svētdiena, 2013. gada 2. jūnijs

Vina Maipo Carmenere Cabernet Sauvignon

Sveiciens visiem vēlēšanu dienā! Tieši šādas dienas atgādina mums, ka dzīvojam demokrātiskā, brīvā valstī, kurā mums ir tiesības vēlēt sev tīkamos deputātus, jauki. Tas noteikti jānosvin ar kādu, cerams garšīgu, vīnu. Ārā karsts un auksts baltvīns būtu piemērotāks, bet sen nav bijis sarkanais, līdz ar to, šajā īpašajā dienā, izvēlos Čīles sarkano.

 
Vina Maipo Carmenere Cabernet Sauvignon

Valsts - Čīle
Alkohols - 12.5%
Vīnogu šķirne - Carmenere un Cabernet Sauvignon
Vīns - Sarkans, sauss

Vina Maipo vīna nams dibināts 1948. gadā Maipo ielējā. Sakarā ar to ka vīna pieprasījums pēc 2. pasaules kara dramatiski pieauga, jaunajā pasaulē, šādi vīna nami dibinājās, kā sēnes pēc lietus. Vina Maipo, šo 65 gadu laikā izaudzis par lielu uzņēmumu, kas eksportē vīnu uz 70 pasaules valstīm. Viņiem pat pieder Quinta de Maipo vīna dārzs, kas atrodas Maipo ielejas visprežtižākajā teritorijā, zināmā kā Alto Maipo. Ņemot vērā to ka vīna nams eksportē vīnu uz 70 valstīm, šaubos, ka visi vīni ir tieši no Quinta de Maipo, bet laba jau daudz nevajag. Domaju, ka vīnam par 3-5Ls pietiktu ar kādiem 10% no super vīna dārza lai tas būtu ļoti labs. Starp citu, Maipo ieleja kā tāda ir viena no Čīles prežtižākajām ielejām. Ir tāds nostāsts, ka reizi gadā Maipo pilsētiņas iedzīvotāji savācas pie Maipo baznīcas un aizlūdz par savu zemi un ražu, kopš tas tiekot darīts ar vīna dārziem nekas slikts nereizi neesot noticis. Jāsaka gan, ka vietējie nav bijuši izdomas bagāti, viņiem ir Maipo ieleja, Maipo upe, Maipo pilsēta, Maipo baznīca, Alta Maipo teritorija, Quinta de Maipo vīna dārzs, Vina Maipo vīna nams, Maipo province, Maipo vulkāns un vēl sazin cik vēl Maipo vietvārdu. Nav kā pie mums, pasaki Daugavpils un viss skaidrs, čīlietis pasaka Maipo un tu stāvi un domā ko viņš ar to domāja, upi, vīnu vai pilsētu.





Latviskais tulkojums garšas nianses neatklāj, ir 3 varianti. 1.Visi taču saprot angliski. 2.Visi taču saprot, kā garšo Carmenere kopā ar Cabernet Sauvignon. 3.Anonīmais tā pat uzrakstīs, ko tur daudz iespringt un iztulkot dažus teikumus. Angliskā anotācija saka priekšā, ka vīnam piemīt sarkano augļu aromāts, smalkas pikantas notis(labs savienojums), vīns ir elegants, labi strukturēts ar ilgu pēcgaršu. Nu skaidrs, jāmeklē "sarkanie" augļi. Aromātā sajūtu melnos piparus ar kārtīgu augļu miksli. Grūti izšķirt kaut ko konkrētu, varbūt nedaudz granātābols un čut čut upenes. Garša vienkārši super, upenes apvij tāds maigs augsļains(iedomājies Riesling) plīvurs, ļoti maigi tanīni, arī pipari vairs nemaisās starp augļiem. Pēcgarša salīdzinoši ilga un patīkama, patstāvīgi atgādina par gardo vīnu ko pirms mirkļa baudīju.

Šī neuzkrītošā pudele ir nopērkama gandrīs kartrā veikalā, izplatītājs ir sava pienākuma augstumos. Ne konkrēti šis, bet atsevišķi Vina Maipo vīni bija pat Super Netto, kur es katru reizi iegriežos, bet tur parasti nav tas ko meklēju. Konkrētais vīns bija visos lielveikalos ko apmeklēju, kas bija pirmās reizes pārsteigums. Vīnu atradu Maxima, Rimi, Iki, Prizma un Spirits and Wine.


Maxima - 3.95
Iki - 3.96
Prisma - 4.16
Rimi - 3.96
Spirits and Wine - 2.98

Cena veikalā 4Ls, outletā 3Ls, vīns noteikti ir tā vērts. Ņemot vērā vīna plašo pieejamību, nekonkrēto nosaukumu un zemo cenu, rēķinājos ar lētu sarkanvīnu, kas varētu izcelties tikai ar slikto. Tā vietā, saņēmu patiesu baudu un kārtīgu garšas karuseli dzerot šo vīnu.

Garša - Ļoti laba
Pielietojums - ikdienā, jubilejās, pasākumos
Cena - pieņemama
Pieejamība - Ļoti laba

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru