svētdiena, 2013. gada 30. jūnijs

Tall Horse Chardonnay

Ko darīt ja tirgonis, šajā gadījumā veikals "Bez Uzcenojuma", tev attālināti norāda vienu cenu, bet ierodoties pakaļ kārotajam produktam cena pavisam cita? Interneta katalogā noskatīju vīnu, cena norādīta 2.99, apstaigāju konkurentus, visbeidzot ierodoties pēc vīna man šoks, vīnam uzlikta "akcija" 3.49! Nu cūcība, nav jau runa par 50 santīmiem, bet par pircēju čakarēšanu! Pirmo reizi redzu "akciju" kuras laikā vīns maksā dārgāk kā parasti. Atbildod uz sākotnējo jautājumu, atliek tikai cerēt ka vīns vismaz garšīgs.

Tall Horse Chardonnay

Valsts - Dienvidāfrikas Republika (DĀR)
Alkohols - 13.5%
Vīnogu šķirne - Chardonnay
Vīns - Balts, sauss

Ražotājs GDB Ltd. liela DĀR vīnu korporācija, pārstāv daudzus vīna brendus, Latvijā pazīstamākie drošvien būs Douglas Green un Ribshack. Par konkrētā brenda vēsturi gan nekas daudz nav rakstīts. Kapēc garais zirgs nevis žirafe? Varbūt žirafe neskan pietiekami oriģināli, kaut gan mums latviešiem ir savs "daiļliteratūras" izdevums ar tādu nosaukumu. Tall Horse radies 1824. gadā, kad Ēģiptes sultāns uzdāvināja žirafi Francijas karalim. Eiropieši nekad nebija tādu redzējuši un iesauca par garo zirgu. Tam gan nekāda sakara ar šo vīnu protams nav, bet vismaz kaut kāda doma aiz nosaukuma, Eiropieši arī šādu vīnu  neesot redzējuši. Nu tad paskatīsimies, tas ir, pagaršosim.





Latviskā anotācija diezgan līdzīga oriģinālajai, kas ir labi. Esot svaigs vīns ar tropisko un citrus augļu aromātiem un piesātinātu, pacilājošu garšu. Svaigs un piesātināts, takā dezodorants mutē? Smaržā sajūtu konservētus persikus un citrona miziņu. Ļoti labs aromāts, vīnu vajag kādas 20 minūtes pavēdināt iztabas temperatūrā lai atvērtos aromāts. Nepārproti, arī šo baltvīnu vajag atdzesēt, es tikai precizēju, ka tikko izņemts no ledusskapja šis vīns tik labi vēl nesmaržo. Garšā sajūtu tos pašus konservētos persikus un labi nogatavojušos saldskābrūgtenus(jauns vārds) citronus. Pēcgaršā citroni pārvēršas greipfrūtā un marmelādē. Kad tikko atvēru vīnu, likās ka esmu iegrābies, bet ļaujot tam paelpot vīns kļūst patiesti garšīgs. Varbūt pie vainas 2010.gads, vīns jau ir savā pēdējā lietošanas gadā, bet sabojājies vēl nav, krāsa arī ir laba. Pieļauju, ka vīns jāizdzer šogad, tapēc neatliec un izbaudi šo burvīgo konservētu persiku buķeti ar marmelādēm kamēr vēl var!



Bildē redzama super akcija, kurā jums ir iespēja iegādāties vīnu dārgāk, kā parasti. Nepalaid garām, tāda akcija negadās bieži! Garā zirga vīni sastopami gandrīz visos veikalos, bet ne visi veidi. Piemēram Super Netto bija tikai sarkanie un Rimi nebija chardonnay. Vīnu atradu veikalos Prizma, Iki, Maxima, Bez Uzcenojuma un Spirits and Wine.

Maxima - 4.29
Prisma - 3.29 (akcija)
Iki - 4.39
Bez uzcenojuma - 2.99 (akcija 3.49)!!!
Spirits and Wine - 3.68

Rekā, Prizmā šis vīns lētāks, kā veikalā kuram neesot uzcenojums. Vēlreiz atgādinu, ka neesmu tik dusmīgs par to, ka nācās samaksāt 50 sant. vairāk, bet par to ka tiku piečakarēts. Ja man pieņemsim būtu bēdīgi ar naudām un vakarā būtu vajadzīgs vīns, es būtu sakasījis 3Ls un neko nebūtu dabūjis, jo cena pēksņi mainījusies. Tā nevar darīt, ļoti nesmuki! Vīns tiešām garšīgs tapēc cena 3-5Ls atbilst ļoti labi.

Garša - Ļoti laba (20 minūtes jāpavēdija)
Pielietojums - Vīna vakars ar draugiem un/vai mīļoto
Cena - pieņemama
Pieejamība - laba

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru