svētdiena, 2013. gada 26. maijs

Johann Brunner Riesling Rheinhessen

Pēc pagājušās neveiksmes sapratu, ka šonedēļ jāņem kaut kas ar riesling vīnogu šķirni, jo šeit kļūdīties grūti. Nesaku, ka visi rīslingi ir garšīgi un dzerami, bet to, ka veikalu plauktos ir salīdzinoši maz patiešām sliktu rīslingu.



Johann Brunner Riesling Rheinhessen


Valsts - Vācija
Alkohols - 11%
Vīnogu šķirne - Riesling
Vīns - Balts, pussauss

Diemžēl neko daudz par ražotāju un vīna izcelsmi atrast nevar. Vīnu ražo vācu kompānija Export Union. Viss ko viņi par saviem produktiem atklāj mājaslapā ir "Vīni tetrapakās ir pieejami 3, 5 un 10 litru iepakojumos, mēs tiešām pakojam vīnus daudzām kompanijām visā pasaulē". Par nevienu konkrētu vīnu nekādas informācijas nav vispār. Nu neko, nāksies tikt pašam galā. Spriežot pēc uzraksta uz pudeles, vīns nāk no Rheinhessen reģiona, kas ir lielākais vīna reģions Vācijā.


Vācieši diemžēl nav tik pretīmnākoši kā pārējā pasaule un uz pudeles informācija tikai vācu valodā. Ar katru mirkli šis vīns paliek ar vien noslēpumaināks. Anotācija dzimtajā valodā saka priekšā ka vīnam piemīt augļu aromāts un sulīga, svaiga garša. Vēl vispārīgāk jau nevarēja uzrakstīt, viss jādara man pašam. Aromāts ļoti viegls un augļains, nekādus konkrētus augļus nesajūtu. Garšā var sajust saldus bumbierus un  kripatiņu saldā krējuma. Pēcgaršā zaļi bumbierāboli. Kā jau rīslingam labi sabalcēts skābums un saldums. Vīns ir izteikti viegls, gan grādos, gan garšā, ideāli piemērots baudīšanai karstā vasaras vakarā kopā ar mīļoto. Neskatoties uz ēnaino ražotāju, esmu apmierināts ar šo vīnu, garša ir laba un pielietojums sezonai atbilstošs.





Man sāk nepatikt cilvēks kurš atbildīgs par vīniem Rimi lielveikalā. Rimi pavadu visvairāk laika, jo vīnu izkārtojums ir nesaprotami sarežģīts. Vīni ir it kā sadalīti pa valstīm, tajā pašā laikā ir plaukts kur stāv tikai baltvīni, pie "augļu vīni" stāv rozā vīni un starp "Francija" vīniem stāv rieslingi no visām valstīm, baigais juceklis. Pastāv iespēja, ka šis vīns Rimi ir, bet es to vienkārši neatradu. Atradu vīnu veikalos Maxima, Iki, Veikals X.O un Spirits and Wine.





Maxima - 3.99
Iki - 3.95
Spirits and Wine - 3.09 (akcija 2.69)
Veikals X.O - 3.99

Cena 3-4 Ls ļoti atbilst garšai un kvalitātei. Man nebija žēl samaksāt 4 latus, jo netrāpijos uz akciju. Ja šim vīnam ir akcija vai tu esi iemaldījies Spirits and Wine, tad vispār nav ko domāt, jāķer ciet.


Garša - Laba
Pielietojums - ikdienā, jubilejās, pasākumos, vakaram ar mīļoto meiteni
Cena - pieņemama
Pieejamība - laba

P.S. Tulkojums no Igauņu mājaslapas par alkohola kaitīgumu: "Uzmanību! Tas ir spirts. Alkohols var kaitēt jūsu veselībai.".

sestdiena, 2013. gada 18. maijs

J.P. Chenet Colombard Chardonnay

Dzīvē vienmēr pienāk mirklis, kad veiksme beidz mūs lutināt. Pienāk tā neizbēgamā reize, kad iekāpjam sūdā kuram pirms tam 100 reizes esam pagājuši garām. Bet ko mēs darām šajā gadījumā? Noslaukam kurpi zālītē un ejam tālāk! Sen jau esmu ievērojis J.P. Chenet līko pudeles kakliņu, vienmēr ir gribējies izgaršot kas tad slēpjas aiz pudeles savdabīga dizaina.






J.P. Chenet Colombard Chardonnay


Valsts - Francija
Alkohols -11.5%
Vīnogu šķirne - Colombard un Chardonnay
Vīns - Balts, pussauss

1984. gadā francis vārdā Žozefs izveidoja šo te līko pudeli līdz ar to arī radās J.P. Chenet. Kā viņi paši saka J.P. Chenet esot pasaules vispārdotākais franču vīns. Vīns ko garšoju esot pat ieguvis zelta medaļu pie "Gilbert & Gaillard". Tagad visi iegaumējam, ka šiem Gilbert & Gaillard pelikāniem uzticēties nevar! Izskatās, ka kompānija milzu naudu iegulda mārketingā un produkta izplatībā, netik daudz kā garšā un kvalitātē. Ja runā par biznesu, tas protams ir pareizs gājiens, vienīgais mūs patērētājus neinteresē kādas lielas kompānijas biznesa plāni, mūs interesē garšīgs vīns par saprātīgu cenu.





Latviskās anotācijas nav, jo uz pedeles jau rakstīts, gan latviski, gan lietuviski. Vismaz šoreiz ražotāja komentāri nav zuduši tulkojumā. Vīnam esot viegla garša ar bumbieru, persiku un balto puķu aromātu. Aromātā sajūtu diezgan izteiktus citronus, kas liek noprast ka vīns būs ar paaugstinātu skābuma pakāpi. Steidzos nobaudīt skābulīti un nekā, garša nemaz nav citrusaina, kā par to liek noprast aromāts. Garšā viegli bumbieri kurus apspiež jiftīga lēta alkohola un darvas piegarša. Pēcgaršā jūtams tikai lēts nekvalatīvs vīns kombinācijā ar pelntrauka saturu. Pēc pirmā malka saviebos, izbāzu mēli un izdvesu kaut ko līdzīgu "vleh". Vienkārši nebaudāms vīns ko es vienu brīdi pat domāju atdot piemājas bomžiem. Bet man ir savi paņēmieni, sajaukšu ar ūdeni un iemetīšu citrona šķēli, varēs izdzert, 3 lati kā nekā.


Vīnu sastapu gandrīt katrā veikalā kurā iegriezos. Tā noteikti ir ražotāja taktika, uztaisīt pudeli, kas izceļas no pārējām un ielikt to gandrīz katra veikala plauktā visā pasaulē. Pietiek lai katrs vīnu lietātājs kaut vienreiz uzkāpj uz grābekļa un rezultāts gatavs, pārdotākais franču vīns pasaulē! Vīnu atradu veikalos Maxima, Rimi, Iki, Prizma un Bez uzcenojuma. Labi ka nevērtēju vīnus ar punktu sistēmu, jo šis drauzmīgais vīns nopelnītu vidēju rezultūtu izplatības dēļ vien. Izplatība ļoti laba, kā jau saprati.





Maxima - 3.79
Rimi - 3.99
Iki - 3.99
Prizma - 2.89 (akcija)
Bez uzcenojuma - 2.99

Cena svārstās no 3-4 lati, ko tu maksā par smuko pudeli un mārketinga speciālistu algām. Šo vīnu varētu pildīt 1L tetrapakās un tirgot par 50 santīmiem un tad vēl būtu jāpadomā vai ir vērts to iegādāties. Cena absolūti neatbilst dzēriena kvalitātei. Man tagad reāli žēl tos 3 latus ko iztērēju par šo mēslu, bet reiz esmu apņēmies nest šo upuri, ceru ka tu mācīsies no manām kļūdām.


Garša - atbaidoša
Pielietojums - mērcē
Cena - neatbilstosi dārga
Pieejamība - ļoti laba


P.S. No pudeles lietuviskā tulkojuma uzzināju ka Francija lietuviski ir Prancūzina, rēcīgi!



trešdiena, 2013. gada 15. maijs

Woodhaven Chardonnay

Arā pavasaris, silti vakari, drīz jau vasara būs klāt. Īstais laiks baltvīnu baudīšanai. Jāsaka gan, ja vīns ir negaršīgs vai pārlieku dārgs, nekāda bauda gan nesanāk, mēs gribam garšīgus un lētus vīnus!


 

Woodhaven Chardonnay

Valsts - ASV, Californija
Alkohols -13%
Vīnogu šķirne - Chardonnay
Vīns - Balts, sauss

Indelicato ģimenes uzņēmums ražo vīnus kopš 1924. gada. Viss sākās kad kāds itālis vārdā Gasparé Indelicato emigrēja uz Kaliforniju un uzsāka darīt to, kas viņam padodas vislabāk, audzēt vīnogulājus vīna ražošanai. Pārdzīvoja sauso likumu, pārdzīvoja karu un tagad DFV(viņu kompanijas nosaukums) ir izaugudzis par lielu kompāniju, viņu vīni pieejami visā pasaulē. Jāsaka, ka itāļiem gan ir ģimenes vērtības, ja pēc 80 gadiem, uzņēmumu vēl joprojām vada tā pati ģimene. Ja kāds zina, kas tas par putnu uz pudeles noteikti pierakstiet komentāru, nevarēju atrast.






Latviskajā anotācijā rakstīts, ka vīna buķete bagāta ar citronu un tropisko augļu aromātiem. Labi ka uz sulas pakas ir rakstīts vai tā ir apelsīnu vai banānu sula, jo katrs tropiskais auglis it kā garšo savādāk. Uz pudeles raktīts, ka vīns ir svaigs ar persiku, bumbieru, citronu, ābolu, ananasu un vaniļas aromātu. Riktīgs puņšs sanak. Jasaka, ka tā arī ir, vīnam ir tik piesātināta un daudzpusīga garša, ka katrs ar savu unikālo garšas izpratni var atpazīt kādu no augstākminētajiem augļiem. Es noteikti sajūtu citronus, persikus un vaniļu no ozola. Tas liek noprast ka vīns ticis izturēts ozolā vai tam pievienoti ozola čipši. Tas tāds jauns paņēmiens, vīndaris netērē milzu naudu par ozolkoka mucu, bet vienkārši ieber vīnā mazus speciāli izgatavotus ozolkoka gabaliņus, kas dod to pašu efektu ko muca, tikai sanak lētāk un ātrāk. Vīns ir ļoti garšīgs!





Gribu lai saproti, ka neapmeklēju katru Latvijas vīna bodīti, tikai lielveikalus un veikaliņus, kas gadās pa ceļam. Tāpēc, ja gadījumā esmu palaidis garām kādu veikalu kurā nopērkams vīns par kuru rakstu, droši iekomentē. Atradu šo vīnu veikalos Maxima, Iki, Veikals X.O un Spirits and Wine. Biju arī Rimi un Prizma, bet viņiem abiem bija tikais sarkanie Woodhaven. Prizmā vispār bija tikai daži vīni no Kalifornijas un tos bija grūti atrast.





Maxima - 4.55 (akcija - 3.39)
Iki - 4.75 (akcija - 3.99)
Veikals X.O - 4.99
Spirits and Wine - 3.99

Esmu priecīgs redzēt, ka gan Maxima, gan Iki veikalos, kur šobrīd ir akcija, vīni ir papirkti. Tas nozīmē, ka pircēji jau tagad dzer garšīgu vīnu. Ceru ar savu rakstu sēriju panākt to lai pircēji dzer tikai un vienīgi garšīgus vīnus! Kā jau rakstīju iepriekš vīns ir ļoti garšīgs, tapēc arī 5 lati ir pieņemama cena. Skatos ka vidēji veikalos šis vīns maksā no 4.5-5 lati, tas arī labi atspoguļo vīna garšu un kvalitāti. Ja šim vīnam ir jebkāda veida atlaide, tas vienkārši jāķer kamēr tas vēl ir plauktā.

Lūdzu nedomā, ka tagad reklamēju kaut kādus izredzētos vīnus, vienkārši pirmie divi vīni izrādījās tiešam garšīgi. Gan jau es uzraušos arī uz kādiem mēsliem, kas Latvijas vīnu plauktos netrūkst.

Garša - Ļoti laba
Pielietojums - ikdienā, jubilejās, pasākumos, īpaša dzīves mirklī
Cena - no pieņemamas līdz dārgai
Pieejamība - laba, jocīgi, ka rimi un iki bija tikai sarkanie

P.S. Teicu, ka rakstīšu vienreiz nedēļā, bet esmu taču vīnuholiķis, šonedēļ būs vēlviens raksts!

svētdiena, 2013. gada 12. maijs

Isla Negra Cabernet Sauvignon Merlot

Jūties apmulsis plašajā vīnu klāstā? Neesi pārliecināts, ka izvēlētais vīns būs gana labs vakaram vai svētkiem? Neko nesaproti no vīniem, bet jānopērk vīns romantiskam vakaram ar mīļoto? Negribi pārmaksāt par vīnu? Atrisināšu visas šīs aktualās problēmas, ja sekosi manam blogam. Reizi nedēļā nopirkšu vienu vīnu un pateikšu tev priekšā cik labs vai slikts tas ir. Mana aizraušanās ir vīns nevis rakstīšana, tapēc beidzam ievadu un ķēramies klāt pirmajam vīnam!




Isla Negra Cabernet Sauvignon Merlot

Valsts - Čīle
Alkohols - 12.5%
Vīnogu šķirne - Cabernet Sauvignon un Merlot
Vīns - Sarkans, sauss

Lai nesanāk vienkārši plika dzeršana, pastāstīšu nedaudz par vīndari. Vīna darītava atklāta 1995.gadā, ciematiņā ar tādu pašu  nosaukumu Isla Negra, kas spāņu valodā nozīmē "melnā sala". Ciematiņš gan neatrodas uz salas, bet gan pie okeāna, un kā rakstīts uz pudeles, tajā dzīvojot daudzi mākslinieki un rakstnieki. Iespejams tieši bohēmisko mākslinieku deļ radusies vajadzība izveidot vīna darītavu. Pašas vīnogas gan nāk no centrālās ielejas, tai skaitā no Maipo un citiem zināmiem reģioniem. Līdz ar to ciematiņa iespējamā burvība un okeāna tuvums ir maznozīmīgs. Pēc svītru koda un uzraksta uz pudeles var spriest, ka vīns pudelēs pildīts Čīlē, kas ir patīkams pārsteigums priekš tik lēta vīna.


Latviskā anotācija ir diezgan sviestaina un neprecīza. Ražotājs raksta ka vīns ir biezs un augļains ar tumšās šokolādes pieskaņu. Šim apgalvojumam daļēji piekrītu. Vīns ir vidēji biezs, par biezu vīnu es saucu tādu kuru dzerot rodas sajūta ka dzeru ļoti garšīgus dubļus un pēc pēdējā malka glāze paliek nogulsnes. Man ļoti patīk vīna sabalancētais skābums, ne velti tieši šīs divas vīnogu škirnes ļoti bieži jauc, gan jaunās pasaules, gan Bordo vīnos. Ja stipri pie tā piedomā, tiešām var sajust vieglas plūmju un tumšās šokolādes nianses, šokolādi galvenokārt dēļ patīkamā rūgtuma pēcgaršā. Salīdzinoši vāji tanīni, kas ir labi, jo vīnu var baudīt bez speciāliem ēdieniem vai piedevām. Tanīni vīnā ir tie, kas kož vaigos un padara vīnu asu. Pa lielam, vīns ir diezgan garšīgs. Šim vīnam redzu ļoti plašu mērķauditoriju, jo tas ir lēts un garša apmierinās jebkuru kurš vairs nedzer saldo kagoru.







Tas var būt kaut vai garšīgākais vīns pasaulē, bet ja jābrauc tam pakaļ uz Daugavpili, tas vairs nekam neder. Tieši tāpēc ir svarīga ne tikai vīna garša un cena, bet arī pieejamība. Šo vīnu atradu vaikalos Iki, Prizma, Veikals X.O un Bez Uzcenojuma. Ļoti žēl ka šis vīns neatradās populārajos Rimi un Maxima veikalos. Kas zin varbūt šie sarosīsies un iekļaus sortimentā pēc mana raksta.






Iki - 3.76
Prizma - 3.49
Veikals X.O - 3.72
 Bez Uzcenojuma - 2.99 (akcija - 2.39)

Cena svārstās no 3-4 lati, kas mūsdienu tirgū drošvien skaitās normāli. Šo vīnu ir vērts iegādāties par jebkuru cenu līdz 5Ls. Maksāt vairāk par 5Ls būtu muļķīgi, ņemot vērā to, ka akcijas laikā vīnam ir smieklīgi zema cena. Ļoti laba cenas un vērtības atiecība.

Ar patiesu baudu iztukšoju pudeli. Ja ieraugi šo vīnu plauktā, zini ka droši var pirk, nekļūdisies!

Garša - laba
Pielietojums - ikdienā, jubilejās, pasākumos
Cena - no smieklīgi zemas līdz pieņemamai
Pieejamība -  vidēja (ļoti iegriež tas, ka nav ne Maxima ne Rimi)

P.S. Lūdzu atvaino par gramatikas kļūdām, neesmu rakstnieks, esmu anonīmais vīnuholiķis!