svētdiena, 2013. gada 15. decembris

Pearly Bay Celebration

Tuvojās jaunais gads & shit, pēdējais laiks noprovēt dažus dzirkstošos vīnus, lai mani dārgie lasītāji zina no kā izvairīties un ko ir vērts iegādāties svētku galdam. Nemānīsim paši sevi, mēs esam izteikti saldo dz.vīnu dzērāji, ne velti absolūti pirktākais produkts šajā kategorijā ir Martini Asti. Mēs protams negribam par vieglu, saldu fiziņu maksāt 5Ls, kā Asti gadījumā, tāpēc pagaršošu potenciālu Asti aizstājēju.


Valsts - Dienvidāfrika (DAR)
Alkohols - 8%
Vīnogu šķirne - Muscat
Vīns - Dzirkstošs, salds

Vīna brends Pearly Bay pieder jau aprunātajam KWV. Šo vīnu darina no tās pašas muscat šķirnes vīnogām, no kurām darina Asti. Apšaubu, ka DAR Western Cape reģionā ir mazāk saules, kā Pjedmontā kur atrodas Asti reģions, tā taču ir Āfrika. Vīnogas ir, saule ir, moderna jaunās Pasaules vīna darīšanas tehnoloģija ir, kas gan var noiet greizi? Mērķis jau nav izveidot izcilu, majestātisku sarkanvīnu, kur tādai lietai kā terroir ir noteicoša nozīme. Mērķis ir izveidot saldu, foršu fiziņu par pieņemamu cenu.


Ražotājs garšas niansēs neizplūst, tikai uzsver cik forša un rotaļīga ir viņu Asti versija. Letiņi nepiemin pat to, neko darīt. Smaržā sajūtu medu, rozīnes un vieglas cigonijas. Smarža piesātināta un salda. Garšā sajūtu kaltētus ābolus un cidoniju sīrupu. Garša salda ar vieglu skābumiņu un izteiktiem burbuļiem. Pēcgarša īsa, saldena ar cidoniju pieskaņu. Šis ir garšīgs un foršs Asti aizstājējs par pieņemamu cenu. Pearly Bay pietrūkst Martini Asti lielākā trumpja, protams Klūnija.


Pearly Bay var atrast gandrīz jebkurā veikalā kurā ir vērts iegriezties. Garšīgs un labi izplatīts, patiesi patīkami. Vīnu atradu veikalos Maxima, Prisma, Rimi, Bez uzcenojuma, Veikals X.O un Spirits and wine.


Maxima - 2.87 (akcija)
Prisma - 2.79 (akcija)
Rimi - 2.89 (akcija)
Bez uzcenojuma - 2.55
Spirits and Wine - 2.69 (akcija)
Veikals X.O - 2.79 (akcija)

Izskatās, ka šim vīnam visos veikalos ir akcija, izplatītājs savu darbu veic godam. Cerams, ka šīs akcijas turpināsies līdz gada beigām, lai arī pirms svētkiem varam iegādāties garšīgu fiziņu par nepilniem 3Ls. Cena no 2.55-3Ls(šobrīd) ir ļoti atbilstoša. Labs pirkums.

Garša - Laba
Pielietojums - svētkos
Cena - Laba
Pieejamība - Ļoti laba

sestdiena, 2013. gada 7. decembris

Aves del Sur Carmenere

Apsveicu visus ar pirmo īsto sniegu. Ārā viss tik balts un smuks. Un protams slapjas kājas un pilna seja ar sniegu. Kad pavasarī sāku rakstīt Vīnuholismu, nebiju padomājis par ziemu un apstākļiem kas mani sagaidīs. Vēl jau nav -20C, ko tad es darīšu...


Valsts - Čīle
Alkohols - 12.5%
Vīnogu šķirne - Carmenere
Vīns - Sarkans, sauss

Aves del Sur, jeb tulkojumā no spāņu valodas putni no dienvidiem ir viens no vīna nama Vina Carta Vieja vīniem. Nams dibināts 1825.gadā, kad Carlos Adolfo del Pedregal ieradās no Austrijas un iestādīja pirmos vīna dārzus Loncomilla ielejā. Hitlers varēja ņemt piemēru un nodarboties ar vīnkopību nevis masu iznīcību. Šie vīni veltīti daudzajiem putniem, kas it kā lidojot cauri viņu vīna dārziem. Uz katras pudeles attēlots cits putns, nu baigie ornitologi atradušies. Šobrīd viņu galvenais vīndaris ir kāds zellis vārdā Hektors.


Ornitologi raksta, ka vīnam piemīt kazeņu, melno plūmju, piparu un upeņu aromāts ar šokolādes un trifeļu notīm. Letiņiem laikam jāpiestrādā pie tulkošanas, kazeņu, saldu ķiršu un melno plūmju aromāts. Un protams vēl septiņas rindas ar tukšu diršanu. Nu ko ķeramies klāt! Smaržā sajūtu upenes, ķiršu kauliņus, saldus ķiršus un meža ogu kompotu. Smarža piesātināta un skāben rūgta. Garšā sajūtu upenes, vieglas mellenes un ķirbi. Garša piesātināta, viegli augļaina, labi sabalansēts skābums un rūgtums ar vieglu salduma pieskaņu. Pēcgaršā sajūtu ķiršus, upeņu tēju, vieglu kafiju un zaļus ābolus. Pēcgarša nav pārlieku noturīga, uz mēles sausa, bet pārējā mutē izteikti augļaina, vairāk skābena ar vieglu rūgtumu. Vīns ir samtains, piesātināts, diezgan garšīgs un atstāj patīkamu, bet salīdzinoši īsu pēcgaršu.


Izteikti reti sastopams vīns, tikai divos veikalos bija iespēja to iegādāties. Un Prismā tas pat nebija ielikts plauktā pie Čīles vīniem, tikai uz akciju stenda. Kā jau ierasts, garšīgu un lētu vīnu ir jāmeklē, kamēr sūdīgi un dārgi vīni atrodami visur. Vīnu atradu veikalos Bez uzcenojuma un Prisma.


Prisma - 5.49 (2.75 akcija)
Bez uzcenojuma - 2.69

Cena līdz 3Ls ir ļoti laba šim garšīgajam vīnam. Prisma stipri pārspīlējuši kā parasto cenu norādot 5.49, jo viņiem šāds vīns visdrīzāk nav pirms tam bijis, ja tas pat nestāv plauktā. Ļoti labs pirkums par 3Ls.

Garša - laba
Pielietojums - Jebkura vieta vai laiks kad nepieciešams garšīgs vīns par labu cenu.
Cena - ļoti laba
Pieejamība - slikta