piektdiena, 2013. gada 29. novembris

Mājas vīns 2. diena

Putas vairs neiet pāri, apakšā izveidojusies centimetru bieza rauga kārta un sula palikusi duļķaina. Putas sakalta un nedaudz aizdambēja trauka kakliņu, tāpēc nomainīju marli. nedaudz arī nogaršoju. Duļķains, viegli dzirkstošs padzēriens. Smaržo pēc rauga un pīrādziņiem. Garšo pēc jāņogām, kazenēm un ābolu sidra. Pēcgarša viegli rūgtena un raugaina. Garša patiesībā bija tīri ok.

trešdiena, 2013. gada 27. novembris

Mājas vīns 1. diena

Pēc nepilnām divām stundām izveidojusies bieza putu kārta, kas cenšas izbēgt no manis izvēlētā trauka. Acīm redzot vajadzēja ko ietilpīgāku paņemt. Istaba sāk viegli smaržot pēc rauga. Temperatūra izskatās atbilstoša, kas ir labi.


Putas ir izteikti skābenas un garšo pēc jāņogām un upenēm. Pieļauju iespēju, ka tā varētu arī garšot gala produkts, bet to laiks rādīs.

Mājas vīns Anonīmā versija

Nesen ar vienu paziņu aprunājām vīnus un viņš ieteica tādu interesantu eksperimentu. Tas jau nebūtu es, ja nebūtu uzreiz piekritis. Kas sanāktu ja parastai veikalā nopērkamai vīnogu sulai pievienoto raugu un ļautu uzrūgt? Brāga, negaršīga sula, zirdziņvīna aizstājējs, varianti ir vairāki. Tātad devos uz veikalu un iegādājos vīnogu sulu un pārtikas raugu. Nekāda dižā pieredze vīna darīšanā man nav, bet tad jau redzēs, kas sanāks.



Ik pa laikam jānogaršo eksperiments lai varētu mēģināt notvert īsto gatavības brīdi, ja tāds vispār būs. Sāksim ar pašu sulu. Sulas sastāvs: ūdens, vīnogu sulas koncentrāts un citronskābe. Smarža salda, pēc vīnogu miziņām. Garša un pēcgarša saldena, skāba, rūgtuma nav. Ļoti viendabīgs un neinteresants produkts.


Ieberam raugu. Raugam izteikts pīrādziņu aromāts. Un pievienojam sulu. Uzreiz pasaku, man nav pieejami nekādi vīndaru instrumenti, tikai sula, raugs un istabas termometrs. Temperatūra istabā aptuveni 18C, varētu būt par maz, tāpēc nolikšu trauku tumšā vietā pie radiatora. Trauku nevajadzētu aiztaisīt, jo raugam darbojoties izdalās ogļskābā gāze, bet piemēram marli gan vajag pārklāt pāri lai putekļi netiek iekšā.


Nu ko, atliek tikai gaidīt.

otrdiena, 2013. gada 19. novembris

Sunrise Merlot

Tā jau nebūtu kārtīgi nosvinēta valsts jubileja, ja es nebūtu sagādājis kādu vīnu ar ko vakarā pēc salūta sasildīties. Šodien autobuss protams bija pārbāzts līdz ''ručkai'', bez tā varēja vēl novērot unikālu ķīviņu starp autobusa vadītāju un vienu normāli smirdīgu bomzi, kurš izskatījās pēc Gendolfa melnās versijas. Šoreiz gan smirdeļa buramvārdi izrādījās vājāki par vadītāja lamu vārdu krājumu un nācās pamest autobusu.


Valsts - Čīle
Alkohols - 13%
Vīnogu šķirne - Merlot
Vīns - Sarkans, sauss

Concha y Toro, jeb čaula un bullis, ir Čīles vīndaru milzis. Vīna nams dibināts 1883. gadā, kad Don Melchor Concha y Toro ievada vīnogas Maipo ielejā  no Bordo. Šobrīd Concha y Toro ir viens no ietekmīgākajiem vīna brendiem visā pasaulē, viņu vīnus var iegādāties 137 valstīs. Lai saražotu tik daudz vīna vajag ļoti, ļoti daudz vīnogu. Bet cik kvalitatīvs var būt vīns, ja to ražo tādos apjomos? To mēs tūlīt uzzināsim.


Bullis čaulā piemin tādas nianses, kā ķiršus, piparus un kakao. Tautieši šoreiz tulko precīzi un nekļūdīgi. Smaržā sajūtu upenes, kazenes, piparus un ķiršus. Smarža ekspresīva un diezgan asa. Garšā sajūtu ķiršus, sarkanos un melnos piparus, žāvētu desu un tabaku. Garša piesātināta, bieza, savelkoša, bet tajā pašā laikā patīkami sabalansēta, kārtīgs garšas kārpiņu piedzīvojums. Pēcgaršā sajūtu piparus, kafiju, upenes un ādas dīvānu. Pēcgarša noturīga un sausa. Kopumā esmu pārsteigts par šī vīna kvalitāti, ņemot vērā apjomus kuros notiek ražošana. Vīns ir patiesi garšīgs, bet ļoti intensīvs.


Vispār Concha y Toro vīnus sastapu visos veikalos kur iegriezos, tai skaitā Sunrise. Bet tieši merlot bija tikai dažos no tiem. Toties Sunrise Cabernet Sauvignon sarkanvīns, bija visur. Vīnu atradu veikalos Bez uzcenojuma, Prisma, Maxima, Spirits and wine un Veikals X.O.


Maxima - 4.32
Spirits and Wine - 3.95
Veikals X.O - 3.71
Prisma - 4.49
Bez uzcenojuma - 3.39

Vienmēr esmu domājis, ka Sunrise vīni ir pārāk dārgi. Sunrise ir otrs lētākais no pieciem pastāvīgajiem Concha y Toro brendiem Latvijā, bet tai pašā laikā maksā ap 4Ls. Pagaršojot vīnu saprotu kāpēc to nevar iegādāties par 2.50Ls, tik interesantu un kvalitatīvu vīnu par šādu cenu vienkārši nevar uztaisīt. Tā kā 3.39Ls ir ļoti laba cena šim vīnam. Kā jau zināt, man nepatīk slavēt milzīgas vīna kompānijas, bet šoreiz jāatzīst, ka vīns ir labs.

Garša - Ļoti laba
Pielietojums - Lieliska piedeva svētku maltītei
Cena - Laba
Pieejamība - laba

otrdiena, 2013. gada 12. novembris

Gato Negro Chardonnay

Šo amizanto vīnu ievēroju jau iepriekš. Vienmēr pie sevis nodomāju, ka kādreiz jāpaņem vīns ar rēcīgo kaķi uz pudeles. Šodien nu ir pienākusi tā reize, kad mana ziņkāre ņem virsroku. Nu paskatieties uz šo etiķeti, kā lai tādu nepaņem.


Gato Negro Chardonnay

Valsts - Čīle
Alkohols - 13%
Vīnogu šķirne - Chardonnay
Vīns - Balts, sauss

Vīna nams San Pedro, jeb svētais pedro, dibināts 1865.gadā Kuriko ielejā, Čīlē. Melnais kaķis ir svētā pedro galvenais brends. Melnā kaķa vīna sauklis ir: "Daudzas dzīvības, daudzi mirkļi" Viņiem ir diezgan rēcīga mājaslapa, pilna ar trieku ķērušiem kaķiem. Patiesībā mājaslapā vairāk kaķu nekā informācijas, takā jāķeras pie garšošanas.


Svētais pedro raksta, ka šim chardonnay ir banānu, persiku un ananāsu aromāts. Tautieši tulko to pašu tikai vēl pieliek vaniļas aromātu. Diezgan daudzsološs apraksts, cerēsim, ka melnais kaķis sevi attaisnos. Smaržā sajūtu persikus, citronus, ananāsus un nedaudz zaļu zāli. Smarža piesātināta, samtaina un patīkami saldenskāba. Garšā sajūtu citronu, zaļos ābolus un vieglu skābenu persiku marinādi. Garša izteikti augļaina un krēmīga, viegli skābena un nedaudz salda. Kad piecas sekundes vīnu patur mutē, liekas ka mute ir pilna ar saldo krējumu. Pēcgaršā sajūtu greipfrūtu, saldu citronu un cidonijas. Pēcgarša viegli rūgtena, piesātināta, augļaina un patīkami noturīga. Pārsteidzoši, bet šis vīns ir diezgan garšīgs. Sanāk, ka ir izdevīgāk samaksāt par kaķi uz pudeles nekā par zirgu.


Melnais trieku ķērušais kaķis ir super labi izplatīts. Labi izplatīts un garšīgs, reti sastopama kombinācija. Vīnu atradu veikalos Bez uzcenojuma, Iki, Rimi, Prisma, Maxima un Spirits and wine.


Maxima - 3.39
Rimi - 3.49
Spirits and Wine - 3.15
Prisma - 3.49
Bez uzcenojuma -2.99
Iki - 3.49 (2.99 akcija)

Cena 3-4Ls ir atbilstoša garšai. Šo vīnu ir vērts iegādāties pat, ja tam nav akcija. Un to var iegādāties gandrīz jebkurā veikalā. Izskatās, ka ražotājs ir atradis labu kompromisu starp garšu cenu un izplatību. Malači!

Garša - laba (ar plusiņu)
Pielietojums - Jebkurā pasākumā ar daudzveidīgu publiku. Pie TV, skatoties savu iemīļotu seriālu.
Cena - atbilstoša
Pieejamība - ļoti laba

otrdiena, 2013. gada 5. novembris

Jean D'Aosque Merlot

Šodien nepatīkamu pārsteigumu sagādāja SEB bankas darbinieces nievājošā attieksme Rimi lielveikalā. Esmu šīs bankas klients vairāk kā desmit gadus, necerēju sastapties ar tik nelaipnu apkalpošanu. Es tikai gribēju samainīt Eiro pret Latiem, bet mani pasūtīja trīs mājas tālāk: "Ejiet taču uz kaut kādu maiņas punktu".


Jean D'Aosque Merlot

Valsts - Francija
Alkohols - 13.5%
Vīnogu šķirne - Merlot
Vīns - Sarkans, sauss

 Vīna nams JeanJean, jeb Žanis Žanis esot sācies 1870.gadā, kad Maurīcijs Vincents Žanis Žanis atvēra savu pirmo kontu grāmatiņu. Šaubos, ka to varētu saukt par vīna nama dibināšanas datumu, tad jau arī viņa pirmā skolas diena varētu būt visa pirmsākums. Pēc 103 gadiem kompānija kļuva par vienu no vadošajiem vīna ražotājiem Langedogā, Francijā. Šobrīd divi žaņi eksportē savus vīnus 59 pasaules valstīs. Baigie malači.


Franči raksta, ka vīnam ir sarkano ogu augļu aromāts. Kad pēdējo reizi skatījos enciklopēdijā bija vai nu ogas, vai augļi, nevis abi vienlaicīgi. Tautieši raksta, ka vīnam ir merlot smarža, stipra meža ogu un maigu augļu garša. Skaidrības nekādas, tikai tas, ka vīnam kaut kāds aromāts pašsaprotami ir. Smaržā sajūtu skābas jāņogas, sieriņus(vecas zeķes) un vieglas upenes. Smarža neizteiksmīga ar nesabalansētu skābumu. Garšā sajūtu tumšo šokolādi, upenes, kazenes un jāņogas. Garša augļaina, krēmīga un maiga, pilnīgs pretstats veco zeķu aromātam. Pēcgaršā sajūtu kafiju, skābus ķiršus un upenes. Pēcgarša noturīga, skābena un rūgta. Vīns ir diezgan garlaicīgs, bet ne negaršīgs. Smarža gan galīgi garām.


Esmu salīdzinoši pārsteigts par to, ka šis vīns ir tik plaši sastopams. Tas nemaksā 3Ls, tas nav pussalds, tas nav arī ārkārtīgi negaršīgs. Vīnu atradu veikalos Bez uzcenojuma, Iki, Prisma, Rimi un Spirits and wine.


Rimi - 4.55
Spirits and Wine - 3.96
Prisma - 4.90 (3.29 akcija)
Bez uzcenojuma - 3.29
Iki - 4.99

Cena no 4-5 lati ir absolūti neatbilstoša, jo vīns ir garlaicīgs. Par 3Ls šis vīns ir labs pirkums, par 5Ls tā ir muļķīga izšķērdība, jo par šo cenu var iegādāties lieliskus vīnus. Tā tad, ja redzat cenu ap 3Ls, šo vīnu var droši iegādāties.

Garša - garlaicīga
Pielietojums - Aizspriedumainam cilvēkam, kurš grib dzeramu franču vīnu par 5Ls.
Cena - sālīta
Pieejamība - ļoti laba