svētdiena, 2013. gada 29. septembris

Tokaji Furmint

Šoreiz uzdevums izvēlēties vīnu izpaliek pateicoties kādam manam lasītājam. Vēlos iedrošināt arī citus lasītājus droši izteikt savu viedokli. Ja vēlies lai novērtēju, kādu konkrētu vīnu, droši uzraksti komentāru. Es tikai priecājos par to, ka man veidojas kontakts ar maniem lasītajiem, jo tas man palīdz rakstīt par to, kas jums interesē. Cerēsim, ka vīns neizrādīsies galīgais draņķis.


Tokaji Furmint

Valsts - Ungārija
Alkohols - 12%
Vīnogu šķirne - Furmint
Vīns - Balts, pussalds

Tokaj ir slavens ungāru vīna reģions un furmint ir šim reģionam raksturīgākā vīnogu šķirne. Neskatoties uz to ka vīnam tā īsti nav nosaukuma, man tomēr izdevās atrast, ka vīnu ražo ungāru kompānija Wine Craft. Tokaj ir senākais kontrolētais vīna reģions pasaulē, ungāru karaļnams izdeva apelāciju Tokaji vīniem tālajā 1737.gadā, 120 gadus pirms Bordo klasifikācijas. Padomju laikā visu vīnu ražošanu pārņēma komunisti. Līdz ar to reģions bija nošķirts no pārējās Eiropas un vīna ražošanas tradīcijas palika nemainīgas 50 gadu garumā. Uz pudeles latviešu valodā rakstīts, ka vīns izturēts vīna pagrabos, kas stiepjas vairākus kilometrus zem zemes. Nezinu vai tā ir kļūda tulkojumā, bet esmu pārliecināts, ka ungāri nav lauzuši šādus pasaules rekordus un neiztur vīnu magmā. Pieļauju, ka šis svaigais vīns par 3Ls visdrīzāk nav vispār izturēts.



Uz pudeles norādīts, ka vīnam ir ziedu aromāts un vieglas medus notis. Nu paskatīsimies, ko tie ungāri ir uzmeistarojuši savos magmas pagrabos. Smaržā sajūtu vieglus persikus un skābu ābolu marmelādi. Smarža loti viegla un neizteiksmīga. Garšā sajūtu bumbierus, vieglu liepziedu medu un nedaudz saldo krējumu. Garša viegla, gaisīga un nepārspīlēti salda. Pēcgaršā sajūtu rozīnes, cukurā iemērktu greipfrūtu un citrona miziņu. Pēcgarša diezgan noturīga un viegli rūgtena. Neskatoties uz to, ka vīnam ir 12%, tas ir viegli dzerams un patīkams. Vīns nav pārspīlēti salds un tajā pašā laikā nav ne miņas no skābuma, tikai nedaudz rūgtums pēcgaršā. Šis būs patīkams pārsteigums patērētājiem, kam nepatīk skābums vīnos. Šis vīns ir pietiekami vienkāršs, bet spēj savaldzināt ar savu kvalitāti. Vīns ir garšīgs.


Necerēju, ka šo vīnu atradīšu tik daudzos veikalos, jo tas ir Eirovīna vīns. Veikals, ko parasti neapmeklēju, jo viņi pa lielam tirgo tikai savus vīnus. Vīnu atradu veikalos Maxima, Rimi, Eirovīns un Bez Uzcenojuma.


Maxima - 3.15
Rimi - 2.83
Bez uzcenojuma - 2.39
Eirovīns -2.95

2-3Ls ir laba cena šādam vīnam. Jāatzīst, ka vīnam kvalitāte un izpildījums ir stipri labāks, kā parastajam 3Ls pussaldajam. Tapēc par 2.39Ls šis ir ļoti labs pirkums. Visiem pussaldo, ne skābo vīnu cienītājiem zaļā gaisma.

Garša - laba
Pielietojums - Vakars pie televīzora, kad negribas iespringt par vīna garšas niansēm, bet vienkārši iedzert gardu vīnu un atslābināties.
Cena - laba
Pieejamība - laba

P.S. Nu rekā labi sanāca, lasītājs ieteica gardu vīnu, nekautrējies uzraksti komentāru un varbūt nākamnedēļ novērtēšu vīnu ko tu ieteici.

piektdiena, 2013. gada 20. septembris

Lavel Blanc Red

Iedomājies situāciju kurā tev un trīs kaimiņiem ir katram savs dārzs. Kā jau kārtīgiem dārzkopjiem, jums katram dārzā ir pa grābeklim. Divi no taviem kaimiņiem ik pa laikam uzkāpj uz sava grābekļa un dabon bietē. Trešais kaimiņš par viņiem tik pasmejas un pats uz grābekļa nekad neuzkāpj. Tā nu ir veiksmīgi gadījies, ka arī tu vēl neesi uzkāpis uz sava grābekļa. Liek aizdomāties, kāpēc šie divi kaimiņi turpina kāpt uz grābekļa, varbūt tas nemaz nav tik sāpīgi, kā izskatās. Ja pats uz grābekļa neuzkāpsi, tad nekad neuzzināsi, kā tas ir. Mans grābeklis šodien ir Lavel Blanc, jeb zirdziņvīns, kā to sauc tautā. Esmu dzirdējis gan šausmu stāstus, gan labas atsauksmes un cik noprotu šis vīns ir diezgan populārs noteiktā auditorijā. Tā nu es nolēmu, kā jākāpj vien tam grābeklim virsū.


Lavel Blanc Red

Valsts - Nenosakāma
Alkohols - 11%
Vīnogu šķirne - Nenosakāma
Vīns - Sarkans, pussalds

Vīnu ražo vācu kompānija Vintage Weinkeller, jeb no divām valodām tulkojot, ražas gada vīna pagrabs. Daudz konkrētas informācijas par šo ražotāju nav, bet viņi ļoti uzsver cik labi un kvalitatīvi ir viņu vīni. Smieklīgs citāds no viņu mājaslapas: "Specializējamies brenda vīnu ražošanā, kā Lavel Blanc, bet ražojam arī īstus un oriģinālus vīnus no Francijas, Itālijas, Vācijas un Spānijas." Lai gan viņu mājaslapā norādīts, ka vīni ar BALTO ZIRGU(šie vārdi nez kāpēc bija uzrakstīti ar lieliem burtiem) nāk no Francijas dienvidiem, uz pudeles skaidri un gaiši norādīts, ka pudelē ir maisījums no vīniem no dažādām Eiropas kopienas valstīm. Nesaprotu kāpēc vīnam izvēlēts šāds nosaukums, varēja taču nosaukt par "White Horse", jo neviens no cilvēkiem ar ko esmu par šo brīnumu runājis, neatceras tam nosaukumu, visi to sauc par zirdziņvīnu.


Uz pudeles norādīts, ka vīns esot īpaši aromātisks ar piesātinātu buķeti. Mājaslapā rakstīts, ka vīns ir salds, maigs un svaigs. Kā jau parasti, ja nav ko labu uzrakstīt, saraksta visādus random sevis cildinošus sūdus. Ir pienācis patiesības mirklis, vai bija vērts uzkāpt uz grābekļa, vai tomēr labāk palikt neziņā? Smaržā sajūtu vieglas avenes, baltās plūmes un nedaudz ieskābušu ievārījumu. Smarža maiga un viegli skābena. Garšā sajūtu viegi ierūgušu ķiršu kompotu, lētu alkoholu un iepuvušas zemenes. Garša ir viegli cukurota un skāba. Pēcgaršā sajūtu drebuļus. Pēcgarša ir pretīgi rūgta un skāba. Lai gan smaržai nebija ne vainas, garša un pēcgarša lika justies, kā tīnim ballītē ar mērķi piedzerties, pavemt un dzert tālāk. Šādu vīnu var mierīgi pagatavot mājās, izvelc no pagraba vecu ievārījuma burciņu, ar karoti nosmel pelējumu un pielej šņabi pēc patikas. Nesaprotu kāpēc kāds šo vīnu pērk arī otro reizi, pat ja tev garšo pussaldi vīni, šis brīnums ir vairāk skābs un rūgts, nekā salds. Par to pašu cenu var iegādāties garšīgu sauso vīnu un arī slikti no rīta nebūs. Šoreiz nebaudos teikt, ka šis vīns, ja to tā var saukt, ir ne tikai negaršīgs, bet vienkārši pretīgs.


Kā jau pie mums Latvijā pierasts, vīns kuram šai pasaulē vispār nevajadzētu pastāvēt nopērkams gandrīz jebkurā veikalā. Kamēr būs aitas, būs cirpēji. Paņem iegāz pudelē kaut kādu ļergu, kuras pašizmaksa mērāma santīma desmitdaļās, uzštancē uz pudeles zirgu un ieliec katra otrā veikala plauktā, ideāls mūsdienu biznesa plāns. Vīnu atradu veikalos Rimi, Maxima, Super Netto, Iki un Prisma.


Rimi - 3.15 (akcija 2.45)
Super Netto - 3.09
Prisma - 3.15
Maxima - 3.09
Iki - 3.15

Nespēju noticēt, ka visi veikali par šo vīnu prasa 3Ls. Pat nepagaršojot var redzēt ka šis vīns ir pilnīgs sūds. Nav ne izcelsmes valsts, ne vīnogu šķirnes, ne ražas gads, par ko 3Ls?! Pēc būtības, šādam produktam būtu jāmaksā 1-2Ls. Tā nu sanāk mīlīši, kas atkārtoti iegādājas zirdziņvīnu, jūs samaksājat 3Ls par baltu zirgu uz pudeles un ražotājs, jeb trešais kaimiņš par jums tik pasmejas.

Garša - pretīga
Pielietojums - Baiļu Faktors kur visi dalībnieki būtu vīnziņi
Cena - neatbilstoša
Pieejamība - ļoti laba

P.S. Vīnu sajaukums no Eiropas kopienas valstīm, visdrīzāk nozīmē, ka ražotājs gaida, kad kādam Eiropas vīndarim neizdosies vīns un viņš to pārdos par santīmiem, tā vietā lai izgāztu renstelē.

svētdiena, 2013. gada 15. septembris

Riverstone Falls Sauvignon Blanc

Sen jau gaidīju, kad būs iespēja izdevīgi iegādāties kādu Jaunzēlandes saviņjon blanku. Jaunzēlandes sauvignon blanc ir patiešām īpaši, vai tā ir īpaša augsne vai vienkārši ģeogrāfiskais novietojums, bet nevienā citā pasaules valstī šādu vīnu negatavo. Arī cena nav zema, parasti jārēķinās ar vismaz 5-7Ls. Lai gan šie vīni noteikti ir tā vērti, mēs patērētāji tikai priecāsimies, ja būs iespēja iegādāties pudeli par 3-4Ls. Tā nu sagadījās, ka šodien atverot Prisma mājaslapu, ieraudzīju 30% atlaidi visiem viņu vīniem. Daudz nedomājot, devos pa taisno uz Prisma un ieraudzīju šo te vīnu jau tā draudzīgā cenā 5.05Ls. Noņemot 30%, sanāk 3.54Ls, tieši laikā. Veram šito ņammu vaļā!


Riverstone Falls Sauvignon Blanc

Valsts - Jaunzēlande
Alkohols - 12.5%
Vīnogu šķirne - Sauvignon Blanc
Vīns - Balts, sauss

Sakarā ar ta, ka par ražotāju vai vīna izcelsmi neko neatradu, pastāstīšu nedaudz par Jaunzēlandes slaveno Marlborough reģionu. Neskatoties uz mīklaino izcelsmi, droši saku, ka vīns ir no Jaunzēlandes, to var pateikt jau pēc smaržas. Marlborough atrodas uz Jaunzēlandes dienvidu salas, dienvidu nozīmē tālāk uz dienvidiem un tuvāk Antarktīdai. Vidējā gada temperatūra dienvidu salā ir 10C un sakarā ar Jaunzēlandes šauro desas veida ģeogrāfiju, neviens vīna dārzs nevar atrasties tālāk, kā 130km no okeāna, kas protams klimatu siltāku un patīkamāku nepadara.. Neskatoties uz auksto temperatūru vīndari izvēlas viss smilšainākās un akmeņainākās augsnes, kas liek vīnogulājiem vēl vairāk cīnīties par izdzīvošanu. Vīnogulājā izaug apjomā un daudzumā mazāk, bet daudz piesātinātākas vīnogas. Šo visu skarbo apstākļu rezultāts ir šis burvīgais Rembo sauvignon blanc.


Nepietiek ar to, ka par ražotāju nav info, atkal latviskais tulkojums uzlīmēts pa virsu oriģinālajai anotācijai. Mūsu bāleliņi apgalvo, ka vīns ir bla bla bla, izcilo buķeti veido citrusaugļu un pasiona augļa aromāts. Atvainojos par trīsburtu izmantošanu, bet ja tevi tiešam interesē sevis cildinošās muļķība, kas tur sarakstītas, iekomentē vai aizej uz veikalu un izlasi pats. Smaržā sajūtu cidonijas, upeņu lapas, ērkšķogas un tādus sildošus persikus. Smarža priekš sauvignon blanc, pietiekami augļaina un krēmīga, pavisam nedaudz zaļa. Garšā sajūtu ananāsu, citronu, zaļas ogas un vieglus persikus. Garša piesātināta, nedaudz augļaina un citrusaina. Pēcgaršā sajūtu ērkšķogas, citrona miziņu un greipfrūtu. Pēcgarša noturīga, viegli skābena un izteikti rūgtena, pilnīgi prasās pēc nākamā malka. Vīns ir ļoti garšīgs, super pirkums par 3.54!


Par lielu nožēlu jāsaka, ka šo vīnu atradu tikai 2 veikalos. Esmu drošs, ka esmu redzējis šo vīnu Rimi, cenā aptuveni 7Ls, bet šodien arī tur to neatradu. Starp citu, bildē redzamā pudele bija pēdējā. Vīnu atradu veikalos Prisma un Veikals X.O.

Veikals X.O - 6.24
Prisma - 5.05

Cena 5-7Ls, ir pat ļoti atbilstoša Jaunzēlandes sauvignon blanc. Būtu grēks par šo baudu prasīt mazāk. Varu tikai pateikties Prisma vadībai par šo vienreizējo akciju. Vīns noteikti ir labs pirkums par cenu līdz 6Ls, par 3.50Ls ir nedomājot jāņem.

Garša - ļoti laba
Pielietojums - jebkurš brīdis, kad vēlies palutināt sevi
Cena - apmierinoša
Pieejamība - ļoti slikta

Ekstra P.S. Šodien gāju gar McDonald's un man pagāja garām divi vienaldzīgi, iespējams krievu tautības cilvēki, kam klenderēja pakaļ mazs raudošs, aptuveni 5-7 gadi vecs puisēns. Bērns likās tādā izmisumā, ka man burtiski uzskrēja virsū. Parasti pēc Mc's apmeklējuma sīkie ir pārlaimīgi, kas tad šoreiz, ne tādu mantiņu dabūja Happy Meal?

pirmdiena, 2013. gada 9. septembris

Trapiche Chardonnay

Ejot gar Maximas rotaļu laukumu, iespējams krievu tautības sieviete ar raudošu zīdaini rokās, savam bērnam uzkliedza, tulkojumā no krievu valodas: "Aizver muti mauka!". Ārzemniekam šāda degradācija varētu šķist eksotiska un varbūt pat interesanta, mums tā ir ikdiena. Pilsētas ielas, veikali, skolas un rotaļu laukumi diemžēl pilni ar šādiem deģenerātiem. Lai gan rakstu tikai latviešu valodā, cenšos palikt neitrāls, bet šāda aina patiešām liek aizdomāties. Pietiks par mērkaķiem cilvēku drēbēs, laiks iedzert vīnu.

Trapiche Chardonnay

Valsts - Argentīna
Alkohols - 13%
Vīnogu šķirne - Chardonnay
Vīns - Balts, sauss

Vīna namu 1883. gadā dibinājis Argentīnas politiķis ar interesantu vārdu Tīvurfio. Pēdējo 130 gadu laikā vīna nams mainījis īpašniekus un nosaukumus. Varbūt tieši tāpēc vīna namam nav sakarīgas mājaslapas, kā arī izdzēstas facebook un citu portālu lapas par Trapiche. Nams divas reizes nosaukts par gada labāko Argentīnas vīna ražotāju. Šobrīd Trapiche esot lielākais Argentīnas vīna ražotājs.

Kā jau bildēs redzat šoreiz nevērtēju vīnu mājās. Arī rakstu nedaudz retāk, kā parasti. Diemžēl paliek arvien mazāk laika šim hobijam, bet nebaidieties, nekur nepazudīšu. Arī ražotāja piezīmes nepierakstīju, nāksies iztikt ar manu vērtējumu. Smarža piesātināta un agresīva. Smaržā sajutu vieglus persikus un izteiktus citronus. Garša viegli krēmīga un svaiga. Garšā sajutu citronu, ananāsu un nedaudz saldo krējumu. Pēcgarša noturīga un nedaudz rūgtena. Pēcgaršā sajutu upenes, greipfrūtu, laimu un cidonijas. Vīns ir garšīgs.

Biju nedaudz sarūgtināts par to, ka neatradu vīnu Rimi un Prismā. Šo pudeli biju ievērojis jau iepriekš, likās ka vīns ir labāk izplatīts. Maxima bija trīs dažādu gadu pudeles, es vērtēju 2011. ražas gadu vīnu. Vīnu atradu veikalos Iki, Maxima un Spirits and wine.



Spirits and Wine - 3.35
Iki - 4.65
Maxima- 3.35 (akcija)

Cena no 3-5 lati ir pieņemama. Pilnu cenu, piemēram Iki(4.65), es gan nemaksātu, jo vīns ir garšīgs, bet nav nekas īpašs. Akcijas laikā labs pirkums.

Garša -  laba
Pielietojums - ikdienā
Cena - pieņemama
Pieejamība - slikta