piektdiena, 2013. gada 19. jūlijs

Santa Carolina Chardonnay

Šādu absolūti neinteresantu pudeli esmu iegādājies. Vīns no Čīles, chardonnay, Centrālā ieleja, nosaukumā ir vārds Santa. Ja filmētu televīzijas reklāmu, šo vīnu varētu izmantot kā "parastais vīns", jo tieši tāds tas no ārienes izskatās, parasts. Šoreiz manu uzmanību pievērsa cits faktors, cena. Šis vīns nevienā manis apmeklētā veikalā nemaksā dārgāk par 3.50Ls, tas mums patērētājiem ļoti patīk!





Santa Carolina Chardonnay

Valsts - Čīle
Alkohols - 12.5%
Vīnogu šķirne - Chardonnay
Vīns - Balts, sauss

Svētā Karolīna ir viens no vecākajiem Čīles vīna dārziem. Uzņēmumu 1875. gadā dibinājis kāds Luis Pereyra Cotapos un nosaucis to savas sievas vārdā. Nedz vai viņa sieva bija arī svētā? Vīna pagrabs būvēts 1877.gadā un uzņēmums to vēl joprojām izmanto savu vīnu izturēšanai. 1973.gadā šis pats pagrabs atzīts par Čīles nacionālo pieminekli un 2010.gadā tas pārdzīvojis zemestrīci. Pagrabs būvēts no ķieģēļiem, māla un olas baltuma. Jāatzīst, ka tas viss ir ļoti iespaidīgi, pat pārāk. Sāku domāt vai Luis sava svētā pagraba būvniecības laikā nav pārdevis savu vai varbūt sievas dvēseli velnam. Iedomājies 135 gadus vecs pagrabs, kas pārcietis zemestrīci saražo 18000000 litru vīna gadā, velk uz 8. pasaules brīnumu. Jā tur ir 6 nulles, tie ir 18 miljoni.


Ražotāja aprakts diezgan skops, atsvaidzinošs vīns ar tropisko un citrus augļu aromātu. Latviskais tulkojums patīkami pārsteidz, jo tajā vīns aprakstīts smalkāk nekā uz pudeles, bumbieru, banānu un persiku aromāts ar augļu garšu. Jā tur tiešām rakstīts "augļu garšu", saucās izdomā pats. Nu tad to arī darīšu! Smaržā sajūtu bumbierus un banānus, bingo! Silti iesaku ļaut šim vīnam vismaz kādas 20 minūtes paelpot pirms dzeršanas, tikko atverot pudeli smarža bija tāda sīva un nepatīkama, bet tagad ļoti laba. Šo vīnu nevajag obligāti atdzesēt, dzeru vīnu istabas temperatūrā un ir labi. Garšā sajūtu ananāsus, persikus un nedaudz saldā krējuma. Garša augļaina un vidēji piesātināta, vīns noteikti nav atsvaidzinoš kā rakstīts uz pudeles. Pērgaršā citroni un čut čut apelsīns. Garša laba, man patīk!
Konkrētais vīns nebija Rimi, vai es tur to neatradu. Ja kāds Rimi pārstāvis šito lasa, lūdzu tieciet galā ar saviem vīna plauktiem! Piemēram, zem uzraksta Čīle atradu vīnus no kalifornijas un izskatās it kā Francija būtu okupējusi Vāciju un Portugāli, jo tieši zem Francijas uzraksta atradu šo valstu vīnus. Nav jau tā ka jums tur ir trīs vīni, vīnu ir daudz un pircējam ir grūti orentēties, kur nu vēl atrast kaut ko konkrētu. Un kurš pamuļķis izdomāja ka baltvīniem jābut atsevišķā plauktā no sarkanvīniem? Nav nekādas loģikas vīna izvietojumā, jo ir plaukts ar sarkanajiem, tad baltie, tad atkal sarkanie, ļoti patriotiski protams, bet patērētājam jau tā ir grūti orientēties vīnu pasaulē, kamdēļ to vēl vairāk sarežģīt. Vīnu atradu veikalos Maxima, Prisma, Veikals X.O un Spirits and Wine.






Spirits and Wine - 2.80
Veikals X.O - 2.74
Maxima - 3.49 (Akcija 2.65)
Prisma -  3.29

Lēts un garšīgs vīns, manu rakstu mērķis! Šoreiz esmu trāpijis desmitniekā, jo vīns ir lēts ne tikai kad tam ir akcija, bet vienmēr. Kad patērētājs saka, ka jāņem Čīles vīns, jo tas ir lēts un garšīgs, viņš domā tieši šo vīnu, jo tas līdz šim vislabāk atspoguļo šo ideju. Cena laba, cenas un garšas attiecība ļoti laba.

Garša -  Laba
Pielietojums - Pēc grūtas darba dienas, banketā, kāzās.
Cena - laba
Pieejamība - vidēja

P.S. Atvainojos par salīdzinoši ilgo(9 dienas)  klusumu no manas puses, centīšot atdarīt ar vairāk vīnuholisma nākotnē!

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru