piektdiena, 2013. gada 5. jūlijs

Las Moras Viognier

Saka ka ziņkārība nobeidza kaķi. Nekad neesmu sapratis jēgu zem šī sakāmvārda, bet šodien ziņikārība mani ir novedusi pie šodienas vīna. Pētīju vīnus veikalā un ieraudzīju ļoti interesantu vīnu ar viognier vīnogu šķirni. Pie mums salīdzinoši reti sastopams tīrs viognier, parasti tas ir sajaukumā kopā ar citām šķirnēm. Patiesībā vīnu nopirku, jo konkrētajā veikalā vīnam pēkšņi nokritusi cena par aptuveni latu, nodomāju, ka ieviesusies kāda kļūda un aši nopirku. Jācer, ka būs labs!


Las Moras Viognier

Valsts - Argentīna
Alkohols - 14%
Vīnogu šķirne - Viognier
Vīns - Balts, sauss

Ražotājs Finca Las Moras dibināts 1993.gadā San Juan reģionā. Ļoti interesants ir tieši šis San Juan, jeb Svētā Jāņa reģions, jo lielais vairums Latvijā nopērkamie Argentīnas vīni nāk no Mendozas. Konkrētais vīns nāk no Tulum ielejas un ražotājs savā mājas lapā ir ļoti detalizēti aprakstījuši šo ieleju, piemēram vasarā dienā tur ir +42C un naktī tikai +18C. Vispār palasot par Finca Las Moras, jeb tulkojumā no spāņu valodas Kazeņu Muiža, rodas tāds priekšstats ka viņi ir baigie naži. 2010. gadā nosaukts par pasaules labāko vīna ražotāju, un tas tikai 17 gadus pēc dibināšanas, dižciltīgie vīnogulāji vēl nav pat kārtīgi iesakņojušies, bet šie jau esot pasaules labākie vīndari. Izskatās, ka Kazeņu Muiža Svētajā Jāni atraduši kaut ko īpašu un neatkārtojamu. Konkrētais vīns ieguvis 9 apbalvojumus un es to nopirku par 3Ls, varbūt ne viss ir tik slikti šajā pasaulē. Netipiska vīnogu šķirne, neparasts reģions, kaudze ar apbalvojumiem, izklausās jau labi, bet es ticu tikai savām garšas kārpiņām.


Latviskā anotācija diži neatpaliek no oriģinālās. Vīns esot augļains ar apelsīnu ziedlapiņu, aprikožu un vieglu ananāsu aromātu, pilnmiesīga un atsvaidzinoša garša. Par garšu varēja jau pateikt vairāk. Smaržā sajūtu tikko pļautu zaļu zāli, persikus un ananāsus. Garšā sajūtu citronus, nedaudz saldā krējuma un zaļas ērkšogas. Garšā dominē skābās notis ar kripatiņu rugtuma un izteiktu augļainību. Pēcgaršā pārgatavojušies citroni saldā krējumā. Pēcgarša ļoti augļaina ar neuzmācīgu rugtumu. Vīns ir garšīgs un sniedz patiesu baudu, apzinoties ka tas ticis nopirkts par 3 latiem. Redz kā ziņkārība un vēlme ietaupīt šoreiz novedusi mani pie garšīga vīna nevis beigta kaķa.





Kazeņu muižas vīni ir samērā labi izplatīti Latvijas veikalos, bet šis konkrētais vīns gan atpaliek. Vairumā veikalu nopērkami citi Kazeņu muižas vīni, bet nav viognier. Biju pārsteigts par Rimi, kur bija viognier, bet nebija chardonnay, ko atradu pārējos veikalos. Vīnu atradu veikalos Spirits and Wine, Veikals X.O un Rimi.

Spirits and Wine - 3.05
Veikals X.O - 2.87
Rimi - 3.66

Esmu patīkami pārsteigs par Veikals X.O jaunajām cenām, sakumā domaju, konkrētajam vīnam pazeminājusies cena kļūdas pēc, bet papētot tālak, atklājās ka šie nolaiduši visas cenas. Vīns ir diezgan garšīgs un tam ir laba cena, kas nekur nepārsniedz 4 lati. Es saku, ka labs pirkums jebkurā gadījumā.

Garša -  laba
Pielietojums - Vakariņas, bankets
Cena - laba
Pieejamība - slikta

P.S. Franči viognier izrunā, kā virnie, bet spāņi, kā vioņēr.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru