pirmdiena, 2013. gada 21. oktobris

Zonin Primitivo Salento

Šodien tāda auksta un drūma svētdiena, gribas sevi sasildīt un palutināt. Nemaz necerot ieraudzīt ko jaunu, blandījos pa veikalu Bez uzcenojuma. Man par pārsteigumu pamanīju dažus vīnus no populārā itāļu ražotāja Zonin, veikala interneta katalogā šie vīni neuzrādās. Parastos veikalos Zonin vīnu cena var būt līdz pat 6Ls, kas ir stipri sālīti, bet šeit man bija iespēja iegādāties šo vīnu par pieņemamu cenu 3,99Ls.


Zonin Primitivo Salento

Valsts - Itālija
Alkohols - 13%
Vīnogu šķirne - Zinfandel(Itālijā sauc par Primitivo)
Vīns - Sarkans, sauss


Kārtēja veiksmīgā itāļu vīndaru ģimene. Zonin ģimene nodarbojusies ar vīna darināšanu kopš 1821. gada. Vīna nams Casa Vinicola Zonin, gan radīts 100 gadus vēlāk 1921.gadā. Interesanti, ka viņiem vajadzēja 100 gadus lai saprastu, ka vajadzētu takā nodibināt vīna namu. 1970. gadā Zonin sāka pārpirkt vīna muižas visā Itālijā, tagad viņiem pieder deviņas muižas Itālijā un viena ASV. Pozitīvi, ka Zonin nepērk vīnogas, bet nopērk visu muižu tādējādi viņi paši var audzēt savus vīnus. Konkrētais vīns nāk no Itālijas "Papēža" Puglia, Salento, kur atrodas Zonin piederošā vīna muiža Masseria Altemura.


Itāļi pretīmnākoši angliski uzrakstījuši, ka vīnam ir nogatavojušos sarkano augļu aromāts un augļaina garša. Bāleliņi vēl itāļus papildina ar plūmju un saldenu garšvielu aromātu. No pirksta cerams, ka šis papildinājums nav izzīsts un varbūt letiņi savus vīnus pat pagaršo pirms tirgo. Ja vien zirdziņvīna izplatītāji, vai ražotāji paši pagaršotu tās šausmas, ko viņi mums cenšas pārdot. Smaržā sajūtu mitru zemi, sarkanos piparus un vieglu saldu marmelādi. Smarža viegla, rūgtena ar labi sabalansētu skābumu un saldumu. Garšā sajūtu melnos piparus, mellenes un grādīgu sarkano augļu puņšu. Garša eleganta, skābena, salda, jūtami izteikti, bet garšīgi tanīni, augļaina, bet savelkoša. Pēcgaršā sajūtu upenes, mellenes, kazenes un skābus ķiršus. Pēcgarša sausa, saldena, labi sabalansēts skābums un rūgtums, ļoti noturīga. Vīns ir ļoti garšīgs, bet baidos, ka pilnīgs iesācējs varētu nenovērtēt visas šim vīnam piemītošās nianses. Ja tev vīns ir ne tikai skābs vai rūgts, iesaku noteikti pamēģināt šo primitivo.


Beidzot kāds vīns, kas ir labi izplatīts un nav pilnīgākais mēsls. Nezinu par citiem Zonin vīniem, kas nopērkami gandrīz visur, bet primitivo viņiem padevies lielisks. Vīnu atradu veikalos Rimi, Maxima, Iki, Bez uzcenojuma un Veikals X.O.


Rimi - 5,69
Maxima - 5,49
Iki - 5,99
Bez uzcenojuma - 3,99
Veikals X.O - 4,34

Cena svārstās no 4-6Ls. Par 4Ls šis ir lielisks pirkums, jo vīns nav vienkāršs, bet gan izsmalcināts vīns īstam vīnu baudītājam. Es personīgi nemaksātu 6Ls par šo vīnu, jo zinu kur to var nopirkt lētāk. Uzskatu, ka labām lietām ne vienmēr jābūt dārgām.

Garša - Ļoti laba
Pielietojums - Vakars pie kamīna labā kompānijā, pie sātīgām pusdienām, sveču gaismā ģimenes lokā.
Cena - no pieņemamas līdz sālītai
Pieejamība - laba

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru