svētdiena, 2013. gada 9. jūnijs

KWV Chenin Blanc

Parasti vairākas dienas pirms raksta domāju kuru vīnu recenzēt nākošo. Dažreiz ir tik grūti izšķirties, ka izvēli izdaru veikalā uz vietas. Grūti izvēlēties ir tādēļ, ka gribu jūs iepazīstināt ar pēc iespējas dažādākiem vīniem un vīnu ir tik daudz, bet es tikai viens. Šoreiz Rimi man ļoti atviegloja šo grūto lēmumu. Biju iegājis pēc piena un, kā jau parasti uzmetu aci vīnu plauktam, skatos akcija potenciāli garšīgam vīnam, ņemu ciet un lieta darīta. Paskatīsimies, pie kā šāds spontāns lēmums mani būs novedis.



KWV Chenin Blanc

Valsts - Dienvidāfrikas Republika (DĀR)
Alkohols - 13%
Vīnogu šķirne - Chenin Blanc
Vīns - Balts, sauss

KWV, pilns nosaukums "Koöperatieve Wijnbouwers Vereniging van Zuid-Afrika Bpkt" ir lielākais DĀR vīna ražotājs. Pilnais nosaukums tulkojumā no dāņu valodas ir vīndaru sabiedrības kooperatīvs, izklausās pēc vīna kolhoza. KWV dibināts 1918. gadā ar DĀR valdības atbaltu. Tikai 2002. gadā KWV pārtapa par KWV Ltd., jeb privātu uzņēmumu. KWV ietekme reģiona, gan saglabājusies un turpina pieaugt, notiek citu brendu pārpirkšana, KWV Ltd. maina īpašniekus, notiek kārtīga cīņa par DĀR vīna industriju. Jācer tik, ka visa šī padarīšana neietekmē vīna kvalitāti. Mums vienalga vai KWV pieder valstij, vai kādam privātam uzņēmējam, vai KWV būs vai nebūs vīna monopols DĀR, mums interesē garšīgs vīns! Galvenais lai nav kā ar skumjo J.P Chenet, kas ir vispārdotākais franču vīns pasaulē, bet reāli garšo pēc sūda.





Ielejot pirmo glāzi uzreiz pamanīju, ka vīns uz īsu brīdi izskatās balts un necaurspīdīgs, kas arī daļēji noķerts bildē. Šī interesantā parādība ir nekas cits, kā daudz mazi burbulīši CO2, jeb ogļskābā gāze, kas sastopama gāzētajos dzērienos un šampanietī. Vīna rūgšanas procesā, rauga sēnīte pārstrādā vīnogu sulas cukuru alkoholā un kā blakus produktu izdala CO2. Līdzīgi, kā mēs izdalam gāzes, kad pārstrādājam pupiņas mēslojumā. Nelielos apjomos CO2 paliekas neietekmē vīna garšu, bet ja atverot pudeli dzirdat ko līdzīgu, kā atverot tikko nopirktu coca-cola, vīns ir brāķēts, nesiet atpakaļ uz veikalu. Latviskais tulkojums norāda, ka vīnam ir tropisko augļu un citrusaugļu aromāts un ilga maiga pēcgarša. Jau sāku pierast pie šīs nekonkrētības, jo acīmredzot Latvijas vīnu izplatītāji vai nu nespēj, vai vienkārši negrib izsmeļoši aprakstīt savus vīnus. Ražotājs saka, ka vīns ir svaigs, augļains ar tropisko augļu un ābolu garšas notīm. Jāskatās ko teiks anonīmais. Smaržā jūtu izteiktus persikus kombinācijā kaut ko skābu, varbūt tie ir zaļi āboli, varbūt kādas negatavas ogas, grūti pateikt. Garša tāda krēmīga un augļaina, jūtu vieglus persikus un saldus citronus(iedomājies citrona šķēli ar cukuru). Pēcgaršā cidonijas! Nopietni, ja smaržā un garšā vēl grūti izšķirties starp skābajām un saldajām notīm, tad pēgaršā, kā ar pliķi pa seju, cidonijas, super! Garša ļoti laba, domāju, ka chenin blanc cienītāji būs sajūsmā par 2012. gada KWV.




Prizmā uzgāju vecā paraiga pudeles, ko arī redzat bildē. Atgādinu ka raksts ir par 2012. gada vīnu. Protams nepagaršojot nevar pateikt, bet domāju ka šie 2010. gada chenin blanc jau savu ir nokalpojuši, un diezvai ir vērts iegādāties attēlā redzamās pudeles. Laba ziņa ir tā, ka aiz šiem vectēviem slēpjas jaunās KWV pudeles, ta kā, droši izķeksējam kaut ko labu no aizmugures. Tā pat kā pienu Maximā jūs nekat neņemat no priekšas, jo priekšā vienmēr izlikts vecākais produkts, bet cena tā pati. Vīns sastopams daudzos veikalos, super netto, gan atkal izpaliek. Vīnu atradu veikalos Rimi, Maxima, Prizma, Bez uzcenojuma un Spirits and Wine.




Maxima - 3.66
Prisma - 3.79
Rimi - 3.89 (akcija 2.89)
Bez uzcenojuma - 4.99 (akcija 3.09)
Spirits and Wine - 3.60

Cena vidēni no 3-4Ls, ir ļoti pieņemama, jo vīns ir tiešām garšīgs. Rēcīgi, ka standarta cena veikalā "Bez uzcenojuma" norādīta 4.99, kaut gan nevienā no pārējiem veikaliem vīns nemaksā dārgāk par 4Ls. Droši pērciet šo vīnu jebkurā cenā līdz 4Ls un vislabāk ar 2012. ražas gadu.

Garša - Ļoti laba
Pielietojums - ikdienā, jubilejās, pasākumos
Cena - pieņemama
Pieejamība - laba

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru