī visi pārējie bezrūpīgi varēs tukšot vīna glāzes. Šoreiz jautājums nav par to vai un cik daudz dzert, vienīgais jautājums ir ko dzert. Kā būtu ar saldu rozā vīnu? Izklausās atbilstoši Vaļeras dienai Latvijā.


Gran Castillo Tempranillo Rose

Valsts - Spānija
Alkohols - 11.5%
Vīnogu šķirne - Tempranillo
Vīns - Rozā, pussalds

Par mitoloģisko ražotāju jau runājām iepriekš: Gran Castillo Family Selection Shiraz. Nav liels pārsteigums, ka šajā rosē ir izmantotas tieši tempranillo šķirnes vīnogas. Tempranillo ir vīnogu šķirne ko patērētāji nereti asociē ar Spāniju, jo tā ir pamat vīnoga slavenajos Rioja sarkanvīnos. Paši spāņi to uzskata par savu dižciltīgo vīnogu. Lai gan tempranillo ir diezgan neitrāls raksturs un ar sevi asociētās rakstura īpašības tas pārsvarā iegūst no ozolkoka, tam esot vieglas plūmju un zemeņu nianses.


Ražotājs neko par savu vīnu nevar pateikt, tik vien, ka tas esot brīnumu pilns. Letiņu anotācija: "Spānijas pussalds vīns. Kvalitatīvs vīns." Un viss, neko vairāk viņi par savu produktu nespēj uzrakstīt, vai tiešām šis vīns ir tik pretīgs? Smaržā sajūtu avenes un vieglu zemeņu-ķiršu kompotu. Smarža viegla, augļaina un saldena. Garšā sajūtu neko, izņemot saldu alkoholisku sulu. Garša pārspīlēti salda un neinteresanta. Pēcgaršā sajūtu ķiršus, zemenes un citrona miziņu. Pēcgarša augļaina, saldena ar neuzmācīgu rūgtumiņu. Vīns ir ciešams, tas nav negaršīgs, bet nav arī nekas ko kāds varētu izbaudīt. Lieliski, ja vajag vienkārši pielikties.


Visos veikalos, kuros iegriezos šis vīns bija, pilnīgi visos. Super Netto gandrīz neatradu šo vīnu, es vēl cenšos izšķirties tieši ar kādu garīgo atpalicību slimo cilvēks, kurš tur izkārto vīnus. Super Netto vīna plaukts aizņem aptuveni divus metrus, kas ir nenormāli maz. Nespēju aptvert kā tik skaitliski maz vīna pudeles var tik debīli un mulsinoši izkārtot. Sarkanais Gran Castillo atrodas pa labi augšā, baltais pa kreisi apakšā, bet rozā citā plauktā pie stiprajiem, pat bildē redzams, ka blakus stāv balzāms. Varbūt tā ir kaut kāda mistiska bezpajumtnieku loģika, ko cilvēks, kas nedzīvo kartona kastē zem tilta vienkārši nesaprot. Katrs veikals jau izkārto vīnus savai mērķauditorijai. Vīnu atradu veikalos Prisma, Maxima, Rimi, Super Netto, Iki, Bez uzcenojuma un Spirits and wine.


Maxima - 6.05
Rimi - 6.05
Spirits and Wine - 4.25 (akcija 3.99)
Prisma - 5.68 (akcija 3.95)
Bez uzcenojuma - 4.19
Super Netto - 5.96 (akcija 3.89)
Iki - 6.05

Cena no 4-6 eiro ir sālīta. Šādam vīnam vajadzētu maksāt 3-4 eiro, tas būtu pieņemami. Bet sakarā ar to, ka vīns ir nopērkams visur un tam acīmredzot bieži ir akcijas, atliek tikai atrast kur to var iegādāties par akcijas cenu. Katrā ziņā priekš vienkārši pielikties var pirkt arī lētākus vīnus.

Garša - ciešama
Pielietojums - Aiz skumjām aizliet mūli 14. februārī
Cena - sālīta
Pieejamība - ļoti laba

svētdiena, 2014. gada 9. februāris

Fuego Austral Cabernet Sauvignon

Pēdējā ierakstā izcēlu pagājušā gada labākos un sliktākos pirkumus. Otrs labākais pirkums un vislētākais vīns bija Fuego Austral Chardonnay. Šodien pārbaudīšu vai šī vīna sarkanais brālis ir tikpat labs. Ja arī tas izrādīsies sūds pēdējais, vismaz cena būs atbilstoši zema.


Fuego Austral Cabernet Sauvignon

Valsts - Čīle
Alkohols - 13%
Vīnogu šķirne - Cabernet Sauvignon
Vīns - Sarkans, sauss

Par ražotāju jau runājām šajā rakstā: Fuego Austral Chardonnay. Šim vīnam ir visas normāla vīna pazīmes. Ir norādīts, gan ražas gads, gan valsts un reģions, gan vīnogu šķirne. Un šis vīns ir no tālās Dienvidamerikas, nevis no Vācijas vai kādas citas tuvas Eiropas valsts. Un tas vēl joprojām maksā 3.12 eiro. Protams, uz pudeles nav attēlots kāds konkrētas krāsas dzīvnieks, bet tomēr liek aizdomāties, cik patiesībā maksā vīns ko liekam uz galda. Lielā mērā tieši pieprasījums nosaka cenu un tā ir mūsu pašu muļķība, kas pie vainas tajā, ka mums par pilnīgiem mēsliem liek maksāt 4-5 eiro. Ja visi kā traki pirktu Fuego šaubos, ka cena ilgi paliktu 3-5 eiro robežās.


Ražotājs tik ļoti aizrāvies ar pasakām par Uguns Zemi, īpaši neiespringst paša vīna raksturošanā. Letiņi uzķēruši mellenes un upenes aromātā. Smaržā sajūtu mellenes, meža zemenes un marmelādi. Smarža piesātināta, sabalansēta un viegli saldena. Garšā sajūtu vieglas upenes, kazenes un mellenes. Garša piesātināta, asa un augļaina. Noteikti ieteiktu šim vīnam piemeklēt kādu sieru, vai papildināt savas pusdienas ar šo vīnu. Pēcgaršā sajūtu upenes, ķiršus un vieglu kafiju. Mani patiesībā vairs nepārsteidz tas, ka šis vīns ir garšīgs. Ne velti baltais Fuego ieguva vietu uz goda pjedestāla. Tikai atgādinu, ka šis vīns ir salīdzinoši ass, kā garšīgs pliķis pa seju. Es protams dzeru tāpat, bet netrenētām mutēm vēlreiz iesaku piekombinēt kādas uzkodas.


Patīkams pārsteigums ir tas, ka Fuego šobrīd ir drusciņ labāk izplatīts nekā pēdējā reizē kad gāju izlūkos. Diviem veikaliem, kuros to varēja iegādāties līdz šim ir pievienojies Super Netto. Zinu, ka visi šie ir tā saucamie lētie veikali, bet ja mēs uz turieni ejam pēc vīna nevis pēc veciem salātiem un varam izturēt smaku, tad viss ok. Vīnu atradu veikalos Maxima, Bez uzcenojuma un Super Netto.


Maxima - 4.82
Bez uzcenojuma - 3.12
Super Netto - 5.11

Cena no 3-5 eiro ir atbilstoša, bet jocīga. Neredzu iemeslu piemaksāt 2 eiro, ja var taču vienreiz aizbraukt uz veikalu Bez uzcenojuma un nopirkt kaut vai kasti šī vīna par 3 eiro par pudeli. Interesanti arī tas, ka bomžu veikalā Super Netto Fuego ir visdārgākā cena. Katrā gadīdījumā arī 5 eiro ir pieņemama cena ņemot vērā vīna garšu.

Garša - laba
Pielietojums - Papildinājums sātīgām ne veģetāriešu pusdienām(ar gaļu, daudz gaļas)
Cena - laba
Pieejamība - viduvēja