trešdiena, 2013. gada 27. novembris

Mājas vīns Anonīmā versija

Nesen ar vienu paziņu aprunājām vīnus un viņš ieteica tādu interesantu eksperimentu. Tas jau nebūtu es, ja nebūtu uzreiz piekritis. Kas sanāktu ja parastai veikalā nopērkamai vīnogu sulai pievienoto raugu un ļautu uzrūgt? Brāga, negaršīga sula, zirdziņvīna aizstājējs, varianti ir vairāki. Tātad devos uz veikalu un iegādājos vīnogu sulu un pārtikas raugu. Nekāda dižā pieredze vīna darīšanā man nav, bet tad jau redzēs, kas sanāks.



Ik pa laikam jānogaršo eksperiments lai varētu mēģināt notvert īsto gatavības brīdi, ja tāds vispār būs. Sāksim ar pašu sulu. Sulas sastāvs: ūdens, vīnogu sulas koncentrāts un citronskābe. Smarža salda, pēc vīnogu miziņām. Garša un pēcgarša saldena, skāba, rūgtuma nav. Ļoti viendabīgs un neinteresants produkts.


Ieberam raugu. Raugam izteikts pīrādziņu aromāts. Un pievienojam sulu. Uzreiz pasaku, man nav pieejami nekādi vīndaru instrumenti, tikai sula, raugs un istabas termometrs. Temperatūra istabā aptuveni 18C, varētu būt par maz, tāpēc nolikšu trauku tumšā vietā pie radiatora. Trauku nevajadzētu aiztaisīt, jo raugam darbojoties izdalās ogļskābā gāze, bet piemēram marli gan vajag pārklāt pāri lai putekļi netiek iekšā.


Nu ko, atliek tikai gaidīt.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru