pirmdiena, 2014. gada 12. maijs

Maori Bay Sauvignon Blanc

Šodien lielajā Maximā smirdēja vēl trakāk, kā parasti. Bija tāda sajūta, ka apkure uzgriezta uz "maximālo", piena produktu ledusskapis nobeidzies un puse piena produktu uzrūguši vai pārsprāguši un viena no tām pusdzīvajām zivīm, kas ik pa laikam izlec no akvārija, nevienam neredzot paripojusi zem plaukta, nosprāgusi un tur jau pāris nedēļas pūst. Izskatījās, ka es biju vienīgais, kam šī smaka šķieta kaut kas neierasts. Veikala darbinieki un pastāvīgie apmeklētāji laikam lēnām pieraduši un pat neievēro smakas paaugstināšanos. Vienmēr esmu ievērojis, ka tajā konkrētajā veikalā nedaudz smird, bet šodien jau bija par traku. Pieliku soli, paskatījos, nofočēju un skrēju ārā.


Maori Bay Sauvignon Blanc

Valsts - Jaunzēlande
Alkohols - 11%
Vīnogu šķirne - Sauvignon Blanc
Vīns - Balts, Sauss

Šo vīnu ražo jau pieminētā mitoloģiskā Vācu kompānija Export Union, takā diemžēl nekāda stāsta aiz šīs pudeles būt nevar. Īpašas raizes gan tas manī nerada, jo viņu iepriekšējais vīns bija gana labs un Jaunzēlandē vairums vīndaru strādā ar ievērojamām ambīcijām. Sakarā ar to, pat šāds par lētu naudu pārpirkts vīns var izrādīties labs. Turklāt, šis ir vienīgais scenārijs, kad mēs varam iegādāties Jaunzēlandes vīnu par kaut cik pieņemamu cenu. Uz pudeles rakstīts, ka šis vīns nācis no Hawke's Bay, kas atrodas Jaunzēlandes Ziemeļu salā. Un lai neviens nepadomātu ko nevajag, protams rakstīts, ka šis vīns ir tāds pats, kā visiem ierastais tipiskais Marlborough vīns no Dienvidu salas. Maori Bay ir Hawke's Bay segvārds, par Maori sauc etniskos polinēziešus, kas 13.gs emigrēja uz jaunatklāto Jaunzēlandi. Un nejauciet, runa neiet par mauriem.


Export Union rakta, ka vīns ir augļains ar ananāsu, ērkšķogu un nātru aromātu. Tautieši pārtulkojuši pietiekami precīzi. Viss izņemot augļains izklausās pēc tipiska Marlborough sauvignon blanc. Smaržā sajūtu zaļu zāli, citronus un nātres. Smarža piesātināta, skābena un salīdzinoši vienkārša, vismaz Jaunzēlandei. Garšā sajūtu citronu, ērkšķogas un zaļus ābolus. Garša ir spēcīga un svaigi zaļa ar izteiktu skābumu, noteikti pasniegt atdzesētu. Pēcgaršā sajūtu greipfrūtu, citronu un zaļu zāli. Pēcgarša noturīga, skāba ar vieglu rūgtumiņu. Vīns diezgan viduvējs. Ja sauvignon blanc cienītāji vēl varētu mēģināt šo izbaudīt, tad pārējie šo skābulīti izlies podā. Vīns ir ļoti specifisks un piemērots šaurai auditorijai. Taču baidos, ka šī auditorija būs vīlusies Maori Bay.


Maori Bay ir pietiekami labi izplatīts, vairumā lielveikalu, gan smirdīgos, gan parastos šo vīnu var atrast. Grimstošais kuģis Iki bija vienīgais kur šis vīns nebija, bet viņiem jau gandrīz nekā nav. Ar katru reizi, kad meklēju vīnus Iki, ar vien vairāk pārņem tāda sajūta, ka viņi apzināti izvēlas tos negaršīgākos un nesaprotami dārgākos vīnus, lai viņu pircēji pat neskatās uz vīniem un atgriežas pie ierastajiem bonusiem un hektoriem. Vīnu atradu veikalos Rimi, Maxima, Prisma un Spirits and wine.


Prisma - 8.52
Rimi - 9.46 (6.99 akcija)
Maxima - 9.46
Spirits and wine - 7.26

Cena 7-10 eiro ir laba Jaunzēlandes sauvignon blanc, pat šādā viduvējā izpildījuma. Vai ir vērts iegādāties šo vīnu? Es patiesībā nezinu, droši vien nē. Ja tev patīk sauvignon blanc un tu gribi sevi palutināt, piemaksā pāris eiro, aizej uz normālu vīnu veikalu un nopērc kaut ko superīgu. Ja tu gribi garšīgu vīnu un negribi pārmaksāt, nav grūti atrast lielisku chardonnay ceru eiro robežās pat lielveikalā. Tikko sapratu, ka jau apgājis gads kopš kritizēju sliktus pirkumus un izceļu labus, nekautrējies palasi manus vecos rakstus un atradīsi savu ideālo garšīgo un lēto vīnu.

Garša - viduvēja
Pielietojums - Esmu dzirdējis, ka no sauvignon blanc sanāk laba marināde cūkgaļai
Cena - laba
Pieejamība - laba

svētdiena, 2014. gada 4. maijs

Eagle Creek Zinfandel

Pirmkārt, apsveicu visus svētkos, gan tos kam nākas šodien strādāt, gan tos, kas cenšas izbaudīt šo saulaini vēso pavasara brīvdienu. Otrkārt, man jāatvainojas maniem lasītājiem par to, ka mēnesi neesmu neko uzrakstījis. Dažādu apsvērumu un tīri cilvēcīga slinkuma dēļ visu aprīli esmu nolažojis. Nav tā, ka esmu bijis iekritis bedrē, tādēļ padalīšos ar aprīļa pieredzi veikalos. Kādā no mazajām Maximām iegādājos dzirgstošo vīnu, kurš acīm redzot tur bija kādu ilgāku laiku "izturēts". Noņemot folliju no korķīša atklājās diezgan rēcīgs skats, ap pudeles kakliņu bija apvīti zirnekļu tīkli. Ļoti jāuzmanās pērkot vīnus šādos mazos sūdainos veikalos, kur vidējais pirkums ir 2L alus. Pastāv liela iespēja, ka vīna pudele tur jau gadiem gaida savu pircēju. Tad vēl Iki bija viena skumji rēcīga epizode. Īsi pirms desmitiem vakarā, alkohola nodaļā ieklenderēja viena kārtīgi pielikusies bomzene. Viņa acīm redzot atvilkās pēc kārtējā "bonusa", skaidras redzes un līdzsvara trūkuma rezultātā, bomzene sniedzoties pēc pudeles ievēlās plauktā ar "brūnajiem". Sagāzās kaudze ar pudelēm samts, bonus un komandors, dažas arī sašķīda. Veikalā bija maz apmeklētāju, arī apsargs jau bija devies mājās, bet tie daži, kas šo graciozo skatu pieredzēja, nenovēršot skatienu, vēroja, kas notiks tālāk. No pudeļu, brūnā un stiklu lausku kaudzes iznira bomzene ar bonusu rokā un nepārprotami apmierinātu skatienu sejā. It kā nekas nebūtu noticis, smaidošā "sieviete" devās uz kases pusi norēķināties par savu dziru, un vēlāk iekrist kādā grāvī vai miskastē kur pavadīt šo galvu reibinošo nakti.


Eagle Creek Zinfandel

Valsts - ASV, Kalifornija
Alkohols - 13%
Vīnogu šķirne - Zinfandel
Vīns - Sarkans, sauss

Šo vīnu pudelēs pilda Vācijā, vīna nams Peter Mertes Weinkeller. Interesanti ir tas, ka Pētera vīna pagrabs nav kaut kāda jocīga komerciāla starpnieku firma, kas rada mākslīgus brendus konkrētām patērētāju valstīm. Šis nams patiesībā paši audzē un pārdot sēriju ar lieliskiem vācu vīniem. Viņu filozofija jau no 1924. gada ir bijusi tendēta uz to, ka pašiem jāaudzē, jāpilda pudelēs un jāpārdod. Tādējādi samazinot risku uz visādām negocientu blēdībām. Viņi apgalvo, ka paši audzē arī šo Kalifornijas vīnu, ko gan es stipri apšaubu. Nevajadzīgi lielas investīcijas nepieciešamas lai savu citādi stabilo vīna biznesu paplašinātu ārpus sava kontinenta robežām. Turklāt runa iet par 4 eiro vīnu, ļoģiskāk būtu iepirkt random vīnu no jau esošajiem Kalifornijas vīndariem, nobrendot to ar kādu debīlu dzīvnieku uz etiķetes un tirgot stulbajiem austrum-eiropiešiem, kā to dara visi pārējie. Es nesaku, ka tas nav iespējāms, bet vienkārši maz ticams. Un šis nosaukums Eagle Creek, jeb ērgļa pieteka, var būt attiecināms uz vismaz 35 vietām ASV, tapēc mani māc šaubas, ka tam ir kaut mazākais sakars ar vīnadārziem kuros audzētas vīnogas šim vīnam. Vecās pasaules vīna namiem nav jāizdomā nosaukumi saviem vīniem. Vīna dārzu un muižu vārdi ir zināmi jau gatsimtiem ilgi un visa vīnogu audzēšanai derīgā zeme jau sen ir apsaimniekota. Toties jaunās pasaules vīna kultūra tikai attīstās un izdomāt nosaukumu vīnam kurš radīts nekurienes vidū var būt sarežģīts uzdevums. ASV vīna dārzi atrodas laukos, tālu prom no pārapdzīvotajām pilsētām. Daudzās filmās redzētie redneki, kas šauj melnos un stājas civillaulībā ar māsīcām nav tālu no patiesības.


Pēteris šo vīnu raksturo, kā maigu samptainu vīnu ar augļainu garšu. Letiņi neiespringst, samtains augļu aromāts ar svaigu augļu garšu. Nu ja, tuti fruti ar astoņdesmito drēbēm. Kad ielēju pirmo glāzi, mani momentāli samulsināja vīna krāsa. Tik gaiša un caurspīdīga gandrīz, kā pinot noir. Pirmā doma, ka maitas atšķaidījuši ar ūdeni, jo zinfandels parasti ir pietiekami tumšs. Smaržā sajūtu vieglas plūmes, vieglu tabaku un šķidru kompotu. Smarža ļoti viegla, augļaina un vispārīgi neizteiksmīga. Garšā sajūtu vēlā rudens ābolus, skābos ķiršus un plūmju ievārījumu. Garša viegla, salden skāba un viegli ūdeņaina. Pēcgaršā sajūtu, viegli grauzdētu kafiju, kožļājamo tabaku, melleņu džemu un svaigas cidonijas. Pēcgarša īsa, dūmakaina, viegli rūgtena un salda. Ja smarža un garša tiešām liek domāt par to, ka vīns ir atšķaidīts, tad vismaz pēcgarša parāda zinfandel raksturu. Vīns ir neinteresants un ūdeņains, bet brīnumainā kārtā nav negaršīgs. Šitādu 4 eiro, 13% brīnumu var kapāt jebkurš, kurš grib kaut cik classy paaugstināt alkohola līmeni savās asinīs. Ja gribi piekapāties un tev patīk sarkanvīns, šitas derēs, patīk baltvīns, šitas derēs, vispār nepatīk vīns, ej dirst.


Iemesls kapēc es izvēlējos šo vīnu ir redzams bildē. Milzīgs uzraksts "jaunums", laba cena un viegli saprotama etiķete. Dotajā brīdī šis vīns pieejams tikai divos veikalos, kas nav grēks, jo vīns nav nekas īpašs. Es gan uzskatu, ka ar šo varētu aizvietot daudzus labāk izplatītus mēslus. Iki bija divi citi Eagle Creek vīni, bet nebija zinfandel, kas ir protams debīli, jo tieši zinfandel ir tas ar ko mums asociējas Kalifornijas vīni. Kāda jēga tirgot kārtējo cabernet sauvignon, kurš visdrīzāk ir tikpat ūdeņains, kā šitas brīnums. Bet nu par Iki cietpauriem es jau sen vairs neesmu šokā. Vīnu atradu veikalos Prisma un Spirits and wine.

Spirits and wine - 4.48
Bez uzcenojuma - 3.99 (akcija)

Cena 4 eiro ir atbilstoši laba. Vīns ir neizteiksmīgs, bet tajā pašā laikā ir tālu no negaršīga. Ja nekas labāks nav pa kabatais, šitas ir ok pirkums. Nemaz nerunājot par to, ka es šādam vīnam redzu vesalu mērķauditorijas nišu. Tas nav negaršīgs, ir lēts, ir grādīgs un ir viegls kā ūdens, kaste Eagle Creek un 3-diennieks garantēts.

Garša - nav slikta
Pielietojums - Jebkura situācija, kad tev neizbēgami jāuzņem alkohols, bet negribās iespringt
Cena - laba
Pieejamība - slikta